Дата и час: 22 Яну 2026, 16:24

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 687 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 46  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: КСК 2008 - САМО история
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 16:57 
Да живей словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Значи при Борис е възможно да отпадне делото на Кирил и Методий, т.е. да стане само покръстване на българите при кан Борис. Иначе със Симеон няма начин да го дадат, а Симеон без Златен век аз си мисля, че не може да се даде... На този етап мога да кажа, че 99% темата за падането на България под византийско владичество ще бъде без Петър, т.е. комитопулите и самостоятелно управление на Самуил. Борбата за просвета и култура през Възраждането ще е без културата, т.е. само за училищата се пише. В темата за БЗНС - ще се даде "Самостоятелно управление на БЗНС (1920-1923)", т.е. не се пише излизането на България от 1 св. война, Ньойския договор и т.н. (включват се като кратък увод).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 17:05 
От дъжд на вятър

Понеже виждам, че има интерес към това, което написах, освен това се говори за Златния век,най-общо ще кажа: очаква се Златният век изобщо да не фигурира като отделна тема, както беше предвидено, за него ще се пишат само няколко изр. в темата за Симеон :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 17:22 

Аватар

inna написа:
Понеже виждам, че има интерес към това, което написах, освен това се говори за Златния век,най-общо ще кажа: очаква се Златният век изобщо да не фигурира като отделна тема, както беше предвидено, за него ще се пишат само няколко изр. в темата за Симеон :wink:

Потвърждавам. Информация от СУ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 17:25 
Василевс автократор
Аватар

А ако успеем да напишем повечко от две три изречения за Златния век, проблем ли ще е. Да не би нещо да отрежат от оценката заради това или може ли да е бонус примерно, ако успееш да напишеш нещо допълнително.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 18:23 
От дъжд на вятър

babangida написа:
А ако успеем да напишем повечко от две три изречения за Златния век, проблем ли ще е. Да не би нещо да отрежат от оценката заради това или може ли да е бонус примерно, ако успееш да напишеш нещо допълнително.

Със сигурност ще е бонус...това дори няма да е отклонение от темата, все пак е свързано с нея :wink: Според мен отклонение от темата би било да пишеш за Борис, ако имаш за Симеон, например...тогава могат и да ти вземат точки, могат и да не ти вземат...но със сигурност няма да ти дадат. Но специално за Златния век според мен биха дали бонусче за повече информация...и все пак не трябва да е половината тема :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 18:26 
В началото бе словото
Аватар

Пак благодаря! :)
Цитат:
за Кирил и Методий трябва да се пишат биографични факти и мисиите им - най-вече Великоморавската, разбира се, защото тя има пряко отношение с нашата история. Аз лично от цялата тема имам 8 листа за Борис и 4 за Кирил и Методий и учениците им, което прави една прилична 12-листова тема, която с някои съкращения се реализира за 4 часа...

Ако ми остане време ще ги прегледам пак Кирил и Методий, но нещо ме съмнява...дано не се пада тяхната тема... И да - мързелът е велика сила, за съжаление... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 18:30 
От дъжд на вятър

И Кирил и Методий ли ви карат да учите? :shock:
Изобщо няма нито тема, нито точка за тях...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 18:32 
Василевс автократор
Аватар

inna написа:
Със сигурност ще е бонус...това дори няма да е отклонение от темата, все пак е свързано с нея Според мен отклонение от темата би било да пишеш за Борис, ако имаш за Симеон, например...тогава могат и да ти вземат точки, могат и да не ти вземат...но със сигурност няма да ти дадат. Но специално за Златния век според мен биха дали бонусче за повече информация...и все пак не трябва да е половината тема

Еми да ти кажа то при мен май така се получава, щото 2 листа и малко са за възкачването на Симеон на престола и неговите войни и още почти 2 листа за Златния век.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 18:41 
От дъжд на вятър

babangida написа:
inna написа:
Със сигурност ще е бонус...това дори няма да е отклонение от темата, все пак е свързано с нея Според мен отклонение от темата би било да пишеш за Борис, ако имаш за Симеон, например...тогава могат и да ти вземат точки, могат и да не ти вземат...но със сигурност няма да ти дадат. Но специално за Златния век според мен биха дали бонусче за повече информация...и все пак не трябва да е половината тема

Еми да ти кажа то при мен май така се получава, щото 2 листа и малко са за възкачването на Симеон на престола и неговите войни и още почти 2 листа за Златния век.

