Днеска се сетих за една поредица от 3 книги. Авторът е Бари Хюгарт (Barry Hughart), а поредицата е за Господаря Ли и Вол Номер Десет. Книгите са "Мостът на птиците", "Легенда за камъка" и "Осем ловки демона" ("Bridge of Birds", "Story of the Stone" и "Eight Skilled Gentlemen"). Препоръчвам ги на всеки, който обича криминалета, фентъзи, хумор и най-вече - КИТАЙ

Ето и един цитат от първата книга, "Мостът на птиците":
Цитат:
- Наложи ми се да размекна мозъците им със силно вино. Така че, всяка сутрин, след като отворех очите си, виждах наоколо си червенобрадн варвари, хъркащи сред локви от бълвоч. Бяха издръжливи като пръчове, така че ми бе необходим цял месец и половина, докато ги убедя, че коприната се извлича от спермата на снежнобели Дракони, живеещи единствено в пещери, скрити нейде из тайнствените монголски ледници. Преди да си заминат обратно с тъжната новина водачът им поиска да разговаря с мен. Беше един тъпак на име Прокопий, който от виното не бе станал по-красив. ,,Велики и могъщи Господарю Ли - излая - разкрий ми тайната на мъдростта!" На лицето му се бе появила глупава усмивка, а очите му приличаха на розови гълъбови яйца, плаващи в жълта супа. За моя чест даже и не мигнах. „Вземи един голям съд - казах му - Сетне го запълни с равни части факти, фантазия, история, митология, наука, суеверия, логика и лудост. Добави му горчиви сълзи и изблици от смях. Сипи и три хиляди години цивилизация и го изпий до дъно." Тогава Прокопий ме погледна. „Ще стана ли мъдрец?" - попита ме. „Ще станеш нещо повече - отвърнах му - Ще станеш китаец."
"Китайските загадки" също били страшно готини, аз лично не съм ги чел все още но не от едно място ми ги хвалят. Те вече са писани от синолог.