Street Spirit написа:
Доколкото съм информирана (допускам някой да ме обори

) - матурите биха били сериозно препятствие за тези , които желаят да напуснат рОдината и да се ориентират към чужд ВУЗ.
Има определени крайни срокове за подаване на писма до чужди университети, в рамките на които срокове учениците няма да имат техническата възможност да си получат дипломите ( поради липса на оценки от матурите) , защото тези важни писма се изпращат доста по-рано от края на 2рия учебен срок.
Та - Станишев еднозначно е заявил - 'ми нищо не им пречи да пробват догодина. Мисля че това е нагло -всеки има правото да духне оттук, когато си пожелае и подобно възспиране не е начинът да се преодолее изтичането на мозъци!
А доколко матурите са критерий за отсяване на наистина
знаещи ученици - ще се въздържа от краен коментар. Струва ми се, че на фона на 5 години учене ( сериозно в различни степени - всички знаем , че има предмети, които допускат по-несериозно отношение - понякога заради преподаватели, начин на преподаване и т.н.) едно подобно "сито" има прекалено голяма тежест и внася съществени изменения в дипломите ( при евентуалени по-ниски резултати) . Не знам . Противоречиво ми е отношението.
кандидатстването в чужбина може да се уреди с някакви компромисни решения... всъщност трябва да погледнем как са организирали този случай в другите държави, лично аз нямам информация как стоят нещата извън бг-то...
а за това, че образованието в различни училища е на различно ниво... вярно е, но ако се стегне малко системата, за да се покриват поне общите изисквания навсякъде (доколкото е възможно, защото винаги ще си останат разликите), мисля че няма да е проблем матурата...
идеята е не просто да изкараш някакъв изпит със съмнителна цел, а да провериш и докажеш себе си като "зрелостник"... склонен съм да няма оценка дори, а едно крайно формално "преминал/непреминал" зрелостния изпит... оценката може да не се пвисва, а да си я знаеш ти...
разбира се, ако се организира по този начин, няма да избегнеш и кандидатстудентски изпит...
а все пак основната идея, поне според мен, е да се въведе един общ изпит, който да е и краен за средното и начален за висшето...