Дата и час: 31 Мар 2026, 19:46

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 315 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2007, 20:22 
бъцкаджия
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
kornomana, от последните години има тенденция обемът на темите да се намалява. Миналата година се падна БРЦК, но не цялата, както е в моите теми - Каравелов, Левски, Ботев, а само за първите двама. В общи линии се очаква да ограничат обхвата на темите, тоест да не трябва да пишеш 15 листа, а само определени 10 от тях (примерно). Ако пък се падне тема, която не може да бъде разкъсана, някой спомена Освобождението, то никой не очаква, че за време с един час по-кратко от досегашното кандидат-студентите ще успеят да напишат всички подробности, които са имали в темите за подготовка.
Изискванията, както и самите формулировки, ще са съобразени с времето. Пасажи от историята обаче няма да отпадат от конспекта, да речем Второ българско царство, поне засега никой не е споменавал подобно нещо. Очакваме да излезе официалният конспект, мисля, някъде през януари-февруари, може и да греша. Съветвам те да си учиш големите теми и, колкото и да е гадно, да се стараеш да пишеш цяла такава тема за 4 часа. Така ще се научиш да пишеш бързо и да отсяваш най-важното. По-добре да сме подготвени за екстремна ситуция, така при малка тема на самия изпит ще ни е пъти по-лесно :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2007, 00:21 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Така, така.....Аз вече съм минал по този път, защото тази година кандидатствах. Кофти принципите ми ме прецакаха, защото искам да уча в една специалност, но бала не ми стигна. Искам, ако е възможно конкретна информация по въпроса. Вече да си призная ми се ******* от всичките тъпи разпоредби на долнопробните ни университети.
(Не съм цитирал имена на университети така че по добре замълчи)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2007, 22:36 
бъцкаджия
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
http://www.clio.uni-sofia.bg/BG/prog2006.html Това е конспектът от сайта на ИФ. На по-достоверна информация за момента здраве й кажи!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2007, 23:22 
В началото бе словото

Grunge_Down написа:
http://www.clio.uni-sofia.bg/BG/prog2006.html Това е конспектът от сайта на ИФ. На по-достоверна информация за момента здраве й кажи!

А стига бе! :shock: Има тема, която включва и Борис, и Симеон, за което ще са ни нужни не 4, а около 14 часа, за да напишем всички важни факти :shock: Господи, дано не се падне нещо подобно!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: История
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2007, 00:10 
В началото бе словото

Хей,хора...кажете ми ако някой от вас е ходил на курсове по история при Георги Николов(преподавател в СУ по история).Искам да знам дали наистина е толкова добра подготовката и също така имам и дръги въпроси,свързани с курсовете..Благодаря предварително!?! Може да ми пратите лично съобщение ще съм ви благодарен :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2007, 22:37 
Форумно зомби
Аватар

Кандидатстващ написа:
Grunge_Down написа:

А стига бе! :shock: Има тема, която включва и Борис, и Симеон, за което ще са ни нужни не 4, а около 14 часа, за да напишем всички важни факти :shock: Господи, дано не се падне нещо подобно!

Темите на изпита никога не са същите,както в конспекта,нали го знаеш?? Винаги има опоменати години от.. до.... Така че дишай спокойно. Политиката на СУ не е да дава дълги теми,а кратки,върху които може да се пише много,но не фактология,а изводи и разсъждения - защото дългата тема,обширната тема не допуска впускване в размишления и тн ;)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2007, 23:46 
Пишеща машина
Аватар

Пъзелът ще става все по-сложен, драги кандидати. С все сърце ви желая успех. Стягайте се и учете. От приказки файда няма.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2007, 00:06 
В началото бе словото

А най-гадното, Дерек, е, че си напълно прав! На мен лично в разстояние на два месеца между май и юли ми се събират 8 изпита- 3 в СУ, 2 български матури и 3 италиански матури, защото уча в Италианския лицей...с една дума- умирам...

Знанието е сила :idea:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2007, 02:42 
Постоянно присъствие
Аватар

Гледайте правилно да си разпределите времето за учене, защото гледайте, какво ви чака:

1 Януари/понеделник/ - Нова година, Васильовден /Васил, Василка, Веселин, Веселина/
6 Януари/събота/ - Богоявление, Йордановден /Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Теодосий, Богомил/
7 Януари/неделя/ - Ивановден
8 Януари/понеделник/ - Бабинден /(П)рофесионален (П)разник на акушери и гинеколози/
17 Януари/сряда/ - Антоновден /Донка, Дончо/
18 Януари/четвъртък/ - Атанасовден /Начо, Таню, Тинка/
20 Януари/събота/ - Свети Евтим, Петльовден