Неее...2 листа за Златния век са наистина много...Не знам, при мен си имаше отделна тема за културния подем и отделна за политиката на Симеон, като първата отпада от конспекта, т.е. сега остава само политиката на Симеон. Разбира се, преди това си го има дългия увод с Владимир Расате и Преславския събор, който може да ти е 2 листа, но после Златния век само се споменава в периода 904г. - 912г., когато има затишие в външнополитически план :wink: Така е устроено при мен и честно казано не виждам иначе как да е...2 листа са мноооого!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 18:43 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Благодаря ви много за насоките за Асен и Петър :idea:
Честно казано доста се депресирах вчера като влязох в тоя форум и всички ми се сторихте толкова подготвени :cry:

inna написа:
И Кирил и Методий ли ви карат да учите? :shock:
Изобщо няма нито тема, нито точка за тях...

Аааа аз за кво ги учих :shock:
За Кирил и Методий знам мн повече отколкото за учениците - там имам по половин страничка за пристигането им в Б-я, за Наум, за Климент и толкоз. Вие ще пишете ли за някакви други книжовни деятели?

Последна промяна kaamos на 05 Май 2008, 18:49, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 18:44 
В началото бе словото

абе какъв е тоя златен век ??? Аз в темата за Симеон нищо не пише за златен век :( Иначе сичко си има от 889 до 927 ама ако ми формулират темата с това златен век ( с златения век или без него ) много ще се объркам. Да не би златения век за започва след 904г. ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 22:31 
В началото бе словото
Аватар

Сега гледам в конспекта темата "Политически и съпротивителни движения на българите" ...какво трябва да значи "европейският свят и българите" ?

aren't stars but breather holes in a much larger jar...

Право, 2-ри курс, 13-та група

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 23:15 
Да живей словото
Аватар

Е как може да питате какво е Златен век - става въпрос за развитието на културата на Първата българска държава, най-вече през управлението на Симеон. Условно може да се каже, че обхваща времето 886-968, но в темата за Симеон се споменава за архитектурата в Преслав, Преславската рисувана керамика, книжовната дейност на К.Преславски, Черноризец Докс, Йоан Екзарх и други средновековни автори. Темата, освен ако изрично не е формулирана политическа хегемония на Симеон, трябва да включва, макар и в много съкратен и аналитичен вариант, сведения за Златния век, а както посочи и inna, може да се включи и в затишието между 904-912 г., макар че аз лично съм го извел след Симеоновата смърт, а при затишието обяснявам кристализирането на идеята за България като заместник на Византия и културното й наследство. А за българите и европейския свят - има се предвид през първи и трети период на антиосманската съпротива връзките на българските въстания с общия политически фон, тъй като те са пряко подчинени (в първия период на кръстоносците на Сигизмунд и Владислав III Ягело и Янош Хунияди, а в третия - на войната между Хабсбургската империя 1688 - 1699 г., до Карловацкия мир, доколкото си спомням в тоя късен час :) ) на действията на европейските християнски държави срещу Турция...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 23:18 
В началото бе словото
Аватар

explorer написа:
А за българите и европейския свят - има се предвид през първи и трети период на антиосманската съпротива връзките на българските въстания с общия политически фон, тъй като те са пряко подчинени (в първия период на кръстоносците на Сигизмунд и Владислав III Ягело и Янош Хунияди, а в третия - на войната между Хабсбургската империя 1688 - 1699 г., до Карловацкия мир, доколкото си спомням в тоя късен час :) на действията на европейските християнски държави срещу Турция...

Така може...тая формулировка "Европейският свят и българите" звучи по-сложна, отколкото е :D

aren't stars but breather holes in a much larger jar...

Право, 2-ри курс, 13-та група

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Май 2008, 23:19 
В началото бе словото

Freckles написа:
Сега гледам в конспекта темата "Политически и съпротивителни движения на българите" ...какво трябва да значи "европейският свят и българите" ?

Мисля ,че това представлява темата за българското общество XV - Vll век и българите в контактната зона на цивилизациите. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 687 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 46  Следваща