Забравих да спомена, че Аякс и Ахил всъщност са братовчеди.
Пропуснах да отбележа всъщност, че много харесва и образа на Хектор. Като че ли сблъсъкът между двамата илюстрира типично човешки двубой между двама почти равностойни противници (Аякс е бил много по - силен и страховит

). Съвсем закономерно се стига до неизлъчване на победител, въпреки превъзходството на Аякс (първият път Хектор е сериозно затруднен от Теламонов, а вторият път е пратен в несвяст, след като Аякс го улучва с огромен камък). Когато обаче се сблъскват героят, носещ типично човешки черти, и обожественият Ахил, изходът на двубоя е предрешен.

А що се отнася до екранизацията на Илиадата (говоря за тази с Брад Пит), то мога да кажа, че филмът не беше лош, но всичко беше твърде, твърде американизирано. Според мен ако следваше стъпка по стъпка сюжета на Илиадата, филмът би станал по - интересен. Вместо това фабулата на епичното произведение на Омир е не само нарушена, а и напълно отсъства. Да не говорим, че Хектор убива Менелай (

в действителност царят на Спарта си отива от Троя жив и здрав и дори убива последния любовник на Елена - брата на Хектор - Дейфоб ), Хектор убива Аякс (

- в действителност той се самоубива след свада с Одисей, Агамемнон и Менелай за доспехите на Ахил, останали 'вакантни" след неговата смърт). В тази връзка мисля, че е уместно да вмъкна един малък цитат от най - любимата ми книга, а именно "Граф Монте Кристо" - "Преди миг го крепеше яростта, могъщо оръжие на силните мъже, крепеше го отчаянието, последна опора в предсмъртните мъки, коятом е карала титаните да се катерят към небето и Аяякс да вдига пестник срещу боговете". Този цитат, предшестващ полудяването на Вилфор (чието описание и до днес ме удивлява. Не съм сигурен дали преминаването на човешкия разсъдък от нормално в ненормално състояние може да се опише по по - добър начин), дава една странна перспектива за смъртта на Аякс. Според някои той влиза в морето и точно преди да бъде погълнат от вълните вдига юмрук срещу боговете, според други - той се пронизва с меча, подарен му от Хектор, след схватката между двамата. Друга измислица от филма - слугинята на Ахил убива Агамемнон - доста дързък скок от съдържанието на Илиада. В действителност всички знаем коя е Клитемнестра, кой е Орест и Антигона.
Другото, което ми направи негативно впечатление от филма, е отсъствието на ключови герои. Изобщо опитът този невероятен епос да се предаде за 2 часа винаги е обречен на неуспех. В бъдеще бих се радвал на екранизация, подобна на тази на "Властелинът на пръстените", защото Омир е сътворил нещо толкова значимо, че би отнело цял живот мислене на режисьорите да измислят начини, по които да ни пренесат изцяло в приказния свят на Нестор, Приам, Патрокъл, Терсит и др.

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...