|
Сега като се замисля, права си за "препоръчването" - така прецаках още в зародиш интереса на мой приятел към операта. Ходихме на "Аида", хареса му, вика: "Айде пак". И това "пак" беше още след 2 седмици, когато гледах премиерата на "Макбет" (не в Сф, тук постановката е УЖАСЯВАЩА) и ме впечатли толкова много, че просто ТРЯБВАШЕ да заведа Иван на втората премиера. Е, оттогава не е стъпил в опера, едва ли и ще стъпи. Не че пяха лошо или нещо такова, просто постъпих егоистично (тъй де, алтруистично, ама върви обяснявай). И сега, когато водя тайфата някъде, обикновено се замислям какво ще им хареса (в Интернет споделям всичко, което съм видяла и ми е направило силно впечатление). Знам обаче, че най-добрият ми приятел си пада по комедии и не бих го завела на "Малка пиеса за детска стая", при все, че препоръчах спектакъла тук. Мисля, че и Ginger май имаше предвид нещо подобно - ако е така, разбирам те и съм съвсем съгласна.
В "Сфумато" до момента няма нещо, което да ми е харесало. Както казвам, при все, че паркът "Заимов" ми е любимо място в София, театрите в него (според мен) не стават за нищо. Виж, около него... (визирам ЦКТ и МГТ, сеш'те се).
И последно - колкото до актьорите - аз се кефя точно на тия, които не са много ударни, но на които можеш да повярваш. Много се дразня на декламативността в театъра, затова и не съм особено голям фен на Армията, например. При тия четиримата просто НЯМА такова нещо като декламативност. Просто Жоро и Джони са куклари, което вече е предпоставка за нещо значимо. Джони е и един от малкото актьори, които могат да си позволят да изкарат собствена продукция и да правят изкуство заради самото изкуство (а той това го може - ей така, да ти стопли душата. Доказа го и с "Края на ноември", както ненапразно съм си кръстила блога, и с "Кълбото"). За мен просто Гаванозов е великан, въпреки тоталната липса на претенции (а ролята му на Фитилчо в "Пинокио" е размазващо добра, уникално водене на куклите, подтекст в текста и... всичко изглежда изключително естествено, няма усилие, не си напряга вратлето като петле (както правят много от младите актьори днес).
Краси Недев, също като Жоро, никога няма да стане известен, но това не пречи да си оставя душата във всеки спектакъл (най-пресния пример е Планше в "Честна мускетарска". Колкото и да харесвам Жоро Спасов като актьор, дори неговият изключителен Д'Артанян бледнееше пред Планше - голяма роля е това, и Краси е голям, задето направи нещо толкова силно).
Петър Калчев... както вече казах, ще видим. Просто мисля, че е явление и много се надявам да не се самозабрави, защото усещам реална опасност това да се случи. Успехът замайва, а той тепърва ще успява все повече и повече.
Виждам, че си споменала Мариус. Той е нещо извънземно. Явление. Както искаш, така го наречи. Много се радвам, че прави спектакли рядко, защото мога да го гледам само по веднъж на сезон, без да ми се прииска да се метна отнякъде. Много депресиращо ми действа.
Леле, колко нещо изписах... Ти си виновна, Джинджър!!!
_________________ "Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..." В края на ноември
Последна промяна Търговецът на кристал на 10 Ное 2007, 00:07, променена общо 1 път
|