Don Horhe написа:
Само на мен ли не ми се връзват 3'те дена, след които се предполага, че е възкръснал? От петък до неделя са 2 дена, както и да го чекнем. Да не говорим, че повечето "християнски" празници, включително Коледа, са измислени да съвпадат с празниците на различните религии в древен Рим, за да могат хората по-лесно да се адаптират към новата вяра.
Има случаи и на взаимстване от евреиските празници (конкретно Великден е взаимстван от Пасха), както и от езическите празници на различните народи (досега съм чел задълбочено само за келтските и славянските такива случаи)... но идеята е, че дори и да са взаимствани, те се празнуват само от кристияни...
Цитат:
на мен не ми дава отговори,всичко е толкова лесно съчинено,всичко е обяснимо. отговор и готово сведение не е едно и също.
Тва че на теб не ти дава отговори на някакви въпроси, не значи, че книгата е исторически журнал, ше ме прощаваш. Аз гледам на нея като на метафора за различни събития от историята. Примерно потопа не е бил така както е описан там, а е бил нещо подобно на потоп, който е преувеличен за нуждите на религията. Да не говорим, че е взаимстван от стар шумерски мит за Утнапищи. Унищожението на Содор и Гомор също е метафора за асирииското или персийското нашествие в Палестина. Въпрос на познаване на историята и доколко можеш да схванеш идеята на авторите, дето са писали части от библията. Предполагам ако говориш с изследовател на книгата, ще ти обясни всички "сведения" вътре какво реално значат.
Аз лично съм разбрал малка част от смисъла и', защото не просто я чета, а я ИЗСЛЕДВАМ...
joker: разделянето на червено море не е чудо, вероятно се има предвид необичайна суша през този период, та чак морето е пресъхнало... може въобще да не става дума за това море, разбира се... докато мнозина биха казали "що за глупости, тва е измислица"... без да се досетят, че тва е метафора за нещо друго, и то съвсем реално...