Такаам...прочетох няколко мнения на хора, които са били/са записани в специалност "Европеистика". Като ново попълнение (утре треа само се запиша най-после - СУ Администрация = шит, но май не откривам топлата вода

) мисля и аз да вметна 1-2 неща. Това, което всички казвате за МО и Право е много хубаво (за правото е още по-хубаво, щото си завършваш магистър нали), но то е валидно за определен кръг от хора - тия дето си имат съответните връзки и след излизане от специалността ще си отидат където трябва. А ако си Мунчо от "Под Игото" и не познаваш никой??? Завършваш с много мъки, не си връзкар и/или един от 10-те най-добри. Кво правиш тогава? Не казвам, че нямаш шансове, но няма да ти е никак лесно, пък било то и с дипломата от СУ. Аз имам 1 година в СУ (Новогръцка филология) и смятам, че мога да кажа нещичко относно "тяснята специализация". За степен бакалавър, по мое мнение, такова нещо не ти е необходимо. Аз съм на 20 г. и не знам какво искам да работя(като постоянна работа). Гръцкият беше адски готино изживяване и наистина много интересна специалност, но при перспективата да завършиш като педагог или преводач с един език, в който след като си вложил 4 г. време се предполага, че трябва да се изхранваш, реших да се променя курса. Напротив, аз съм на мнение, че бакалавърската степен трябва да завършиш нещо, което е максимално гъвкаво, от тая гледна точка с европеистиката - кеф ти икономика, кеф ти философ, кеф ти юрист, кеф ти медии...ще ти трябва магистратура, но след 4 г. ти ЩЕ знаеш с какво искаш да се занимаваш (или поне по-добре от сега). С една филология примерно от друга страна, ти пак трябва да завършиш магистратура, зашото иначе ще си останеш преводач (не е лошо, просто мен не ме влече).
За работата, която работя в момента, не е необходимо да си висшист, и въпреки това заплащането е по-добро от това на поне 85% от висшистите в България - доказателство, че за да си ползваш езиците примерно, не е необходимо да си филолог, а да притежаваш необходимия в момента набор от качества. За да ти стане по-ясно с какво искаш да се занимаваш в бъдеще, трябва да си минал през всевъзможни видове информация и да си ориентиран (повярвайте ми, по-голям мелез от мен в това отношение не вярвам да има). Останалите неща, които чувам не са лоши - всеки студент може сам за себе си да прецени как да си изкара образованието, така че да има максимален ефект за него.
По-здрави,
П.С: Знам, че е дълъг поста, поздравления на търпеливците, които току що го дочетоха