|
Има си начини да разучите какви възможности за работа ви се предлагат.Не разбирам защо сте решили, че МБ предоставя по-малко такива от останалите специалности в БФ.Това, че не знаете, не значи, че няма.Отворете сайт на клиниките за ин витро оплождане и репродуктивно здраве например и забележете, че сред специалистите наред с лекари има и ембриолози - а това е една от възможностите за магистратури след МБ (дори в БФ).Биолози работят и във фармацефтични предприятия в БГ, има сектори по вирусология в болниците, в клиники работят и криобиолози.Зависи от магистратурата, казвам го за 150ти път и не само аз.Реализация - никой няма да ти предложи работа ей така, ама това не важи само за биологическите науки, важи за повечето сфери.Вероятно мн малък процент от студентите в СУ са сигурни каква реализация ще имат, след като завършат.Има някякво странно, необосновано, но широко разпространено схващане, което се споделя от всякакви хора, най-вече такива, които представа нямат за какво става въпрос - "О, с тая МБ какво ще правиш после?".Аз това мога да го кажа за много голяма част от специалностите в СУ, и не само. Как ще се реализираш зависи от това какво ти ще направиш по въпроса.Ако искаш сигурна работа, по-добре се заеми със занаят.
P.S. За да съм по-точна : В 1ва АГ болница Света София работят 4ма биолози, 1 микробиолог и 1 биохимик; в Център за репродуктивно здраве "Надежда" -3ма ембриолози и 2ма криобиолози, в медицински център "Репробиомед" - клиничен микробиолог, ембриолог (завършила е БФ , вкл. магистратура), молекулярен биолог (също БФ, вкл. магистратура)
Това е една част, открих още подобни заведения, само в областта на репродуктивното здраве, защото мен ме интересува тази сфера.
_________________ Кофти е да си порастнал.
|