Дата и час: 18 Яну 2026, 07:04

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Учене едновременно в два университета? Къде да питам?
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2008, 04:09 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!
Сега съм първи курс - задочно, но мисля да се готвя да кандидатствам за втора специалност след втори курс, която да уча паралелно с настоящата. Миналата година гледах една такава тема тук във форума:
viewtopic.php?f=133&t=6059
от която разбирам, че нещата не са много ясни и искам да питам някой от университета, който ще ми даде компетентно и безпристрастно мнение дали има легален начин да запиша втора специалност в друг държавен университет. Това с оригинала на дипломата звучи несериозно. Доколкото знам, от правна гледна точка между оригиналът на дипломата и нотариално завереното нейно копие няма никаква разлика. Пък като искат оригинал ще отида в даскало, ще кажа, че съм си изгубила дипломата, те ще ми издадат нова и ще оставя нея. Но това не е легално. Попринцип бих питала в Учебен отдел във факултета(Биологическия), но там са толкова чалнати, че предпочитам да си остана неука, отколкото да се занимавам с една осичка, която като те види си обръща захапката и застава в готовност да те ужили, ако вземеш да я питаш нещо, което на нея й се вижда глупаво. :drunken: Така че моля ако някой знае откъде мога да получа нужната информация, да ми каже. Ще съм много благодарна.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Учене едновременно в два университета? Къде да питам?
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2008, 00:05 
Паисий
Аватар

Мисля,че можеш да си вземеш дипломата за 1 ден ;) поне мин година така направи един колега

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2008, 17:00 
Постоянно присъствие
Аватар

Въпросът не е да си вземеш дипломата за 1 един ден - аз също съм си я взимала, даже за повече от ден. В държавните университети ти задържат дипломата докато завършиш, т.е. реално ако учиш в СУ дипломата ти е там, но от другия университет също ще ти я искат /също за цялото следване/. Оттам идва и проблемът с ученето в 2 университета едновременно. Най-добре да се обадиш в университета, в който искаш да учиш, да им обясниш ситуацията и те вероятно ще ти кажат може ли не може ли. Доколкото знам не можеш да учиш в 2 държавни университета едновременно, в държавен и частен може.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 19:55 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
В два държавни не можеш да учиш едновремено.
Можеш в държавен и частен - например СУ и НБУ :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2008, 01:33 
В началото бе словото

mirchetu написа:
Здравейте!
Сега съм първи курс - задочно, но мисля да се готвя да кандидатствам за втора специалност след втори курс, която да уча паралелно с настоящата. Миналата година гледах една такава тема тук във форума:
viewtopic.php?f=133&t=6059
от която разбирам, че нещата не са много ясни и искам да питам някой от университета, който ще ми даде компетентно и безпристрастно мнение дали има легален начин да запиша втора специалност в друг държавен университет. Това с оригинала на дипломата звучи несериозно. Доколкото знам, от правна гледна точка между оригиналът на дипломата и нотариално завереното нейно копие няма никаква разлика. Пък като искат оригинал ще отида в даскало, ще кажа, че съм си изгубила дипломата, те ще ми издадат нова и ще оставя нея. Но това не е легално. Попринцип бих питала в Учебен отдел във факултета(Биологическия), но там са толкова чалнати, че предпочитам да си остана неука, отколкото да се занимавам с една осичка, която като те види си обръща захапката и застава в готовност да те ужили, ако вземеш да я питаш нещо, което на нея й се вижда глупаво. :drunken: Така че моля ако някой знае откъде мога да получа нужната информация, да ми каже. Ще съм много благодарна.

Според мен, независимо за колко време ще успееш да си вземеш дипломата и кого ще успееш да излъжеш паралелното следване в два университета на държавна издръжка е неосъществимо. Всеки акт , извършен в противоречие и в нарушение на материалните закони и процесуалните правила по презумпция е нищожен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2008, 09:41 
wild child
Аватар

Паралелно моежш да учиш само в един държавен и един частен университет, всичко друго е незаконно. Доколкото си спомням, Търговецът на кристал учи в 2 университета по този начин, можеш да я питаш за подробности :)

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2008, 02:15 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодаря ви за отговорите! Еми ... явно ще трябва да си харесам нещо в СУ :roll: Един познат скоро се дипломира в СУ, а беше в същото време 3-ти курс в УНСС, защото си беше извадил втора диплома, но на мен не ми се рискува. Просто все съм с надеждата, че ще вземат да позволят да се учи в два държавни университета едновременно, като така или иначе в единия съм задочно :\ А НБУ не е вариант, просто нашите не ги виждам с 2 студента, единият от които учи във ВСУ(брат ми) и то за някоя специалност, която съм си измислила, пък не съм умряла за нея :\ Ако си остана само с екологията, ще уча 5 години, за да изляза еколог-бакалавър. Малко е смешно. По-добре през това време да уча и нещо друго, така или иначе не сме преучили по екология :| Благодаря ви още веднъж. Ако случааайно се окаже, че има някакъв легален начин, ще ви пиша :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2008, 12:47 
Outta Time
Аватар

Същото ли важи за паралелно следване в чужбина?
т.е. и там ли ще ми искат дипломата за цялото следване.

остават често неосъществени."
Of Mice and Men

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2008, 23:26 
В началото бе словото
Аватар

Мдам... може в СУ и в НБУ наведнъж (от личен опит го казвам), а да учиш в НБУ си е удоволствие отвсякъде... Освен това, ако човек много иска да учи това, което учи, и много се старае.. може да докопа стипендия, която всъщност му покрива 80% от таксата.. което.. си е ... Незнам всъщност как е, защото заради пустото СУ не мога да се напъна да го постигна... Но истината е, че системата в НБУ е много по-добре адаптирана към нуждите на студента.. Имаш възможност на избор на курсове и групи, в повечето случаи можеш да ги събереш в 2-3 дена от седмицата.. а през останалото време да работиш за да си покриваш обучението.. Можеш да работиш и в самия университет, в началато на всеки семестър се предлагат различни работни позиции... Всичко това, имам предвид сам да организираш времето за учене и работа, е много по-полезно за студента (поне според мен), отколкото абсудните програми които ежегодно ни пробутва СУ, като ги съобразява единствено с преподавателите, без да си дава сметка, че много от нас трябва да работят за да учат, а не са малко и тези, които вече имат и семейства.. И вместо да мисли за развитие, човек се оплита в нелепите недомислици на СУ, чуди се как да търчи от едно място на друго и ... и няма какво повече да ви обяснявам, предполагам повечето от вас са наясно. И си мечтая аз как да прекъсна след тази година СУ и да си изкарам първо НБУ.. а после ако има смисъл да си довърша глупавото, но все пак.. със сантиментална стойност.. СУ :)... А в този ред на мисли.. 2 или 3 години ни се пазят правата.. т.е.. Колко години максимум след като си прекъснал имаш право да продължиш?
ПП: Намерих, че за бакалаври е 4 години срока... оттукидва въпросът, автоматично ли ми се пазят правата през тези 4 години... или трябва да подавам молби?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 12:43 
В началото бе словото

Аз мисля да запиша второ висше в НБУ. Някой знае ли дали трябва да известя за това СУ чрез някакви документи и изобщо има ли някаква бумащина покрай цялата история?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2008, 13:02 
wild child
Аватар

Не :D

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2008, 11:32 
В началото бе словото

Питах в сайта на НБУ, ако някой го интересува за документите...

Отговор: Да, възможно е да се обучавате паралелно в НБУ. За целта вие необходима академична справка от СУ, при нас ще трябва да депозирате молба до Ректора за паралелно обучение.

Консултант: Нина Симеонова

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2008, 13:03 
В началото бе словото

az sam student vtori kurs istoriq v SU iskam da popitam moje li da zapisha neshto v NBU , i trqbva li da polagam nqkakvi izpiti ili mi priznavat izpita s koito sam priet v SU ??? Tova ne mi e qsno dali se iska povtorno kandidatstvane ili samo s molba i kopie ot diplomata moje da se zapishe neshto paraleno ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 23:05 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
fairflu написа:
az sam student vtori kurs istoriq v SU iskam da popitam moje li da zapisha neshto v NBU , i trqbva li da polagam nqkakvi izpiti ili mi priznavat izpita s koito sam priet v SU ??? Tova ne mi e qsno dali se iska povtorno kandidatstvane ili samo s molba i kopie ot diplomata moje da se zapishe neshto paraleno ?

Някой компетентен може ли да отговори на това питане, моля?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Втора специалност... но в друг ВУЗ
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2009, 14:10 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Не, нали трябва да си оставиш дипломата в другия ВУЗ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпрос за втора спецалност в друг университет

в Студенти - общ форум

winnie

5

895

23 Юни 2005, 01:38

^PrincessA^ Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. ?Въпрос? за втора специалност /от друг университет-->СУ/

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в Студенти - общ форум

Niya

24

1564

18 Май 2006, 23:26

nrggirl Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Втора специалност в друг ВУЗ-паралелно ?

в Административни въпроси

Lina__

3

249

13 Дек 2011, 10:34

MidwinterSun Преглежда последните мнения