Дата и час: 16 Яну 2026, 16:29

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Избираеми дисциплини за специалност биология в БФ
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2008, 13:28 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте, искам да помоля всички, които учат в специалност биология в БФ, да споделят ДОБРИТЕ и ЛОШИТЕ си впечатления от избираемите дисциплини, които са прибавяли към програмата си със задължителни предмети. Какво си струва да бъде избрано и какво не е за предпочитане??? Нека взаимно се поучим от опита си... :idea:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Избираеми дисциплини за специалност биология в БФ
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2008, 15:03 
В началото бе словото
Аватар

Аз съм от специалност биология втори курс и нямам такъв голям опит с избираемите. Бях избрала Информационни системи и технологии и Ентомология и двата са в зимен семестър.
За първия курс, бих казала, че не е зле, може да се получат нови знания, но не е нещо особено. Лично за мен най-неприятното беше времето, в което се провеждаше, защото не беше съгласувано с програмата на студентите, аз можех да го посещавам, но пак ми беше страшно неудобно, защото трябваше да пропилявам 5-6 часа. Курсът се води от Емил Молле.
Ентомологията е хубав курс, на мен ми беше много интересно. Изпитът е тест и се прави курсова работа, като тя дава процент за оформянето на крайната оценка. Лектор е д-р Ганина Начева, а асистент ни беше д-р Албена Гьонова. Лекциите се дават напечатани.
За останалите избираеми за 2-ри курс бих предупредила за Основи на паразитологията и Обща нематология, защото ги преподава доц. Будурова. Аз не съм ги записвала, не мога да говоря, само посочвам преподавателя. Асистентите бяха Илиян Илиев, Славка Георгиева на Паразитологията, а на Нематология Севдан Неделчев.
Един курс към който аз имах интерес, но пък е летен семестър и без това ни чакат тежки изпити, затова и не го записах е Физиология на насекомите, води го доц. Радой Иванов, чувала съм много хубави неща за него. Ще се опитам да ходя на лекциите, въпреки че не съм го записала и ще докладвам. ;)

Да питам сега за избираемите за 3-ти курс, :) харесала съм си Клетъчни регулаторни механизми, Лечебни водорасли и гъби и Микология.
Някакви отзиви, особено за последния, защото не познавам преподавателката - ст. н. с. Мелания Гьошева?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2008, 20:05 
Стенограф
Аватар

доц. Радой Иванов е чудесен! Винаги лекциите при него са били удоволствие, така че едва ли ще сбъркате
ИТ не...

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2008, 19:19 
В началото бе словото
Аватар

Те лечебните водорасли не бяха ли факултативен или нещо се бъркам? :) Иначе на мен ми харесва като идея Екология на водорасли - води го М. Стойнева ;) Тя ни водеше лекциите по СВГ и беше много интересно - винаги показваше нагледно, имаше добър запас от снимков материал и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Фев 2008, 17:39 
В началото бе словото
Аватар

Не, избираем си е. Курсът е нов, беше одобрен наскоро и го няма в учебните планове все още.
Може би се бъркаш от Лихенологията, той е факултативен и пак се води от доц. Стойнева.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Фев 2008, 19:00 
В началото бе словото
Аватар

Да, вярно че така беше :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2008, 19:15 
В началото бе словото

Далеко съм от студенските години, но търсих в Гугъла какво означава думата - нематология. Попаднах с търсачката на този форум и моля....обяснете ми - с какво точно се занимава нематологията. Може би е тъп въпрос за някой, но.....Благодаря на този, които ще ми обърне внимание!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2008, 20:54 
В началото бе словото
Аватар

Нематология е наука, която изучава кръглите червеи - нематоди. Най-прочутите представители на клас Нематода са глистите, трихинела, но освен паразити по животните и човека има и по растения, освен това и свободноживеещи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2008, 21:19 
В началото бе словото

alteia БЛАГОДАРЯ!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Май 2008, 16:15 
търсеща Истината
Аватар

Ами който се чуди за избираемите - оглежда сферите на биологията, решава коя най-много му допада. Те нали са по катедри и си кара избираемите от съответната катедра. По-добре е да са систематизирани, а не разхвърлени из катедрите. Макар че ограничение - НЯМА! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Май 2008, 17:11 
В началото бе словото
Аватар

Не съм съвсем съгласна. Хайде запиши курс, който освен, че звучи интересно е и в една от сферите, които те интересуват, обаче се води от "кофти" преподавател. Тогава заслужава ли си да записваш курс, който те интересува при условие, че няма нищо да научиш или че целия курс вместо удоволствие ще бъде истински тормоз за теб. Как ще знаеш дали преподавателите са качествени, ако не са ти преподавали поради една или друга причина - или още не си имал задължителен курс при тях или изобщо не водят такъв?
Ще разбереш от по-големите, но ако не познаваш такива?
Също така курсовете се записват в началото на летния семестър на текущата година, а понякога задължителния курс към който е избираемият се води в летен на същата година или в зимен на следващата(което е още по-лошо) - тогава как да ги смениш и как да знаеш какво всъщност се съдържа в този курс?
Затова форумът е място да се сподели за избираемите, които си струва да запишеш, да кажеш какво се учи, да опишеш общо курса, да се помогне на колегите да направят по-добрия избор.
Наясно сме, че не всички са препоръчителни дори и за тези с интерес в сферата.
Освен това, вярно, че това може да е положително за бъдещо кандидатстване за магистратура в катедра, която харесваш, обаче понякога хората имат по-широки интереси. Освен, че са се насочили към определена магистратура, така или иначе имат планове за придобиване на по-задълбочени знания в областта защо да не запишат нещо, което ще обогати биологичната им култура. Не вярвам да не те приемат в дадена магистратура само защото нямаш нито един записан курс към катедрата им. :shock: Още повече, че в някои катедри има по няколко магистратури - тогава значи трябва да си много по-ориентиран в собствените интереси и да си наясно с по-големи подробности в областта - а това е почти невъзможно, просто, защото ти трябва опит. А и понякога хората в последния момент решават, че искат да се занимават с определено нещо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Май 2008, 13:45 
търсеща Истината
Аватар

Извинявай, ти кой курс си?

Разбира се, че може да не си съгласна... Пък и това си е място да си споделиш мнението.

Но нещата са субективни - за мен едно нещо може да е добро, за теб - да не е.
Колкото до магистратурите - можеш да запишеш и някоя магистратура на друга специалност - няма проблем. Но ще видиш, че когато наближи този момент, въпросните избираеми дисциплини да били доста важни.
Ето ти споделяне: в момента доста колеги се бият по главите, че не са писали по-систематизирани курсове. Не изразявам мнение. Това е порсто факт. Чудесно е, че имаш широки интереси. Мястото ти е точно в БФ. Няма ограничения в броя курсове.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2009, 11:37 
В началото бе словото

Споделете мнението си за избираемите за Биология 3курс,по конкретно за Лечебни растения, Декоративни растения ,Водорасли ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2009, 19:35 
В началото бе словото
Аватар

Аз съм посещавала Медицински растения (Лечебни растения се води за задочниците, но е едно и също) страхотен курс, горещо го препоръчвам, мн интересни неща се научават, истинско удоволствие. :)
За Декоративни растения не знам не съм го записвала, той е през летен семестър и не мога да питам колеги за мнение. Лечебни водорасли и гъби, този съм записала, обаче пак е през летен и нямам наблюдения, но съдейки от кой се води трябва да е хубав курс.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2009, 00:07 
В началото бе словото

Благодаря,а кой води Медицинските растения и как е изпита,защото за тази година от липса на информация избрахме Нематологията и беше страшно

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Избираеми дисциплини летен сем. 2011/2012

в ФМИ

borku

10

978

17 Фев 2012, 22:05

dimexer Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Избираеми и факултативни дисциплини - подробно обяснение >

в Административни въпроси

mimka

9

1851

09 Окт 2005, 02:43

Vintersorg Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Nинимален брой избираеми дисциплини по категория

в ФМИ

danielyt

6

784

15 Мар 2013, 18:07

thegirl Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Избираеми дисциплини - 1 курс, кредити (07.10.2004)

в Студенти - АРХИВ

Pros Selqnin

9

1529

15 Яну 2005, 16:01

Гост Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпрос отностно избираеми дисциплини

в ФМИ

vvvv

1

617

15 Сеп 2008, 17:04