Дата и час: 17 Яну 2026, 07:34

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ИЗПИТЪТ ПО ЛИТЕРАТУРА - за новите кандидатстуденти
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:46 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте всички. Видях, че има подобна тема, но искам малко да я прецизирам. Ще бъда кандидатстудент следващото лято и искам да ми дадете по-практически съвети за темата по литература. Обръщам се към тези от вас, които са получили добри оценки..

Обяснете ТУК всичко, което е важно за добрата оценка на темата. Имам предвид като структура, обем, цитати, тези, аргументи и т.н., на кои неща да се наблегне, как да се направи, ОТ КЪДЕ да се чете, кои автори, да се учи ли наизуст, "да се твори" ли и всичко в този смисъл. Може всеки да сподели "своя метод"

Ще помогнете на много хора, които нямат пари за частни уроци или курсове

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:48 
Outta Time
Аватар

така аз съм се готвил 2 месеца и имам 3.75
а и автора не го бях учил

най-важното е да не пишеш заучени фрази, да вкараш някой цитат
и ако ще да е малко, нека да е вярно

остават често неосъществени."
Of Mice and Men

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:49 
Шеф на матрицата

срещу 100лв ще ти кажа темата и няма смисъ се занимаваш със всичките работи дето си ги изброил. А и 100% ще ти излезе по-ефтино 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:51 
В началото бе словото

Ами като гледам как се оплакват някои тук, които са ходили на уроци цяла година и са завъртяли двойките, си мисля, че трябва да си гений да изкараш 3.75 с такива минимални усилия.. От къде чете все пак?

Колко страници написа, колко микротези имаше в изложението, кажи повече - как подходи към темата..?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:52 
Outta Time
Аватар

FTF написа:
срещу 100лв ще ти кажа темата и няма смисъ се занимаваш със всичките работи дето си ги изброил. А и 100% ще ти излезе по-ефтино 8)

аз имам 1 теория

сега ако наистина знаеш темата и му я кажеш
той естествено ще каже на някой др и т. н.
според мен мн по-логично е тея, които имат такива връзки, че и темата да знаят
просто да им намерят номера и да им подменят оценките
от 2 на 5
щото така само неговата оценка ще се завиши
а иначе ако му кажат темата
той ще каже на кило хора

остават често неосъществени."
Of Mice and Men

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:57 
Шеф на матрицата

абе да даде той 1к пък аз ше го уредя, мани тия теории и теореми :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:57 
В началото бе словото

FTF написа:

Айде стига глупости! Само мнения по темата pls и без такива тъпотии
*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 16:58 
От дъжд на вятър
Аватар

Ей, много помогнахте на човека... :wink: Ще споделя и моето мнение, че без частни уроци трудно се изкарва висока оценка (освен ако не си надарен откъм литературни способности). Аз лично заложих на изпита на личното отношение по проблема (писах по ЛИС, а не по цитатите) и явно са ми харесали позицията, защото изненадващо за мен ме оцениха с 5,25 (разбира се без наученото на уроците едва ли щях да измисля много неща по проблема). Най-важното е да се познават всички произведения и то доста добре (особено при прозата, когато е много) и да се знаят основните проблеми, характерни за автора. Оттам нататък всичко като цяло е импровизация и нагласяване спрямо темата. Поне за мен беше така. Моят съвет е учи сериозно, а способностите и успеха сами ще дойдат с времето. Ще се справиш. Късмет! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 17:07 
В началото бе словото

ОК, thanks. Аз ще пиша по темата, защото другото си е "риск печели, риск губи" поне по мненията на потърпевшите, които са мнозинство.

Проблемът е, че в училище ни пишат петици и шестици по литература без да ни учат особено. Мърляви са ни учителите и искат просто да отбиват номера. Вече не мога да преценя на кво съм способен - всеки е с прилична оценка.

Вторият тип задача е "непознато животно" в нашето училище, затова ще съм с тема 100%. Но и темите, които пиша на контролни не спазват много структурата и т.н., струва ми се, че ще ми ударят як шамар в СУ другара година, нивото ни е много ниско..

Обяснете има ли значение структурата при темата..малко повече за ПРАВИЛНАТА СТРУКТУРА

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 17:15 
От дъжд на вятър
Аватар

Bendjamen написа:
ОК, thanks. Аз ще пиша по темата, защото другото си е "риск печели, риск губи" поне по мненията на потърпевшите, които са мнозинство.

