Дата и час: 19 Яну 2026, 17:37

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Хладни оръжия (и бойни изкуства)
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2005, 19:19 
най-голем
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Тази тема ми хрумна като разглеждах профила на новият флуудмастер Лорд Дъ Сорд...или накратко, съседа от Етрополе..

Съседе, я кажи откъде човек може да се сдобие с немски или български военен нож или байонет от Втората Световна война...на, да речем, приемлива цена ? Интересуваш ли се от такива оръжийца и ...що не споделиш малко за твоите интереси..колекцийка ако имаш, т.н. Много ще ми е интересно!

ПС: Написах нова тема щото гледам че вече повечето останали са толкоз разводнени, а тази няма къде да я вместя иначе..

edited by Crematory: Жорко, промених малко заглавието, защото темата започна да измества леко в посока, която е свързана И с хладните оръжия :wink:

Изображение

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2005, 19:24 
Летописец Виртуоз
Аватар

Какво има в антикварните магазини?:) Но за цени си нямам и ан представа...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2005, 19:31 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

дамм темата много ми хареса, но да ти кажа не съм колекционер, ако искаш мога да ти дам линк към форум, в който са все такива колекционери (+ мен)
Дядо ми по принцип има нож, направен от щик (използваме го за клане на по-едър добитък;)), но мисля че е от балканската, а не от втората световна

аз имам доста хладни оръжия (много ножове и катана) + лък и арбалет, бокени, метателни истории и разни от сорта, но но не ги колекционирам или нещо такова, а просто се уча да ги използвам...

а и по принцип малко са видовете оръжия (дори хладните) правени след великите геогр открития, които да ми харесват ( и по принцип много мразя огнестрелните, има някои които ми харесват и т.н. но като цяло ги мразя и си предпочитам хладните)

Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
For and with my Honor shall I die...
---><---
Тя не знае какво знае, но го знае по-добре от мен
Женен за жена с естествен силикон - 22.09.05

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2005, 19:31 
най-голем
Аватар

Антикварен магазин не знам наблизо. Гледал съм разни ножове по сергиите край Александър Невски, ама са на безумни цени и повечето са фалшификати. Не искам да рискувам и да си купя боклук, искам истински нож/байонет, използван в битки и съхранил спомена за онова време..

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2005, 19:34 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

http://forum.traditzia-bg.com/

това е форум на дружеството, което едно време издаваше в-к Всичко за оръжието
повечето са запалени колкционери
аз съм прост използвач на колекционен материал:)

Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2005, 19:36 
най-голем
Аватар

Lord de Sword написа:
дамм темата много ми хареса, но да ти кажа не съм колекционер, ако искаш мога да ти дам линк към форум, в който са все такива колекционери (+ мен)
Дядо ми по принцип има нож, направен от щик (използваме го за клане на по-едър добитък;)), но мисля че е от балканската, а не от втората световна

аз имам доста хладни оръжия (много ножове и катана) + лък и арбалет, бокени, метателни истории и разни от сорта, но но не ги колекционирам или нещо такова, а просто се уча да ги използвам...

а и по принцип малко са видовете оръжия (дори хладните) правени след великите геогр открития, които да ми харесват ( и по принцип много мразя огнестрелните, има някои които ми харесват и т.н. но като цяло ги мразя и си предпочитам хладните)

Това да не е форума на бойнаслава.нет ?!
Супер...Балканската война! Значи за български нож няма значение...и от Втората световна или по-назад в историята, българския нож ми е много интересен ... И аз не съм колекционер, просто ми е интересно.
А за използването...хм, нямам особен опит, надали няколко агнета са достатъчни за "опит"...
Все пак, ако някой има някакви идеи или познава грохнали старци, които биха се разделили с прашлясалия си и неизползваем от години нож..нека каже. Ще е интересно да видим какво има по села и по паланки от българския арсенал!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2005, 19:40 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

мне забрави за "грохналите старци" такива неща имат по-скоро сантиментална стойност и ще ти е значително по-евтино ако го вземеш от антикварен магазин, освен ако не удариш кьоравото де

а форума на бойна слава също става
този, който ти пращам е по-малък и доскоро бешше към бойна слава, наскоро се отдели като отделен форум, и тук вече си е предимно за колекционери и подобни

Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 05:52 
Да живей словото
Аватар

Вие луди ли сте ве? Хладни оръжия. Това е варварство! Бъдете хуманисти - неутронните бомби носят далеч по-бърза и безболезнена смърт, а и няма кръв. Но не се препоръчва употребата им за самозащита в домашни условия.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2005, 01:57 
Пишете, о, братя
Аватар

Lord de Sword написа:
... и катана...

:shock: Ама ти сериозно ли? Истински японски меч?!? Тези неща не са ли нещо от сорта на 10 000$?

