Дата и час: 19 Яну 2026, 21:48

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

За коя специалност кандидатствате?
Анкетата свършва на 06 Сеп 2008, 14:07
Право 69%  69%  [ 54 ]
Междунардодни отношения 31%  31%  [ 24 ]
Общо гласове : 78
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Право или Международни отношения
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 15:06 
Proud and Noble Man
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Joker написа:
Боромир е прав. Всичко си зависи от човека. Ако правото ви е семейна професия - не се колебайте. Ако не, обаче, предпочетете МО!
Боромире, наистина ли си първи курс? Щото аз мислех..... оффф! :roll: :oops:

Ако бях останал в СУ, сега щях да съм трети курс - завърших първи през 2006 и след това недоизкарах втори.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 15:11 
Легендарен флуудър

Но нали ти признават семестри, изпити и т.н...
Не ми казвай, че нямаме споразумение с джапанките.... :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 15:15 
Proud and Noble Man
Аватар

Нищо не ми признават. За лекциите по право е ясно - японската правна система е друга. Икономика не посещавам, историята също е доста различна. Останалите лекции са по предмети, които не съм учил в България.Така че да, заек съм отвсякъде :albino: :albino:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 15:20 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
А как замина там?Стипендия,програма ...
Знам,че учиш в Япония,но ми е интересно как е станало?
На какъв език е обучението?
Не е тука мястото,но пък щом ти си отишъл там е хубаво да се напише за възможностите,аз примерно искам да чуя ;).

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 16:03 
End
Аватар

Boromir написа:
...за правото се очертава едно малко усложнение - и сега София е пълна с нотариуси и адвокати...

Със следното леко уточнение:
Цитат:
ЗАКОН ЗА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНАТА ДЕЙНОСТ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 123 ОТ 1997 Г.)

Откриване на места за нотариуси. насрочване на конкурс (загл. доп. - дв, бр. 18 от 2003 г.)

Чл. 10.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 123 от 1997 г.) Местата за нотариуси в определен район не могат да бъдат по-малко от две. На 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Вакантните места за нотариуси се заемат въз основа на конкурс, насрочен със заповед на министъра на правосъдието. Съветът на нотариусите заявява мнението си в 14-дневен срок. Министърът на правосъдието може да насрочи конкурс и по предложение на Съвета на нотариусите.

(3) Заповедта по ал. 2 писмено се съобщава на Нотариалната камара. Влязлата в сила заповед се обнародва в "Държавен вестник".

(4) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) При необходимост на повече от определените по ал. 1 нотариуси министърът на правосъдието може по свой почин или по предложение на Съвета на нотариусите да открие допълнителни места за нотариуси в съответния район.

Леле, това ОПИ е много опасно нещо...

Т.е. няма как да има твърде много нотариуси - винаги са точно толкова, колкото трябват.
Не е заяждане - не ме „убивайте“ с отговори...

По темата:
Казаха се много вярни неща, но имаше и не-съвсем-коректни такива (според мен)...
Истината е, че е въпрос на вкус и предпочитания - не е редно да се генерализира „това е по-хубаво от другото“, или „това е по-добро от другото“.
Факт е, че могат да се следват паралелно. Факт е също, че имаме припокриващи се дисциплини - ОТП, ИБДП и т.н....
Според мен ( :!: ), ако това е което искате да направите, по-адекватно би било да запишете Право като първа специалност - най-малко, ще ви признаят (може би?) гореспоменатите два изпита, които са задължителни за Право, но ИБДП е изборна в МО...
В крайна сметка, както сами си решите... radja го каза - учебните планове и...

Колкото до нещата, които не би трябвало да взимате под внимание при избора на специалност, но бяха коментирани - колеги и колежки има всякакви и в двете специалноси. Едни по-симпатични, други - не чак толкова, трети - изобщо... Пак е въпрос на вкусове и предпочитания - неща, които не могат да се впишат в обективни граници и да бъдат недвусмислено категоризирани.
Аз лично ( :!: ) съм много доволен от ( :shock: наистина многото и качествени) мои познати и (радвам се) приятели в специалността, която следвам, но също така имам такива в пропорционално (мисля) количество и от МО.

Толкоз по тоз въпрос...

А колкото до това, какво ви дава едната или другата специалност - на този етап на образованието ви, вече не е адекватен въпрос - всичко, което ще получите ще е това, което сами си вземете... Въпрос на мотивация. :roll:

Поздрави!
Ангел

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 16:17 
Proud and Noble Man
Аватар

All due respect, но ако не е заяждане, е много близо до него. По цитираният от теб закон излиза, че за цяла София са необходими цифром и словом 130-140 нотариуса. Че те сега са толкова само в отсечката от ул. "Граф Игнатиев" до "Алабин". :lol: :lol:
А 140 души е половината от приеманите Право всяка година само в СУ.

Ениуей, и аз не искам да се заяждам, нито да обезсърчавам аспириращите.

Но за следването и на двете си прав - половината ми колеги в МО сега карат и Право като втора специалност, явно има хляб в идеята. Така че двоумещите се винаги ще имат шанс да опитат цялото меню на ЮФ :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 16:53 
End
Аватар

@Boromir:

Нищо лично не влагам - просто споменавам как стоят нещата законово. А дали има упоменатата от теб бройка нотариуси в съответната отсечка, не знам (може и да може да се провери, но who cares, в крайна сметка).
Продължавам да твърдя, че нямам нищо негативно към теб - дори си ми симпатичен (дали не дадох храна на форумните тролове?!).