Проблемът е, че в училище ни пишат петици и шестици по литература без да ни учат особено. Мърляви са ни учителите и искат просто да отбиват номера. Вече не мога да преценя на кво съм способен - всеки е с прилична оценка.

Вторият тип задача е "непознато животно" в нашето училище, затова ще съм с тема 100%. Но и темите, които пиша на контролни не спазват много структурата и т.н., струва ми се, че ще ми ударят як шамар в СУ другара година, нивото ни е много ниско..

Обяснете има ли значение структурата при темата..малко повече за ПРАВИЛНАТА СТРУКТУРА

Е то да не мислиш, че и нашият набор са всичките гении. :) Гледаш себе си и не мислиш за останалите, концентрираш се върху собствената ти подготовка. Относно правилната структура на темата в СУ, тя е типичната за ЛИС. Няма нищо особено: Увод (Въведение), Теза (Основните твърдения по проблема), Изложение (Доказателствена част) и Заключение (Извода от анализа на поставения проблем). Особеност е, че нямаш право да ползваш конкретни текстове, а трябва да ги познаваш добре и дори е хубаво да знаеш и ключови цитати, които умело да вмъкнеш в темата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 17:23 
В началото бе словото

Да, в тази структура ми е горе долу ясна. Проблем ми представлява прочетеното в една книжка, където пишеше, че за да направиш правилно ЛИС трябва да имаш ОСНОВНА ТЕЗА и да я раздробиш на микротези в изложението. Тва ми е малко сложно..Май нямам чак такваз фантазия, че от една теза да нароя 10-ина "скрити" в главната :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 17:27 
В началото бе словото
Аватар

по принцип е хубаво да ходите на някакви курсове .... но аз не ходих на никакви , не учих никакви готови теми , чела съм ги само по веднъж ,два пъти и то докато изучавахме произведенията .... на изпита писах по 2-та тема и имам 4.50 :roll: ... май зависи и от самия човек :roll: но поне според мен - чети теми за да знаеш какво трябва да пишеш горе-долу но не учи на изуст ....

Последна промяна xgirl на 20 Авг 2007, 17:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 17:28 
От дъжд на вятър
Аватар

Bendjamen написа:
Да, в тази структура ми е горе долу ясна. Проблем ми представлява прочетеното в една книжка, където пишеше, че за да направиш правилно ЛИС трябва да имаш ОСНОВНА ТЕЗА и да я раздробиш на микротези в изложението. Тва ми е малко сложно..Май нямам чак такваз фантазия, че от една теза да нароя 10-ина "скрити" в главната :shock:

Еми като цяло ти си избираш структурата. Но това е вярно по принцип. Изложението ти трябва да се реализира с последователността на твоите основни твърдения в тезата. Има естествено вариации на структурата на изложението. Давам пример: теза-антитеза, теза-антитеза и т.н. или пък направо само цялостната теза и антитеза... А може и да няма антитеза... Тогава: 1-во твърдение, 2-ро, 3-то и т.н., както си ги наредил в тезата. Пак казвам -> ти сам структурираш темата, не е нужно да се подчиняваш на шаблони.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 17:33 
В началото бе словото

ОК, а някакви книжки, където да мога да го прочета това, да знаеш? Книжки с инструкции имам предвид..

Можеш ли да ми пратиш една отлично развита темичка на университетското ниво, че то в нашето даскало - малко биографийка, малко силни думи и възхищение и ей ти възал си 5-цата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2007, 17:41 
От дъжд на вятър
Аватар

Bendjamen написа:
ОК, а някакви книжки, където да мога да го прочета това, да знаеш? Книжки с инструкции имам предвид..

Можеш ли да ми пратиш една отлично развита темичка на университетското ниво, че то в нашето даскало - малко биографийка, малко силни думи и възхищение и ей ти възал си 5-цата.

Книжки честно казано не съм ползвал, а разработени теми имам само по История на PC-то. :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?

[ Отиди на страница: 1 ... 9, 10, 11 ]

в КСК 2009-2010

Fifoza

154

7834

12 Сеп 2008, 23:19

Деси Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Отпада изпитът по литература за журналистиката в СУ

[ Отиди на страница: 1 ... 5, 6, 7 ]

в КСК 2009-2010

alhimikat

92

4313

21 Юни 2008, 23:04

merudegirl Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Отпада изпитът по литература за журналистика в СУ

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Новини

alhimikat

24

4007

12 Фев 2008, 22:41

podnoja Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Изпитът по старобългарска литература

в ФСлФ

Amoral

2

978

20 Окт 2008, 22:37

mebbeth Преглежда последните мнения