|
Според мен, матури трябва да има. Не може да се говори, че няма стратегия в образователната система, при положение, че миналата година бе представена Националната стратегия за развитие на образованието в периода 2007-2015 година. Има някаква перспектива за развитието на средното и висшето образование и това е ясно.
Друг проблем е, че е абсолютно нормално това да не се получи като хората...Често срещан синдром в България. Хубавото е, че вече има идея. Относно матурите-тях трябва да ги има. Подкрепям Don Horne, който казва, че в Ирландия системата вече е изпипана и знаят какво да правят и как. Не мислите ли, че за да се получи и нашата система то тя трябва ДА ЗАПОЧНЕ да се реализира. Това, че министъра реши, че набор '89 ще е първият, който да прави матури не е особено удобно, поне за самите нас, но в крайна сметка все някой трябва да се жертва. Ако всеки път, когато се обяви, че ще има матури да се правят подписки, петиции, стачки и т.н. то тази система никога няма да се реализира като хората. Да, съгласен съм, че това ни усложнява нещата допълнително- учим за още два изпита извън кандидатстудентските, но все пак, както казах, трябва да се започне отнякъде.
Доводите в самата петиция направена тук са доста неоснователни и на моменти ми звучат дори инфантилно. Беше се появил текст, в който се казваше, че "по закон трябва да знаем за теси матури от 9 клас". АКо някой ми копира член от такъв закон ще се присъединя към подписката и петицията. Но доколкото съм информиран няма никакъв закон, който по някакъв начин да е обвързан с информираността на учениците по някакъв въпрос, още повече с въпроса за матурите.
А и погледнете реално...Матурата по български език и литература, която е задължителна за всички, е на материал по български, който е на основата на общи фундаментални познания по езика-неща, които всеки грамотен българин трябва да знае. Литературната част пък е на произведения от 11 и 12 клас. При положение, че в средата на 11 клас знаехме за тези матури е абсолютно постижимо да бъдем готови за тях в края на 12. Матурата по чужд език се състои в умения, които се изграждат през годините и не е сух материал, който да трябва да се учи преди самия изпит. Подобни са нещата с математиката. По история-материалът е основно от 11 клас, като има съвсем малък аспект в световната история, по която, отново, всеки човек трябва да има някакви общи фундаментални познания.
Ако тази петиция бе обявена с малко по-зрели и обосновани доводи бих я подкрепил. На мнение съм, че нещата в момента, така или иначе, са адски напечени покрай стачкуващите учители, та да се бутаме и ние с всякакви петиции. По-скоро бих се подписал в петиция, която да обявява, че учениците са на мнение, че тази година започва не особено добре, учебния процес на много места не протича и това ще попречи и затрудни организирането на матурите по нормален и спокоен начин.
И накрая една добра новина- самият министър е казал, че ако стачките продължат още известно време е възможно самият той да разпореди непровеждане на въпросните зрелостни изпити.(източник: Агенция ФОКУС).
|