Дата и час: 22 Яну 2026, 00:55

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2007, 09:13 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
аз се готвих изцяло по история през годината
и накрая трябваше да разчекна няколко автора,
за да има шанс една от темите да ми е позната.
в крайна сметка Йовков, Ботев и Далчев бяха сред
непреговаряните, което предопредели и избора
на втория вариант. имам петица, което, при условие
че не знаех нито единия цитат, ме удовлетворява
напълно. :D

наздраве с кафе за вторите теми! :coffee:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2007, 12:36 
В началото бе словото
Аватар

shturec написа:
аз се готвих изцяло по история през годината
и накрая трябваше да разчекна няколко автора,
за да има шанс една от темите да ми е позната.
в крайна сметка Йовков, Ботев и Далчев бяха сред
непреговаряните, което предопредели и избора
на втория вариант. имам петица, което, при условие
че не знаех нито единия цитат, ме удовлетворява
напълно. :D

наздраве с кафе за вторите теми! :coffee:

5.00 ли имаш ? А аз разчитах на това, че защитавах всяка една от микротезите с цитати от Ботев и от Далчев... Даже на две места вмъкнах и Яворов (пак с цитати...)
*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2007, 08:17 
В началото бе словото
Аватар

Може би се включвам малко късно в темата:)

И аз писах по цитатите (не знам защо наричате този тип съчинение "есе"). Готвила съм се само по история и след като мина предварителният по история реших да се пробвам по литература..

Имам 5.25.. Написах най-добрата тема, която съм писала някога в живота си!! Знам, че е малко нагло от моя страна да искам повече, при положение, че има хора, които се готвят с години за този изпит.. Но наистина мисля, че заслужавах отличен. Нямам търпение да си видя рецензията.. Само дано не е някаква стандартна, от която не става ясно защо именно такава оценка имам...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2007, 11:19 
Twilight addict - too lost in Edward and Jake
Аватар

Явно истината е, че не трябва да учиш литература, за да можеш да пишеш по 2рия вариант и да имаш мн добра или отлична оценка :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2007, 11:25 
В началото бе словото
Аватар

И все пак си има и изключения , които по незнайни начини изкарват ... Иам предвид .че без задълбочено да познават творчеството на авторите , правят няква супер обща концепция и се докопват до добри резултати, тоест имат някакъв талант ... Евала им правя .. Хубаво ,че ще се събереме всички в правото ,че поне да ни е весело :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2007, 23:53 
В началото бе словото
Аватар

И аз писах по втората тема - 4,50

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2007, 00:01 
От дъжд на вятър
Аватар

И аз писах по втората тема,но имам 3. :oops:
А когато излязох от изпита си мислех че ще имам най-малко 4,50.
Проблема от страна на Ботев го разгледах добре-обхващайки голяма част от творчеството му,Далчев не го знаех добре и писах малко за него от обща култура.Спазих структурата на съчинението,но явно на тези от СУ творението ми не им е харесало толкова,колкото аз си го харесах! :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2007, 07:49 
В началото бе словото
Аватар

Aqua ~ написа:
И все пак си има и изключения , които по незнайни начини изкарват ... Иам предвид .че без задълбочено да познават творчеството на авторите , правят няква супер обща концепция и се докопват до добри резултати, тоест имат някакъв талант ... Евала им правя .. Хубаво ,че ще се събереме всички в правото ,че поне да ни е весело :D

Хех, не знам до каква степен трябва да влагам ирония в думите ти (особено това за "талантите"), но не съм напълно съгласна с теб. Не можеш да имаш добра оценка по литература, без да познаваш творчеството на двамата автори, без да притежаваш някакви базисни знания за тях - мотиви, идеи, образи, епоха, място в бълг. литература и пр.
Да, понякога четенето на излишна критика наистина възпрепятства и обременява мисленето... Да, темата в случая беше благодатна.. Ботев е дъвкан дълго време в училище, а Далчев (след като се падна миналата година) също ни е до болка познат.. Хубаво е, че цитати и от двамата се помнят лесно (същото според мен важи и за Вапцаров!), а "Борба" и "Молитва" са две емблематични за двамата автори стихотворения...

Но не мисля, че само късмет е достатъчен. Като казвам, че не съм готвила специално литература, имам предвид, че не съм ходила на курсове и не съм писала теми. Но най-малкото съм си прочела материала, а и си купих книжката "Да пишем съчинение по цитати":РР

Не знам до колко ще се съгласите с мен, но мисля дори, че сравнението на циататите е дори по-трудният от двата изпитни варианта, най-малкото защото критериите още не са изчистени.
Освен, че трябва да познаваш добре творчеството и на двамата автори, е необходимо и да ги съпоставиш. Трябва да разгледаш приликите между тях, а ако няма такива - да накараш и разликите "да заговорят"; да покажеш знания за развитието на българската литература в периода между двамата автори; да направиш изводи и оценки - защо именно чувството за изплъзващ се живот, самота и неразбиране е общо между двамата; да потърсиш сходни моменти и в европейската и световната литература. Изобщо... този вариант на изпита не е "оттърваване"!!
:roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3