Е айде и аз ще се включа да представя своята гледна точка по въпроса за изпита по литература. Не смятам да бъда многословна като колегата Longbow, но все пак...
Та по същество...
1. Преди да започнете подготовката си за изпита по литература трябва да сте прочели всички произведения, от всички автори. И не само да сте ги прочели, но и да сте ги разбрали... всичките. Без изключения и компромиси. Не се пестете да четете, защото на по-късен етап от подготовката това може да ви излезе "през носа" (дет се вика!).
2. Не се опитвайте да зубрите готови фрази от чужди разработки.
3. Опитайте се първо да погледнете глобално на дадено произведение. Какво е неговото място в даден цикъл от произведения, творчески период, литературна епоха... Какви са историческите маркери на тази епоха? Кои да ценностите, които я определят?... и т.н.
4. Постарайте се да усвоите методите за анализиране на литературен текст, но не в стил "В трета строфа, пети стих виждаме метафора."...
5. Гледайте да сте свършили с "вземането" на произведенията до края на месец май, а след това само преговаряйте (не зубрете!).
6. По време на месеците подготовка се опитайте да се научите да гледате на литературата като на светоусещане, а не като на 20 текста, по които трябва да пишете ЛИС.
7. На изпита отидете спокойни и уверени, с единствената мисъл да отстраните конкурентите "без драма, с хладен жест" (

Тва ми беше един от любимите цитати от "Тютюн"... много яки лафове има в тая книга, ще видите.) ... а и още нещо за изпита - ако ви се падне Йовков и трябва да пишете за Серафим, спестете си култовото "Нека ми духа"

изкушението е голямо, ама за всеки случай не рискувайте.
И тъй... сядайте си на дупетата и умната! ааа и още нещо - Форумът води до пристрастяване! Недейте да висите по цял ден онлайн!
Айде със здраве.
Алекс