Дата и час: 16 Яну 2026, 17:31

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 12:44 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
д-р_Хауз написа:
а ти, ако си сигурна, че ще влезеш МО в су, няма ли да искаш да се прехвърлиш право после-вижда ми се по-логично? Да скочиш от мо на европеистика му се вика от трън та на глог. Имам един познат, дето учи европеистика в СУ и е много доволен, но на него му харесва най-много, че можеш да запишеш 2 езика факултативно и с другите два, които знае много добре става полиглотче. В европеистика се учи от всичко по малко, прилича на културологията, поне в СУ е така!

ау, колкото пъти прочета твое мнение, толкова пъти оставам с лошо впечатление/не за теб, а по принцип за това, за което говориш;}/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 15:35 
В началото бе словото

Хайде да се произнесе и старото куче.

Европеистиката си е ок в СУ. На фона на всичко останало направо е за награда.
Да, осигуряват стажове. Това се прави лятото след трети курс. От катедрата се свързват с министерства, комисии и т.н., след което се разпределят бройките. Аз например не съм се възползвала от предложения стаж, но най-важното е, че хората са се погрижили да го осигурят.

Най-добрата година е втората. Тогава разбираш какво всъщност правиш там и се срещаш с най-добрите си преподаватели - Юлия Захариева и Ингрид Шикова. След това малко започваш да му губиш края.

Относно езиците. Аз влязох с английски, а вторият ми е испански. Не мога да се оплача, освен от последната година английски. По испански имахме страхотни преподаватели - особено в трети и четвърти курс.

Съвсем нормално се учат доста излишни неща. Това навсякъде го има. Аз си обожавам специалността. На обучение и в институциите на ЕС съм била. За тези, които ги влече, ще е страхотно.

Питайте, ако имате по-конкретни въпроси!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 19:10 
От дъжд на вятър

Ю Захариева европейско право ли ти е преподавала?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2007, 19:15 
В началото бе словото

За Захариева - ДА

Искам да кажа и още нещо на колегата, който иска да учи МО. Аз също първо исках да уча МО и много тежко преживях неуспеха си първата година. А сега мога да кажа, че съм страшно благодарна, защото познавам и хора в МО, които са се оказали страшно излъгани. Не знам защо никой не излезе да обясни на тези хора какво ВСЪЩНОСТ е МО в СУ, за да престанат да вярват в глупостите, в които съм вярвала и аз. Ако искате МО, по-добре вървете в УНСС. Имам колега, който учи като втора специалност МО, а първа Европеистика - везните са в полза на първата му специалност.

А щом мама и тате са дипломати и ти трябва една диплома след 4 години на вятъра... МО е твоето място.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: European studies
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2007, 19:08 
В началото бе словото

Interesen komentar :))

Az ne buh napadal MO v SU tolkova ostro, no ako trqbva da go sravnqvame s drugi podobni specialnosti v dr. universiteti, MIO v UNSS e moje bi nai-dobre.

No ne moje da se sravni s evropeistikata v SU estestveno.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2007, 19:42 
От дъжд на вятър

абе МИО изобщо не може да се сравнява с МО, още по-малко с европеистиката. По-скоро МО може да се сравни с това последното. А ти на лични вече не отговаряш ли :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2007, 01:50 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте колеги!
Аз се записах Европеистика с френски и като гледам много от вас са били на подобно на моето положение.И аз писах на първо място МО, но сега си мисля, че няма да съжалявам от Европеистиката.Тя е 50 човека курс, докато МО е 70, а и като слушам отзивите на много от вас Европеистиката е по-добре от МО.Бях приет МО в УНСС, но предпочетох СУ и мисля, че няма да сбъркам в преценката си.
Скоро се надявам да се запознаем колеги :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2007, 12:00 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте, колеги! Чета си аз тука коментари и си викам да пусна и аз! :roll: Иначе аз съм приета също Европеистика само че с английски...ама честно по едно време се шашнах като се записвах и видях, че за моята специалност няма много желаещи или пък повечето, които бяха приети там щяха да чакат второ, трето, пето....класиране....а пък аз толкова си бях щастлива! :D Айде, честито на всички приети и до 1-ви октомври!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2007, 13:34 
В началото бе словото

Elinor_88, честита ти европеистика. И аз съм с англ. :).Пък и аз като теб бях много щастлива ,че са ме приели точно европеистика:)- това си ми беше и първо желание,де :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2007, 20:49 
В началото бе словото
Аватар

Хайде бе колеги, защо замлъкнахте така в тази...иначе толкова приятна тема...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2007, 21:42 
В началото бе словото

Ами айде де, и аз тва питам... що изведнъж всички млъкнаха???Я живнете малко ,колеги:)! Бtw, я кажете кой откъде е? А молби за общежитие подавали ли сте или предпочитате на квартира да живеете?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2007, 22:40 
В началото бе словото
Аватар

...и защо я оплюват хора, които са я писали по-горно желание над това, което в момента учат... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2007, 08:14 
Шеф на матрицата

Заради родината :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2007, 08:19 
Пишете, о, братя

Хайде едно още по-старо куче пак да се изкаже :)
Не знам защо го оплюват това МО, сигурно защото си е за оплюване...
Но определено пък Европеистиката е за по-голямо оплюване... все пак МО в УНСС е най-зле ( не МИО)
Жалко наистина, че не се е изказал досега някой, който учи европеистика и е записал второ - МО, но повярвайте ми има такива хора, колкото и безсмислена да ми се струва комбинацията.
Определено обаче мога да кажа, че обучението, изпитите и трудността е по-голяма при МО, отколкото при европеистиката.
Последната е подходяща повече за хора, които не искат да се занимават с правния и международния аспект на предмета, а по скоро с медийния, културния и философския.
За да не каже някой, че не съм наясно с нещата - Завършил съм Европеистика, а от моя випуск (втория-40 човека) в момента по специалността в България работят само 3-ма, за средна заплата 300-400лв. Останалите или работят нещо друго, или са в чужбина и се спасяват както могат, или учат нещо по-смислено!
Европеистиката дава една богата обща култура и нищо специализирано!!! (както 90% от специалностите във ФФ). А аз все още си мисля, че смисъла на висшето образование е да си специалист в дадена област и да имаш задълбочени познания в нея. От цялото следване в Европеистиката има точно 5 предмета, които си заслужават:
1) Право на ЕС
2) Единен пазар
3) Регионална политика
4) Икономически и валутен съюз
5) Политики на ЕС
А от тях само 3 се преподават както трябва, а сериозен изпит е само един - Единен пазар!

Ако смятате, че тези изпити, които могат да се вземат в един семестър си заслужават 4 години от живота ви - приятно учене.
А ако искате да си живеете, докато имитиране учене - весели 4 годинки студентски живот!

Истината е само една - сериозните и ученолюбиви студенти, които са влезли европеистика, по-късно драпат да се запишат МО (или право).
Тези, които са влезли МО, драпат да се запишат право.
А тези, които са влезли право, драпат да го завършат :)

И все пак - най-големият плюс на МО пред европеистика е възможността след 2 години да запишеш право като втора специалност и да ти признаят първите 2 години ( Ако си европеистика нямаш право да запишеш втора специалност Право и не биха ти признали първите 2 години). Но ако не се интересувате от правните и международните аспекти в материята - европеистиката не е толкова лоша, само дето не излизаш никакъв специалист, а висшист с богата култура!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2007, 09:13 
От дъжд на вятър
Аватар

ей такива неща като чета и ми се отщява даже да стъпя в София.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща