Дата и час: 17 Яну 2026, 11:04

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 155 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 12:09 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте. Не видях подобна тема, затова реших да отворя.

Споделете как протича подготовката ви за изпита по Литература. Кой докъде е стигнал, какви трудности среща, общо взето такива неща. Интересно ми е подготвени ли сте да пишете на бял лист, без редове, и дали се справяте?
Онези от вас, които вече са държали такъв изпит, могат да кажат чисто технологично как протича изпита. Тоест колко време са отделили на черновата, после колко за беловата, и колко за финалното прочитане на темата. Как стои въпросът с цитатите от различните произведения? Могат ли да се ползват някакви помощни материали по време на изпита?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 12:32 
Пишеща машина
Аватар

изпитът протича много приятно БЪРЗО, ако си подготвен :)
в момента може да прозвучи тъпо на кандидат-студентите, но се облечете удобно, не сядайте до прозорците, нито най-отпред, нито най-отзад. напълно вероятно е седалките да са ви много неудобни, както беше при мен. аз излязох от Ректората изгърбена, а през цялото бях стъпила с 1 крак на пода, а с др - на седалката.

потренирайте да пишете на бели листа и пишете четливо. :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 13:21 
In Place Of Hope
Аватар

Fifoza написа:
Онези от вас, които вече са държали такъв изпит, могат да кажат чисто технологично как протича изпита. Тоест колко време са отделили на черновата, после колко за беловата, и колко за финалното прочитане на темата. Как стои въпросът с цитатите от различните произведения? Могат ли да се ползват някакви помощни материали по време на изпита?

Аз лично чернова не писах, само си нахвърлях план какво и в какъв ред да включа и директно си почнах беловата. Бях в 65 аудитория, където теглеха темата, но реално ни засякоха време около 40 мин след официалното започване на изпита, защото бяха забравили да напишат заглавието на есето на дъската :lol: Както и да е - не беше особено предимство, защото през тия 40 минути беше някаква невероятна суетня - влизане-излизане, цялата аудитория се изреди да ходи до тоалетна... За това време доколкото си спомням успях само плана да си нахвърлям. Темата ми беше готова към 12 часа (13-14 страници изписах) и после около половин час проверка.
Никакви помощни материали не могат да се ползват по време на изпита. Цитатите трябва да се знаят наизуст. Много са, така е, ама пък винаги съществува възможността да се преразкажат (особено при прозата). При поезията е малко по-неприятно, ама доколкото знам не се заяждат много за малки неточности.
Като цяло обаче цитатите не са нещо, от което трябва да се притесняваш... Преди изпита - искаш-неискаш ще говориш в цитати, неизбежно е 8) Да не говорим, че има някои, които са просто култови, особено от "Тютюн" ;) ("Моля те, не плачи, защото ни гледат и ни се смеят!... Не ставай простачка." ; или като обясняват как Борис Морев отстранява конкурентите си "без драма, с хладен жест" и естествено:
"- Пак сантименталности!... - Борис се изсмя. - Вие живеете като свръхчовек, а разсъждавате като мравка.
- Обратното на вас - отговори експертът."
)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 13:30 
Драскач
Аватар

Аз да кажа за подготовката ми по лутература. Иначе за инфото за самия изпит-благодарско, от полза ще е.
Та...На урока ми по БЕЛ взимаме определените произведения(да кажем, любовната лирика на Яворов). Колкото и да са произведенията определени за урока, с госпожата се справяме, като посочваме основните проблеми, конфилкти, особености, специфики на всяко едно и аз си довършвам нещата вкъщи. Вкъщи всъщност ми е повечето работа. Прибирам се с купчина книжки с разработки и критика, правя си кафе ;) и сядам. Отляво-надясно нареждам всички книжки и започвам да чета от всяка като си изваждам подробните разработки в тетрадка, маркирам, отбелязвам с цветно, пиша подробно. Когато приключа с разработките сядам да пиша темата.
Уви, досега все на карирани листи пишех, но от тази тема започвам на бели(разбрах преди около седмица за белите листи :oops: ). Темата я пиша, като си следя разработките от тетрадката. Юни месец планирам да правя подробен преговор на всичко, плюс учене на цитати наизуст, което намирам за най-голямата трудност(не мога да уча наизуст, но ще се наложи да се науча).
Това е, засега... :)
А сега съм на разказите на Елин Пелин. На следващия ми урок взимам "Под манастирската лоза", на следващия "Гераците" и така... 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 13:38 
Пишеща машина
Аватар

lisichora написа:
Юни месец планирам да правя подробен преговор на всичко, плюс учене на цитати наизуст, което намирам за най-голямата трудност(не мога да уча наизуст, но ще се наложи да се науча).

леле това ми напомня за мен - за месец и половина си научих всичките теми, преди това само ги бях писала. не е невъзможно :albino:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 13:49 
От дъжд на вятър
Аватар

rueva написа:
lisichora написа:
Юни месец планирам да правя подробен преговор на всичко, плюс учене на цитати наизуст, което намирам за най-голямата трудност(не мога да уча наизуст, но ще се наложи да се науча).

леле това ми напомня за мен - за месец и половина си научих всичките теми, преди това само ги бях писала. не е невъзможно :albino:

Ти пък ми вдъхна увереност. :P Защото аз се подготвям абсолютно сама. Пазя си доста теми и разработки от времето, когато бях десети клас. Но за съжаление не са ми останали ясни спомени от самите произведения. Затова сега съм започнала от нулата, и бавно, надявам се славно, да успея. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 13:57 
Пишеща машина
Аватар

Fifoza написа:
rueva написа:
lisichora написа:

Ти пък ми вдъхна увереност. :P Защото аз се подготвям абсолютно сама. Пазя си доста теми и разработки от времето, когато бях десети клас. Но за съжаление не са ми останали ясни спомени от самите произведения. Затова сега съм започнала от нулата, и бавно, надявам се славно, да успея. :lol:

ооо не, не исках да вдъхвам увереност в никого. учи си системно, а не накрая! просто моята учебна програма беша такава :| плюс, че е огрмоно напрежение и стрес...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 14:02 
От дъжд на вятър
Аватар

rueva написа:
ооо не, не исках да вдъхвам увереност в никого. учи си системно, а не накрая! просто моята учебна програма беша такава :| плюс, че е огрмоно напрежение и стрес...

Спокойно. Успокоението ми дойде от това, че ще си оставя цитатите за накрая. Иначе не минава и ден, без да уча. Чета и доста странични материали, така че не съм се отпуснала. Напротив. :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 14:06 
Пишеща машина
Аватар

Fifoza написа:
rueva написа:

Спокойно. Успокоението ми дойде от това, че ще си оставя цитатите за накрая. Иначе не минава и ден, без да уча. Чета и доста странични материали, така че не съм се отпуснала. Напротив. :salute:

добре, да не ми тежи на съвестта :roll: чети, пиши, учи факти, а плановете и самите теми като структура, освен ако няма да импровизираш на място, може и накрая. аз така правех

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 14:10 
От дъжд на вятър
Аватар

rueva написа:

добре, да не ми тежи на съвестта :roll: чети, пиши, учи факти, а плановете и самите теми като структура, освен ако няма да импровизираш на място, може и накрая. аз така правех

Смятам, че "учене на тема по литература" не може да съществува като понятие. Просто трябва да знам перфектно самите творби и основните положения при съответните анализи. Останалото трябва сама да създам по време на изпита. Поправете ме, ако греша.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2008, 14:19 
Пишеща машина
Аватар

Fifoza написа:
rueva написа:

Смятам, че "учене на тема по литература" не може да съществува като понятие. Просто трябва да знам перфектно самите творби и основните положения при съответните анализи. Останалото трябва сама да създам по време на изпита. Поправете ме, ако греша.

ако те поправя, вероятно ще се набием в егати спора :) излишно е. естествено, че трябва да знаеш анализите, това е най-важното ;)

и все пак.. няма излишни понятия в случая. целта е да влезеш, всичко е позволено, стига да не те хванат :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2008, 19:13 
In love with a mirror
Аватар

Благодарил (а): 45 пъти.
Аз за тоя изпит почнах да уча около един месец преди него :lol: само спокойствие ти трябва, че да не се сдухваш от многото материал и вероятно малко струващото ти се време. Аз по едно време миналата година доста се бях сдухал, щото реално до началото на юни абсолютно нищо не бях пипал, а в крайна сметка изкарах 5.00, което особено за момче си е екстра 8) успех

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2008, 18:21 
В началото бе словото

Scarface написа:
Аз за тоя изпит почнах да уча около един месец преди него :lol: само спокойствие ти трябва, че да не се сдухваш от многото материал и вероятно малко струващото ти се време. Аз по едно време миналата година доста се бях сдухал, щото реално до началото на юни абсолютно нищо не бях пипал, а в крайна сметка изкарах 5.00, което особено за момче си е екстра 8) успех

То и аз още не съм почнал :bounce: лошото е, че не си вярвам.

Как го правите този номер незнам :albino: :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2008, 19:15 
In love with a mirror
Аватар

Благодарил (а): 45 пъти.
Еми гледай сега, аз нито съм мислил, че със сигурност ше имам двойка, нито нещо от сорта на 5.50-6.00. Просто отидох с нагласата, че квото и да стане тоя изпит не е краят на света...с две думи изобщо не съм си създавал сам напрежение :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2008, 20:54 
В началото бе словото

Най-важното е да учиш,да си правищ преговори и накрая да си оставиш време за цялостен преговор и с малко касмет ще се справиш отлично :wink: пожелавам ти много успех

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 155 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. ИЗПИТЪТ ПО ЛИТЕРАТУРА - за новите кандидатстуденти

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Студенти - АРХИВ

Bendjamen

40

6854

05 Сеп 2007, 20:24

Sun Shine Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Отпада изпитът по литература за журналистика в СУ

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Новини

alhimikat

24

4008

12 Фев 2008, 22:41

podnoja Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Отпада изпитът по литература за журналистиката в СУ

[ Отиди на страница: 1 ... 5, 6, 7 ]

в КСК 2009-2010

alhimikat

92

4317

21 Юни 2008, 23:04

merudegirl Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Изпитът по старобългарска литература

в ФСлФ

Amoral

2

978

20 Окт 2008, 22:37

mebbeth Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Как се готвите за изпита по английски език ?

в КСК 2004-05-06

maxmouse

12

2606

07 Ное 2005, 17:24

SINDEL` Преглежда последните мнения