Колко хубава тема!
Ето и моите два цента

към нея - аз сега си изкарвах
академична справка и беше напълно безплатно. За мен... Една седмица след мен колеги си изкараха справки и им поискаха по 3лв. Без никаква обосновка защо.
Искам да добавя също - гледайте какво ви пишат по акад. справка. На мен ми сложиха всички предмети под графата Задължителни, което е грешка, както после в МОН ни обясниха. По този начин на отделните студенти се получават различен брой предмети (понеже всеки е избирал някакви различни факултативни и избираеми. ) Те обаче ги пишат при задължителните. Съответно в МОН казаха, че за тях това говори, че ако от една специалност студентите имат различен брой предмети, значи някой има невзети изпити. Това обаче изобщо не е така, но реално погледнато един има 20 задължителни дисциплини взети, друг - 17. Ние може да си знаем, че това са факултативни, но за МОН излиза, че имаш 3 невзети задължителни. Така излиза и за всеки, който ти чете справката.
На мен ми пропуснаха един предмет, сгрешиха ми една оценка и никъде по справката не отбелязаха, че уча редовно държавна поръчка. Спортът изобщо отказаха да ми го впишат, макар че за чужбина е важен, че го имаш, няма значение дали се брои за кредити и оценки.
Накратко, три пъти се връщах в канцеларията, за да направят листчето полезен документ. При това секретарките се ядосваха защо ги занимавам. Сякаш аз съм виновна, че не си вършат работата като хората и трябва 3 пъти да се връщам... Същото се случи и с колегите ми.
Та така, исках да ви кажа, внимавайте какви справки ви дават, защото в чужбина гледат на тях сериозно, а не като нашата администрация, която ги претупва, че и пари иска.