Filosoff написа:
1. Смятате ли че в университетите има момчета, неправомерно заели местата на момичета - както намекват от хелзинския комитет?
2. има ли корупция при кандидатстване?
3. Смятате ли че днес ученици и студенти повече учат и са по-информирани от тези преди 15 години (тъй като успеха сега е много по-висок от тогава)?
4. Мислите ли че класирането по успех е правопорционално на едно хипотетично класиране по способност?
5. Защо по дяволите ви интересува тази тема?

1. ДА
2. ДА
3. По са информирани за живота, но знанията им майс а по-малко,защото днес учениците са много мързеливи... За студентите, ен знам!
4. НЕ
5. Защото ми е интересно

Filosoff написа:
1. Не. Смятам че без квоти % на влезлите момчета ще се увеличи малко. Но ако квотите са 50-50 тогава около 10-15% от момчетата ще са ощетили момичета - просто виже колко са кандидатите момчета и колко момичета - и това е също храна за размисъл.
2. Ужасно много хора влизат през задния вход и това ощетява труда на тези които се съзтезават честно.
3. Днес образоваността е на по-ниско ниво - за разлика от оценките
4. Смятам че има разминаване и то се получава от ужасно лесно написаните 6-ци.
5. интересува ме защото ми омръзна някакви анонимници от разни комитети да си мсилят, че могат да пренареждат българското общество все едно им е килера на вилата или подобно.
Това е. Който иска да отговаря, а който иска да пише по разни други дирекции или да отправя гореспомените (или подобни) обвинения да го направи чрез ЛС или на друга тема например "За греховете на един философф" хихи

1. За квотите казах,че е по-добре без тях
2. Вярно е! Но и животът е несправедлив!
3. Образованието е такова, заради учениците,които ги мързи да учат,заради учителите,които са добри,не вдъхват страх и респект у другите и т.н.
4. О, някои 6-ци изобщо ен са лесно написани,а са изстрадани и заслужени!
5. Винаги някой ще иска да е над другия! Все пак някой трябва да върши черната работа! Всеки има различни представи за света, а някои хора с погрешното си мнение объркват цялото общество
xpucmo написа:
DID_miss написа:
....Лично според мен сега се учи по-малко,но се научава повече...
Интересно твърдение. Обаче по мои скромни наблюдения, сега се учи по-малко, но за сметка на това не се научава нищо

Определено наблюденията ти са правилни! Не всички са гении да помнят дори и малкото прочетено!
got написа:
Пълна заблуда е , че се знае повече.

От скромните ми лични наблюдения неграмотността расте с всяка изминала година.а най - лошото е , че младите имат безпочвеното самочувствие , че понеже живеят в "информационно общество" , са по - напред и няма никаква нужда да учиш...Голяма грешка...Вярно , че има още останали кадърни и амбициозни хора , но те са изключение.Повечето, поне които са около мен , нямат никакъв интерес към ученето , а гледат да "вземат тапия за некво висше"( цитат)

Да не говорим за подрастващите - нямам думи - името не могат да си напишат правилно , а за знания или за обща култура въобще не ми се коментира...
А за това не е ли виновно обществптп? Средата, в която отрасват малдите? Днес всичко се дава на тепсия...
caramele написа:
п.с. А какво ще кажете за това-двама близнаци, единия е абсолютен некадърник но брат му е генийй и заради втория влизат и двамата и то специалност с доста висок бал-т.е. някой изпада заради първия?
Пък това си е напълно алогично от гледна точка на този, който е измислил този закон! Все пак,акое дин човек става за нещо,за дадена специалнсот, то той ще бдъе достатъчно кадърен да влезе в нея! Пък близнаците рано или късно се делят. Всеки тръгва по свой път- работа, семсйство и т.н.
Filosoff написа:
caramele - прекалено едностранчиво разсъждаваш! Пренебрежението ти към предното поколение и подобни излизат от един и същи "кош" - хаха дори знам какво още има там! Бъди по-критична! Какво значи принуда? Нима родителите ни и обществото не ни учат да се самокотролираме? Да това има допирни точки с принудата, но обратната страна на медала не е свободата! Защото свобода е да вземеш решение, да се принудиш, да победиш мързела , а и не само - в себе си! Колкото до многото информация днес - четох изследвания - едно на БиБиСи и едно от Япония - (хвани се здраво за клавиатирата!!) - според тях по време на потока от излишна информия - интернет, смс, тв и т.н. се наблюдава спад на КИ с 15-25 %, а в дългосрочен план и до необратима невъзможност човек да отделя важната информация - което пък е основна характеристика на интелигентността.
Говоря главно за икономическите ВУЗ

... но и тук информацията ми е само от клюки

КИ е намалял не само в Япония. Това се дължи на мързела, на леснодостъпната информация! На малката заинтересованост. Определено затъпяваме!
Пък за икономическите ВУЗ- за УНСС не знам как е въпреки тези думи - "Утре Носете Съответната Сума", за ВИНС-а аз си влязох по честен път! Изкарах 4,75 и катос е има в предвид, как до последния момент можехд а не се явя поради откраднати докуменнти, направо си е супер,че ме пуснаха! Да ен забравяме,че имам шофиорска книжка

,а тя все пак е документ!
За мнението базирано на клюки- не се приема ! Гледай филма "Клюки"!
А за това, дали в чужбина оценяват по добре! Навярно! Все пак там наистина гледат знанията, следят да не преписваш,а и самите ученици знаят,че няма смисъл от мързел и преписване! Определено един човек без знания много по-трудно би се справил с дадена информация