Forester написа:
Просто не обичам крайностите. А все се лашкаме от единия край на другия - от прекалено строгата и взискателна руска образователна система навремето, държани като вързани, сега попиваме жадни всичко пошло от Запада и го наричаме по нашенски "свобода". Не съм за каквото и да е задължаване против волята, идеята е учениците сами да го пожелаят, да усетят подобна потребност, далеч не е речено непременно да е униформа. А за да стане това, ако перифразирам колегата по-долу, първо "ПУ" трябва да се превърне в "Харвард". Но, пак по нашенски, търсим подкова, а още нямаме кон и каруца.
И пак казвам, за мен външният вид не би имал такова значение, ако не символизираше липсата на елементарни задръжки у поколението, което расте след 1989 г. Фактът, че приемате униформата като уеднаквяване онагледява схващането ми за крайностите още веднъж - все повече се обръща по-голямо внимание на външния вид за сметка на духовността. Има хора с еднакви черти, двойници, еднояйчни близнаци, дори за клонинга казват, че не би бил със същия характер и душа. Може да мислите еднакво, но никога няма да чувствате еднакво. Това е, което ви различава.
уеднаквяване е имало още през 1930г. има една статия на Стефан Цвайг,в нея ясно си е написано,че всичкото уеднаквяване идва от Америка,западна Европа вече има училища с униформи,сега и централна.....еми проблема не е толкова в самите униформи,те символизират училището и статута му.проблема е,че ние бягаме от това,което вече са изпитали родителите ни. но в целта си да бъдем различни ние надскачаме границите на нормалното.
започва да изчезва личността за смета на стереотипа.това не бива да се случва!а униформите в някои училища или университети не са кой знае каква заплаха.
важна е свободата с самите нас,свобода от мненията и убежденията,важно е да запазим себе си,а не да парадираме колко сме различни.а и различното не идва от музиката или разбиранията,а от душата