inspire написа:
Здравейте всички! Казвам се Неси, предварително се извиняам, ако пиша не на място,,

та.. аз също съм `89 набор, ще кандидатствам 2008ма в СУ с История и Литература за Право.
Прочетох доста неща от форума, които ми дадоха много по-обширна информация от тази, която се дава в училище, видях, че тука всички си помагат, което много ме зарадва..
А ще има ли някой, който ще ме посъветва..

Ходя на уроци по История, но едновременно с това се готвя и за мн други изпити, както всички останали, но и за още 2 университета, в единият от които с предмет различен от тези, пак с теми. Не ми остава време за усилена подготовка по Литература.. Някой може ли да ми помогне по този въпрос с темите..? По какъвто и да било начин,, дори някакви помагала да ми посочите..
Здрасти, insipe
И аз кандидатствам с литература и история за Право. Вече ходя на курс по Литература (с историята приключих вече), но в крайна сметка може би сам ще се подготвям, защото общо взето там ми преподават все неща, дето вече съм ги учил и са ми пределно ясни.. Както и да е, за помагала мога да ти препоръчам учебниците на "Просвета" (Инна Пелева и Албена Хранова) и "Анубис" (Валери Стефанов и Александър Панов). Както може би вече знаеш, неписано правило е, че проф. Валери Стефанов е корифей на изпита. Затова, препоръчвам ти да си намериш "Българска литература. Светове и светувания" на изд. "Данте" - в две томчета - на Валери Стефанов и Милена Кирова. Друго добро негово нещо е "Творбата - място в света" (преработка на една стара книга "Творбата - безкраен диалог"), както и "Българска литература. XX век", но от последната малко неща влизат в употреба за конкретните автори. За Ботев - "Лабиринтите на смисъла. Критически речник за поезията на Ботев". Той има още доста работи и статии, но голяма част от тях са писани за неговите студенти, а това означава висок академичен стил на изказване. Иначе други добри (според мен) критици са Никола Георгиев, Димитър Камбуров (и двамата малко трудни за асимилация в началото), Добрин Добрев, Владимир Атанасов и др. Не ти препоръчвам готови теми, тъй като шансът за успех е минимален. Просто чети самите произведения, води си записки, но чети и критиката и си изваждай най-важните тези. Тъй като отговорът ми взе да става много дълъг, можеш да ми пишеш ЛС да ти дам по-подробна информация, ако имаш въпроси. И успех!