renesanz написа:
не е вярно! аз не чакам някой да ме обича,за да го заобичам.но обичта за мен се изгражда с времето,за 1 седмица никой не може да каже,че обича. и не мисля,че всичко опира до егото и егоизма!трябва да го почувстваш,за да го обясниш. приятелите са за компания,за купон,за да ти помогнат,но любовта е много повече. може да искаш да бъдеш с някого от егоизъм,но когато обичаш няма много място за егоизъм

Е как да няма място за егоизъм? Чувството, че сърцето ти принадлежи на някого, както и неговото на теб, не е ли разменен двоен егоизъм спрямо емоционално-душевните качества на любимия? Идеята на ревността към любимия не е ли от егоизъм, че той ни принадлежи? Идеята за моногамията не е ли егоистична по своя характер - "един партньор, но само мой си..."? Самата идея да обичаш и да бъдеш обичан не е ли любов към егото ти, както и към чуждото такова, но на разменни начала? Демек подсъзнателно двама души се навиват да си обичат "личностите" - демек егоцентричното начало е заложено у тях. И как би обичал някого, просто заради самата идея да обичаш някого, идваща уж от нещо необяснимо, някаква свръх-сила, някакво чувство? Всички човешки чувства са обясними, дори и любовта. Нали понякога казваме, че "двама души са родени един за друг" - е, питам аз - как се определя дали ше си паснат? Нима разбираме и тяхно вътрешно усещане за любов?
Не съм съгласен, че любовта е надценявана... по-скоро човешкия егоцентризъм е подценяван... Аз бих направил всичко, за някоя, която обичам... но това не идва от факта, че съм ангелче-небесно и обичам принципно да се жертвам. Това идва от егото ми, идеята, че го правя, защото и го ДЪЛЖА, защото тя ми дава всичко, което търся, но АЗ-ът търси само материята, а ЕГО-то търси душевните блага... тоест аз не искам пари от нея, искам подкрепа, разбиране, доверие... т.е. - тези неща ги иска егото... (ми)
Бях си формулирал малко идеики по темата:
1. Няма обич, без омраза
2. Няма чувства без логика
3. Всичко може да се обясни с две неща - случайност и егоцентризъм
4. Всички хора МОГАТ да обичат и да мразят
5. Любовта е сляпа, глуха, няма, без осезание, но всичко това не и пречи да се развива
6. Нищо не е само материя или само душевност... а комбинация в пропорции от двете
7. Любовта и обичането са различни неща - любовта е към хората, обичането - към предметите, дейностите, шоколада, хубавите коли и т.н.
8. Единствения, който може да те обича такъв, какъвто си, си самия ти...
9. сори, номер девет не съм измислил
10. Навсякъде има любов, но обикновенно ние виждаме 1 нейно проявление.. това, с което сме свикнали...пс: philosophy mode - turn off!