Temporary написа:
Съжелявам ако повтарям думите на някой - не съм чел цялата тема.
Според мен въобще цялата система за приемане е сбъркана. Аз мисля, че въобще не трябва да има кандидат-студентски изпити, а да се приемат хората по диплома, НО за това трябва яко да се стегне средното образование.
В момента нещата стоят така. Децата си ходят на училище (и то не винаги), където почти на нищо не ги научават и си изкарват си лесни шестици (и то далеч не всички). И като дойде време за кандидатстване в унито айде на уроци 1 година предварително по 1000 и отгоре лева. Уроците обикновено си се водят от същите учители в средното образование, а учениците взимат материала от самото начало. И така язък за загубеното време в училище, например по история или литература, защото то не ти е от никаква полза опре ли до кандидатстване. А средното образование е под всякаква критика. Брат ми, който е с 6 години по-голям, учеше например нещата по математика в 8 клас, които аз уча в 10-ти.
Така си е и изгодно - тъпите хора (нищо лично, нали

) се управляват по-лесно; то си е доказано. А и малко екстра пара капе от частните уроци и таксите за изпити.
Аз предлагам да е точно обратното. Средното образование да е много качествено, така че ако имаш 6 наистина да знаеш за 6 и накрая ще излизат хора, ако не друго поне с добра обща култура. И ако наистина си залягал над учебниците когато му е било време - в училище (а не като си на 18 години да учиш тепърва) да си влизаш автоматично. Но никой няма да го позволи както вече казах.
Що се отнася до чужбината - то само образованието да ни беше скапано...
Това е отговорът ми на проблемите при кандидатстване (беше в една друга тема).
По въпроса за малцинаствата съм напълно съгласен, че е нечестно и т.н. и по-добре да не говоря че ще ме ban-нат

.
За т.нар. отличници съм съгласен, но моля да се направи една дистинкция... Не всеки с оценки предимно 6.00 е 'отличник' в смисъла в който се влага в тази дискусия. Това са ЗУБАРИ!!! Тях ги ненавиждам и те обикновено са от ж.р-то за което говорите. Те учат за изпити изкарват си 6 и си и се радват, ако някой случайно им пише 5.99 изпадат в нервна криза и след изпитите нищо не помнят. Те си зубкат по цял ден и водят едно невинно, кухо и безсмислено съществуване. Иначе и аз съм отличник, но в буквалния смисъл - имам шестици... дипломата ми е с 5.99 (за една стотна не ми стигна да ми подарят органайзерче, мно'о ме е яд

) и и на двата си канд.-студентски изпити имам повече от 5.50. Но аз уча заради самото знание, а не за да имам тапийка и дипломка като завърша, та да ми плащат по-добре на работа. И аз осъзнавам колко малко знам и колко много още имам да се уча, а да зубря - ако щете ми вярвайте - не мога; просто не мога. Дори неща които требе да се зубрят, напр. нови думички по някой език...
Filosoff написа:
...хуманитарните специалности са по-лесни и по-долни от природоматематичните...
Е айде да не се обиждаме сега...

Мога да ти докажа чисто апроирно че изкуствата са по-висши от науките.