/on topic
Факт е, че около 300 души завършват право всяка година, но работа за юристи има не само в София. ;-)

А за паралелното следване - според мен ( :!: ) е чудесна идея и (според това, как ми се наредят другите неща) обмислям и този вариант :-) Но нали знаете, какво е казал Сенека: „Глупав е този, който прави планове за цял живот, след като дори и утрешният ден не му принадлежи“... Всичко с времето си.

Поздрави!
Ангел

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 17:00 
Proud and Noble Man
Аватар

Ми идея си е и цялото заглавие на темата да стане "Право И МО" :lol: :lol:

ЮФ е едно голямо, щастливо семейство :bigsmurf: :bigsmurf: :bigsmurf: :bigsmurf:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 17:48 
Пишете, о, братя
Аватар

dimage написа:
Що за простотия "Право или МО"? А де "Химия или физика" а? хм... Всеки к'вото го влече... еми да! Много ясно че правистите ще си държат на своето,а от МО с вдигнати ръце ще подкрепят специалността...

Ще си позволя да говоря от името на многоуважаваната от мен nadejda_mitova ( :notworthy: ) , която постави тази тема. Нейният замисъл беше да разбере кой към коя от двете специалности се е насочил, не че няма и други специалности, в които може да се влезе с изпит по история, но сякаш най-силен е напливът към the aforesaid. Аз направих грешката да насоча темата към друга от замислената посока и да използвам мненията ви за собствена изгода, но предварително трябваше да предположа че темата "право или мо" ще даде една доста плодородна основа за спорове, както и стана.

Така че, dimage, простотия (много силно казано, но ти използва тази дума, според мен е просто ненужност) в този спор наистина има, но той е на студентско ниво, не на кандидатстудентско. Лично мнение.

Та, не искам да занимавам никого с моята лична дилема, но бих посъветвал всички, които имат известна доза колебание да изберат това, което смятат, че ще им е интересно, а не доходоносно (дума, която звучи крайно относително и несигурно на този етап). Факт е, че когато вършиш нещо освен с труд, но и с желание, вероятността да се реализираш е много по-силна, отколкото само с единия труд.
:!: :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 18:06 
Пишете, о, братя
Аватар

В крайна сметка никой не се е регистрирал във форума с целта да открие себе си, професията си или мястото си в живота. Надали и някой се е появил и е замрънкал "Мама казва, че съм много умен и красив, аз мисля, че разбирам от компютри, мога да чатя и да пращам емайли, та какво мислите, че може да излезе от мен? С какво да кандидатствам?"

Считам, че всички в този форум, независимо какви оценки са изкарали на изпита са достигнали до нивото, в което малко или много са поели някакъв път в живота. А къде е гаранцията, че пък човек с 2 висши знае какво ще прави след 10 години и дали няма за този период от време 10 пъти да кривне от предварително запланувания си "път"?

А аз лично питам хора от двете специалности, за да усетя по-добре атмосферата, да получа както се казва информация от кухнята, а не да ми наготвите и да ме изперете. :!: :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 18:11 
Постоянно присъствие
Аватар

Хм . . . и не само защото уча право, но МО винаги ми е звучало някак бозаво, несериозно. България и международни отношения :shock: . България и юристи ( България и подкупни съдии, България и адвокати, които без проблем измъкват разни там престъпници от лапите на закона ) :hello1: - ето това вече е сериозна работа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Май 2008, 10:30 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Boromir написа:
All due respect, но ако не е заяждане, е много близо до него. По цитираният от теб закон излиза, че за цяла София са необходими цифром и словом 130-140 нотариуса. Че те сега са толкова само в отсечката от ул. "Граф Игнатиев" до "Алабин". :lol: :lol:
А 140 души е половината от приеманите Право всяка година само в СУ.

Ениуей, и аз не искам да се заяждам, нито да обезсърчавам аспириращите.

Но за следването и на двете си прав - половината ми колеги в МО сега карат и Право като втора специалност, явно има хляб в идеята. Така че двоумещите се винаги ще имат шанс да опитат цялото меню на ЮФ :)

Боромир, има разлика между нотариус и помощник-нотариус...Мислиш ли, че конкурсът за нотариуси щеше да струва над 100 000, ако имаше на всяка крачка??В Пловдив нотариусите, със сигурност знам, са малко над 30 :) В София да са 100 и малко... :)

I'm a believer

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2008, 14:05 
gatekeeper
Аватар

Цитат:
България и юристи ( България и подкупни съдии, България и адвокати, които без проблем измъкват разни там престъпници от лапите на закона ) :hello1: - ето това вече е сериозна работа.
ето затова сме на такова дередже.
{:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2008, 20:15 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Къде мога да видя програмата по право ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2008, 20:26 
Плиний Стари
Аватар

Предполагам искаш да видиш учебния план.. ето го тук

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Международни отношения - частно парти, поканени са всички :Р

[ Отиди на страница: 1 ... 4, 5, 6 ]

в ЮФ

pora_e_priqtel

76

6223

17 Ное 2005, 13:40

pora_e_priqtel Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Кандидати за Международни отношения 2010

[ Отиди на страница: 1 ... 15, 16, 17 ]

в КСК 2010-2011

_Stella_

242

8430

25 Окт 2010, 20:10

svetlio.varna Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Международни Отношения- всички курсове

[ Отиди на страница: 1 ... 21, 22, 23 ]

в Студенти - общ форум

L'Inspecteur

338

12561

01 Ное 2006, 08:39

L'Inspecteur Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Магистратура-Международни бизнес отношения

в Магистратури

kristy

9

1587