Дата и час: 21 Яну 2026, 05:47

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 817 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 55  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2005, 21:04 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Аз съм на 5.63 с английски.
Колкото до причината да избера това... :roll:
Знаеш, че на пръв поглед външната чудатост на японското поражда (поне в някои умове) особен трепет, неподдаващ се на описание, едно чувство на необичайност, което изниква в нас само при възприемане на напълно непознатото. По нататъшното запознанство с този фантастичен свят по никакъв начин не намалява чувството на необичайност, породено от първия поглед. Тези хора живеят и вършат своята работа по начини, така различни от западните. Японците говорят наобратно, четат наобратно, пишат наобратно и това е само върхът на айсберга от противоречия с познатото нам.
Както и да е, ключовата дума е "необичайно". Затова и предпочетох японистиката пред английската филология.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2005, 01:00 
Реалист

Никой не е казал, че няма да ползваш библиотеката. Имаме си хубава библиотека само за японистиката; от време на време може да ти се наложи да ползваш материали. Но зависи от много неща; аз лично предпочитам от Интернет да вадя информация, така че е въпрос на избор в повечето случаи.
А впрочем японците не пишат наобратно. :wink:
От английска филология ли се прехвърляш?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2005, 02:58 
В началото бе словото
Аватар

Дано не съм си създал имидж на някакъв мързеливец :shock: Исках да кажа, че големите библиотеки ми действат леко разконцентриращо. Ако е малка и спретната библиотечка с ниска степен на посещаемост, от която можеш и да заемеш книги, то тогава нямам нищо против :wink: Иначе интернет ми звучи най - бързо, надеждно и удобно (зависи си и от доставчика де).

Вярно, че японците не пишат наобратно. Ние пишем наопаки :lol:

Не се прехвърлям. Просто се двоумях кое да подредя на първо желание :twisted:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2005, 03:19 
Реалист

Ами взимането на книги е малко сложно, защото библиотекарката е малко... абе, ще се оправите.
Арабите пишат наобратно, не японците.
От кой град си? И коя е тая специалност, дето си я учил три години?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2005, 04:14 
В началото бе словото
Аватар

Александър написа:
От кой град си? И коя е тая специалност, дето си я учил три години?

От София съм. "Учих" философия.
Александър написа:
Арабите пишат наобратно, не японците.

Аха, значи арабите праскаха отдясно наляво, а японците само така си редят редовете.
Александър написа:
Ами взимането на книги е малко сложно, защото библиотекарката е малко... абе, ще се оправите.

А-а, те навсякъде дават да се взимат книгите, ама ако не те видят.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2005, 04:46 
Реалист

Философия ли? Хаха, ако ти е предавала Лилия Желязкова, има голяма вероятност да ти предава пак по някое време, хаха! :lol:
Четенето отдясно наляво на японски става само когато текстът е написан в колонки (отгоре надолу), самите колонки са подредени в посока наляво. Но това е само във вестниците и повечето книги. В учебниците, в Интернет и във всички други текстове с редове (а не с колони), написаното се чете нормално отляво надясно. Ние с текстове в колони почти не работим. Така че ако имаш желание да четеш и пишеш "наобратно" в японистиката, има опасност да останеш незадоволен. :wink:
А за взимането на книги по този начин - не бяхме се сетили и не сме го правили. Явно не сме точно от този тип... ммм, находчиви хора. :arrow:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2005, 05:13 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте,здравейте отново от мен :) Добре,че японците не пишат наобратно,защото едва ли би ми хареса,нека си бъдат нормални хората :) А,хора,на мен ми е интересно да разбера колко хора годишно канд. за тази специалност,може би не разполагате с такова инфо,ама мн полезно ми се струва :) Малко бройки приемат,но дали и малко канд. :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2005, 23:00 
В началото бе словото

И аз съм приета (и се записах) Японистика... аааааааааааааааааа!
:D :D :D
Влязох с изпит по английски - 5.49 . В курса има още едно момче от моя град - Ямбол, с което сме приятели (и за което се радвам :) ). Той пак с английски - 5.41 . Колкото до бройката, която приемат, по принцип пише, че трябва да са 12 - 8 момичета и 4 момчета, но тази година има 2 момичета от олимпиада + 1 момче и 1 момиче допълнително, значи сме 16 :)

Виждам, че тук има 2ма от бъдещите ми колеги, ще се радвам да се запознаем! :)

Аз съм Мина от Ямбол (на 18 съм)...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2005, 02:09 
Реалист

16 човека???? Малеееееее!........ Това е най-големият рекорд на японистиката, струва ми се. :P Хубаво е. От една страна, специалността най-сетне се разраства въпреки непрестанното мърморене на даскалите, че няма достатъчно преподаватели (и кредитоносещи предмети, но това е болна тема, с която предстои да се запознаете :wink: ). От друга страна, малко се нарушава установената традиция на малките групи в полуинтимни обстановки, ама пък ще се преживее. В крайна сметка не всички идват редовно на лекции, а някои се отказват още в началото, за съжаление.
Добре дошла и на теб, също и на твоя приятел от Ямбол. В моя курс имаме колежка от същия град. :)
Защо реши да запишеш японистика?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2005, 07:00 
В началото бе словото
Аватар

здрасти пак :D
днес ходих да видя сградата, в която ще са ни лекциите, за мое щастие изглежда по-добре отколкото си я представях :D
а причината да избера японистика... миии същата като при asahi, подсилена от разказите на мои близки, които са живели една година в Япония, а и не на последно място - фактът, че ако успея да завърша ще съм една от малкото, които владеят езика... ми това е май :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2005, 08:17 
Реалист

fei4ka написа:
днес ходих да видя сградата, в която ще са ни лекциите, за мое щастие изглежда по-добре отколкото си я представях

Ама разбира се, ЦИЕК е супер местенце, аз съм дълбоко влюбен в тая сграда и нейната атмосфера. :oops: :lol: С тихите, полутъмни коридорчета, малките стаи, тясното таванче, приглушената обстановка - ммм, чудесно е, много е уютно там. :wink:
А как мразя Ректората не е истина просто... :?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2005, 18:00 
В началото бе словото
Аватар

А дали има някакъв уводен курс в джапанистиката преди официалното начало на учебната година? :toothy8:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2005, 19:08 
Реалист

Не, няма.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2005, 19:43 
В началото бе словото
Аватар

Тогава аз сам ще си направя такъв :blob:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: niakoi vaprosi koito me machat
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2005, 23:11 
В началото бе словото
Аватар

konnichiwa на всички бъдещи колеги, аз съм една от 16-те. казвам се майя. имам въпрос към александър или някой друг "просветен". аз ще работя като преподавател освен че ще уча. въпроса ми е ще имаме ли занятия вечер след 17 часа,защото ако имаме да не почвам работа вечер, а в събота и неделя. много благодаря. ще се радвам да обменяме опит онлайн преди началото на годината. така ще можем да се опознаем :)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 817 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 55  Следваща