lovelysarah написа:
Имам няколко въпроса:
1) В темата за Иван Асен 2 необходимо ли е да се пише и за вътрешната му политика?

Например за Добровнишката и Ватопедската грамоти, за севастократорите, хорите, кастрофилаксите, епикерниите, протостраторите, протокелиотите (протокилийниците), протовестиарите, катепаните, страторите, алагаторите, париците,отроците, купците, технитарите и др?
2) Фатално ли е ако не изписваме хронологичната рамка на византийските императори и особено на султаните (защото тях пък да ме застреляте, ама наистина изобщо не ги знам :S) Смисъл искрено се надявам,че не може заради това да ни намалят оценката с от 50 стотни то 1 единица.
3) Каква роля според вас играят анализите и преходите в темата? Естествено е, че сигурно ако ги има и са добре написани се бонифицират, но според мен има и теми, където изобщо няма как човек да подходи проблемноаналитично, а единствено фактологично.

По 1) - нужно е да се пише за вътрешната политика, но аз уредбата на държавата съм я дал в половин страничка - най-основните титли, синклита като съвещателен орган и че за разлика от Първото българско царство почти буквално изкопира византийската система от титли и длъжности. Посочил съм само някои от най-основните длъжности и че владетелят ги раздавал нашироко

После малко за Търново, за пренасянето на мощи на светци, за оскъдните сведения за книжовната дейност и това е - 2 странички е при мен цялото.
По 2) - не е фатално, даже на мен ми казаха да не се затормозявам с тази информация, не се намалява от оценката, нито пък се дава, важно е да не се объркат имената на съответните владетели.
По 3) - анализите в СУ са едно от най-важните неща. По-добре при големи теми например да правиш анализ и да привеждаш фактология в подкрепа на твърденията си, отколкото само фактология и никакъв анализ. Макар че да - има си теми, в които фактологията преобладава, и други, в които аналитичният подход трябва да е доминиращ.