Иначе и аз уважавам хладните оръжия - не че се интересувам или ги колекционирам, но ме радват. Особено японските мечове - екстра лекички и екстра смъртоносни :lol:

И рапирата много ме радва. Наподобява горното, заради това и смятам да се запиша на фехтовка, макар че там ще се тренира със шпаги (ако въобще има оръжия :lol: ).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2005, 22:11 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Temporary написа:
Lord de Sword написа:
... и катана...

:shock: Ама ти сериозно ли? Истински японски меч?!? Тези неща не са ли нещо от сорта на 10 000$?

Иначе и аз уважавам хладните оръжия - не че се интересувам или ги колекционирам, но ме радват. Особено японските мечове - екстра лекички и екстра смъртоносни :lol:

И рапирата много ме радва. Наподобява горното, заради това и смятам да се запиша на фехтовка, макар че там ще се тренира със шпаги (ако въобще има оръжия :lol: ).

хммм, да започвам да ти отговарям подред на номерата на абзаците;)

1. катаната няма нищо общо с мечовете, това че куцо, кьораво, сакато, зъбато, плешиво, с лумбаго и т.н. нарича, всяко нещо по-дълго от нож "меч" не означава, че и катаната е такова
по принцип с изкл. малки изключение мечовете в основния си вид са прави и двуостри, докато катаната е остра само от едната страна и леко закривена (среща се и двуостра, но тя е отскоро направена - съвременен модел, така да се каже)
такам, колкото до цената - ами струва много повече, ако е правена по оргиналната технология със слоевете и пр. (съвременните технологии са неприложими в този случай). Моята е правена от бг майстор по модел на катана (макар, че тсуба-та е като на нинджа-то, ама това се коригира;))

2. катаната действително е екстра лека и екстра смъртоносна, но много правилно не обощи за кого :D защото в неопитни ръце е повероятно да се самолинчуваш, отколкото да повредиш противника;)
(кой ме би по главата да тренирам с две едновременно, добре че тренирам предимно с дъвени;))
иначе катаната е призната за най-доброто от хладните оръжия, защото е много остра, сравнително елстична, трудно се чупи и едновременно с това - свръх лека
другия бонус, който ан мен лично най-много ми допада е факта, че е направена да се ползва едновременно и с една и с две ръце, което неимоверно подобрява баланса и й дава максимален брой разнообразни удари и техники;)

3. във фехтовката не се ползва само шпага, а и рапира, и сабя (или поне, когато исках да кандидатствам фехтовка из НСА имаха само тези три оръжия:()
така че на практика зависи си от треньора ти..
колкото до рапирата - мне ги обичам много, не ме кефът особено (понякога ги бъркам с шпага, защото са сходни), но все си мисля, че рапирата беше с осмоъгълно (най-често) острие, което на практика я прави игла за плетене, само че малко по-дълга и малко по-остра( и може само да намушква), но тя е и оръжието на майсторите - срещу майстор фехтовач с рапира, имаш само два шанса - или и ти си с рапира или имаш много бърз рефлекс, защото мушкащите удари са най-коварни;)

Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2005, 02:07 
Пишете, о, братя
Аватар

По първия въпрос наистина си прав, че името меч е подвеждащо, но за мене по-скоро катаната е меч (японски) отколкото европейските много-килограмови и далечни братовчеди... :wink:

В тази светлина, ти тренирал ли си някакво бойно изкуство с катана? За Яйдо питам в частност, макар че и ние в айкидото я използваме, като основно из оръжията.

А за рапирата аз бях останал с впечатлението че е доста различна от шпагата. Доколкото знам доста прилича на катана - пак остра, но само от едната страна, но с право и дълго острие; така поне пишеше в някаква дефиниция по речниците и за това ми допадна. Иначе мног не дразнят 'големите игли'

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2005, 17:19 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

ами тренирал съм малко кендо, но понеже от няколко години се упражнявам с две едновременно, така че вече няма нищо общо с него

а доколкото имам спомен, яйдо беше удар, които се изпълнява при изваждането на катаната от ножницата, него специално съм го упражнявал доста;)
даже един от любимите ми номера е както си държа катаната в ножницата, следващия момент да я спра на няколко см от врата на човека пред мен;)

а това, което ти обясняваш по принцип би трябвало да е шпага, въпреки че доста са сходни двете и точна дефиниция разграничаваща ги аз лично още не съм намерил...

Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2005, 01:46 
най-голем
Аватар

Егати, утре отивам на Черни връх и нямам дори един нож, ако случайно ме нападне див...турист...из балкана!!!!
Имам един габровски, но го забравих на една вила и не съм си го взел още! Грррр, пак ще се ползват кухненските на мама...СрамЪ !

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2005, 19:40 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

да беше дошъл при мен да ти дам някой назаем, от мен хладни оръжия да искаш;)

Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2005, 00:41 
най-голем
Аватар

Абе аз още си мечтая за немски байонет от Втората световна, за предпочитане началните години, че после развалят стоманата... Ще видим до кога ще си мечтая... :roll:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Бойни изкуства - Винг Тсун

в Спорт

Christy Cane

6

1109

03 Дек 2010, 10:34

petarangelov Преглежда последните мнения