|
Представете си, че нито гаджето, нито приятелите, ами гадната съдба те постави пред избора гадже/приятели. Тогава тезата "ако ме обича/ако ми е истински приятел няма да ме кара да избирам" отпада. Нека си представим, че дилемата има реални измерения. Аз винаги избирам да следвам по-комплексното чувство пред по-простото (освен ако ценностната ми система не изисква друго). Приятелските чувства според мен, са по-прости, защото са по-лесни за разбиране. Логиката на любовта е в пъти по-сложна и повечето хора предпочитат да приемат убеждението, че в любовта логика не съществува. Други, по-умни хора, за да не рискуват да си противоречат сами, твърдят че самата любов не съществува и така още по-лесно и по-бързо премахват множество въпроси от съзнанието си. Вместо да си улесня живота, запивайки се с приятели "по мъжки", аз предпочитам едно по-сантиментално и по-лично преживаване със специален човек. Какво ми носи това? - сложност, а колкото по-сложно е нещо, толкова по-изискващо е, а повечето изисквания увеличават шанса за грешка, а ако асоциираме любовта с живота, то загубата на любовта би била съизмерима със загубата на живота като усещане- това означава, че страхът от загубата на любовта би бил съизмерим със страха от загубата на живота, а борбата за любовта- на борбата за живота, което означава - адреналин. Притокът на адреналин лично мен ме кефи изключително много. Второто нещо е красивото чувство на висше удовлетворение, което идва като спасиш живот и съизмеримото- да спасиш любов, но докато животът ти си е само твой, то любовта е взаимно преживяване- спасяваш едновременно своята любов и любовта на "гаджето". Който избира приятелите пред гаджето твърди или "аз не обичам гаджето си" или "приятелството е по-ценно от любовта". Нямам нищо против, ако някой представи доводи към подобна теза (приятелство>любов), но в моя опит никога не съм срещал такива. Идеи от типа на "трябва да има баланс" в превод казват "двете са еднакво ценни", което, при евентуала поява на дилемата, прави отношението към нещата абсолютно нефункционално, защото ще провокира колебания, които могат да струват и едното и другото. И така... преди да завърша, искам да кажа две думи за любовта от пръв поглед. Едно мнение предложи доста категорично гледище, че любов, която не е възникнала от пръв поглед не е истинска, ами била някакъв вид привързаност. Аз още по-категорично ще противореча, защото привързаността е елемент на любовта, чиято поява не е явление със спонтанен характер. А именно- аз разглеждам любовта като сложно чувство, съставено от множество по-прости чувства. Любовта не е едно просто чувство, което означава, че съставящите я елементи могат да имат както спонтанен характер (революционни процеси в душата на човека), така и характер на изграждащи се и доизграждащи се във времето (еволюционни процеси в душата). Привързаността не е просто проява на слабохарактерност, напотив. Но е дълга тема и няма да се впускам в сложни обяснения. Аз мисля, че именно най-силните си позволяват да се привързват, а аз лично съветвам "привързвайте си, нищо че ще ви заболи на края, защото ще сте изживели нещо по-красиво от колкото спонтанните изживявания могат да бъдат". Предложението на колегата, предполагам беше, че ако появата на спонтанните чувства се забави, то значи те не са истински (тоест- не са спонтанни). Аз мисля, че спонтанните чувства могат да закъснеят поради много причини и това не ги прави по-малко спонтанни, защото от момента в който пречките за тяхната поява са премахнати, то те (чувствата) са на лице. Защо да се лъжем, че никога не си забраняваме да чувстваме. Колегата може би е искал да каже, че щом забраната за чувства ги спира, значи те не са истински. Аз пък бих казал, че слаби или фалшиви чувства не съществуват, ами всичко слабо и фалшиво е в забраните, защото една забрана може да бъде слаба или фалшива колкото си иска. Защото забраната работи както законите в държавата, както правистите знаят- законите винаги са имали, имат и ще имат слабости- въпрос на умения и хъс е слабостите да се откриват и преодоляват от престъпниците и адвокатите (онази част от адвокатите, които защитават престъпници). Това, че дадено чувство е достатъчно изобретателно, за да мине през "законовата уредба" на човешката психика не го прави нито по-истинско, нито по-силно. То просто се е реализирало. Аз казвам тези неща, защото моите лични закони са много силни, а чувствата-престъпници следя много внимателно и ако обичам някого, това е защото съм си разрешил. Ако си забраня да обичам някого, аз няма да убия чувствата-престъпници, но ще ги "вкарам в затвора", което ще направи значението им минимално. Препоръчвам на всеки да намира сили в себе си, когато гаджето или просто харесваният човек го отреже, да хвърли чувствата си "в затвора", въпреки болката и мъката- това винаги е достойният избор. А вече гордият избор е "доживотен затвор без право на обжалване", който не препоръчвам, освен ако не е наистина основателен.
_________________ Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
|