Nemesis написа:
la_cazadora написа:
сладко = успокоява те + повдига ти настроението Тъй ли?
Мда...нещо такова, но чак пък да ми повдига настроението, не, това все пак не е трева или хапченце за да ти повдига настроението.
Това за успокояването е другата страна на нещата: "Успокоява" = "прави човека по-малко чувствителен", "изкуствено приспива настоящите му емоции".
В този смисъл непушачите са много по-отворени към света. Колкото по-малко манипулираш съзнанието си с външни вещества, (които природата не е направила жизнено важни за теб), толкова повече усещаш ритъма на живота, тоест живееш по-истински . Това е всъщност едно от нещата, които ме карат да се чувствам добре като непушач. Просто, защото знам, че съм лице в лице с живота и не изпускам нищо. Иначе си представям колко реален живот щях да живея, ако на всеки половин час палех по една цигара, 5 минути я пушех и още 10 се възстановявах от нея.
От тази гледна точка, Nemesis, е добре, че цигарката не ти е ежедневие.

Аз като се събера с приятели, гледам и да не пия, а да ми стане хубаво от разговора с тия хора. Природата е създала човека да МОЖЕ да се радва и затова и по-добре да търсим естествени начини да се забавляваме. Просто наистина не е нужно да се тъпчем с никотин, катран и т.н.
Та, по отношение на трезвеността
Jamesmagno има много право, защото зависимите наистина нямат трезва преценка. Как да имат като чрез веществата, които погръщат, тъкмо от нея се опитват да избягат - от ТРЕЗВЕНОСТТА и ОТГОВОРНОСТТА. Затова се налага "трезвите" да взимат решения вместо тях. То наистина прилича малко дете, което трябва да бъде вразумено. Сега тук ще се намесят човешките права, демокрацията, свободата и т.н., но дайте да погледнем прагматично на нещата. Пушачите твърдят, че вредят само на себе си. ГЛУПОСТИ! Не вредите само на себе си, защото не можете да локализирате дима, който произвеждате. И дори да предположим, че измислите някакъв супер-хипер абсорбатор за дим или всеки ден ходите в гората, за да пушите, като умрете на 30г., и оставите децата си без родител, няма ли да им навредите?!
Ами държавата? Държавата инвестира във ВСЕКИ свой гражданин, защото очаква, че той ще работи 40-50 години и ще и върне инвестицията. Добре де, ами ако 70% от гражданите станат пушачи, и вземат, че се изпонатръшкат на по 30-40 години?! Какво става с тази държава?!