Circle Line написа:
pokahontas написа:
Иначе приветствам колегите от факултета, аз съм кореистика и може да имаме заедно лекции.

заедно ще имате увод в общото езикознание, както и литературознание (но това е само първия семестър, по-нататък няма да имате общи лекции)
... Така че не се влюбвай веднага!
Тук разбира се някой може да се заяде отново, но съм учила турски по самоучител и телевизия, както и по моя инициатива. Езикът ми харесва, отличава се с хармония на гласните, според правилата в зависимост от крайната гласна, се поставят различните следложни частици. Освен това турският е удивителен, вярвам, че който го учи и е навлязъл в него, ще се съгласи с мен. Не го казвам ей така - турският е аглутинативен език, което ще рече, че има "залепване".
Пример (най-баналният, но го обичам!) - gelebileceksin - "Ще можеш ли да дойдеш?"
От gel - идвам; -еbil - мога; -sin - 2 л. ед.ч. Гениален е! Страшно логичен и сами ще се изненадате колко е лесно като схванете основното!
Güldürme beni! - Значи "Не ме карай да се смея" - използвай по предназначение
А и да, смейте се, но турският се говори от няколко милиона души в Северен Кипър и Балканите, от друга страна ако го владеете, имате възможност да поназнайвате и другите тюркски езици - казахски, узбекски..
Аз например искам следващият път, когато пътувам в чужбина, да е в Казахстан. Инетерсна ми е държавата като цяло и ми се иска да я посетя!
П.С.: Ira_dei, чудесен избор! Подкрепям те напълно и аз самата много се изкушавах в един момент да кандидатствам за тази специалност.