1 Февруари/четвъртък/ - Трифоновден /ПП на лозари/
9 Февруари/петък/ - Св. Харалампий /ПП на пчелари, градинари и овощари/
10 Февруари/събота/ - Задушница
14 Февруари/сряда/ - Свети Валентин, Трифон Зарезан
24 Февруари/събота/ - Тодоровден /Теодор, Тотьо, Тотка/

1 Март/четвъртък/ - Баба Марта /Марта, Мартин/
3 Март/събота/ - Освобождение на България от Турско робство
8 Март/четвъртък/ - Международен ден на жената
22 Март/четвъртък/ - Първа пролет /Пролет, Пролетка, Росен/
25 Март/неделя/ - Благовещение /Благовест, Благовеста, Благой, Блага/, Ден на майката
28 Март/сряда/ - Албена, Боян, Бояна, Бойка, Бойко, Боянка
31 Март/събота/ - Лазаровден

1 Април/неделя/ - Ден на хумора, сатирата и забавата
1 Април/неделя/ - Цветница, Връбница /Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Здравко, Лилия, Теменужка, Цветелина, Ясен, Явор/
8 Април/неделя/ - Великден /Величко, Велика/
11 Април/сряда/ - Св. Антип /ПП на зъболекари/

1 Май/вторник/ - Ден на труда
2 Май/сряда/ - Св. цар Борис
6 Май/неделя/ - Гергьовден /Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо/, ПП на овчари, пастири, военни и млекари
11 Май/петък/ - Кирил, Методи
17 Май/четвъртък/ - Спасовден, ПП на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари
21 Май/понеделник/ - Константин и Елена /Коста, Кунчо, Елин, Илона, Динко, Койчо/
24 Май/четвъртък/ - Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост, ПП на учители, учени, ученици и просветни дейци

1 Юни/петък/ - Международен ден на детето
3 Юни/неделя/ - Петрови заговезни
24 Юни/неделя/ - Еньовден /Еньо,Яна,Янко/
29 Юни/петък/ - Петровден /Петър, Павел, Павлина, Петрана/
+ балове и рожденни дни, дискотечните петъчни и съботни вечери

Значи, много е важно правилно да разпределите наличното мезе, вино и ракия за всичките празнични дни иначе ще стоите на сухо.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: КСК 2008 - литература и история
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2008, 12:37 
От дъжд на вятър
Аватар

Какво се впрягате толкова? Най-важното е да имате късмет с темите, и да си учил всичко все някоя тема може да не ти е приятна, току виж се паднала и хайде...плачч ;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2008, 22:12 
Плиний Стари
Аватар

Най-вече,моят съвет е,не се впрягайте прекалено!Аз миналата година си съсипах нервите покрай това кандидатстване...добре,че се оправда,де...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2008, 11:18 
В началото бе словото

Хора,вие като се стегнете за колко време научавате ''перфектно'' една тема по история :shock: :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2008, 12:02 
В началото бе словото
Аватар

Аз нямам възможност да седна и да уча повече от 3 часа постоянно (не защото се уморявам или ми писва, просто времето ми е организирано така), затова примерно 2 седмици ми стигат за една тема, като уча всеки ден по 2-3 часа. Ако не ходя на училище неучаването става за доста по-кратък период :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2008, 19:20 
Да живей словото
Аватар

^KeN^ написа:
Хора,вие като се стегнете за колко време научавате ''перфектно'' една тема по история :shock: :)

На мен ми се струва, че "перфектно" не можеш да я научиш. Или, можеш, но ако имаш по адски много време за всяка тема. Аз още през ноември 2007 бях приключил с историята като писане на теми, сега само ги уча. Но си направих следния извод: необходимо е не да се забиваш на една тема за много дълго време, а непрестанно да ги преговаряш. Аз на седмица съм определил да уча по 2 теми, като след края на всеки раздел (Средновековие, Възраждане, Ново време) си правя едноседмичен преговор на темите от раздела и пробен изпит. На ден уча средно по два-три часа, но ако изпадне време - и по повече. По тая схема ще приключа около края на март, след което започвам едно безкрайно "превъртане" на всички теми до предварителния... За ефективността - на пробния изпит върху Средновековие, който направих съвсем наскоро, възпроизведох на 90% първата тема... Средно темите са ми по около 12-15 карирани листа. За 4 часа естествено не може да се напише всичко, но като се съкращава оттук-оттам, става. Пък и от 15 листа като забравиш 30% при чуването на темата, се събира около 10-ина листа, което е приемливо :) Сори за дългия пост и успех на всички!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2008, 21:04 
Плиний Стари
Аватар

Хора,не искам да ви плаша,но това,което сега имате да научите за една учебна година, като влезете в университета,същия обем ще трябва да научите за 1 седмица....и то по минимум 3-4 предмета...така че,спокойно си учете и знайте,че нещата се усложняват после :twisted: :twisted: :twisted:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 315 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Следваща