Знаете ли, че при преброяване на населението около 4% от хората в Нова Зеландия и 0.4% от тези във Великобритания са обявили себе си за джедаи? Като оставим на страна колосалният ефект, който този филм продължава да предизвика във все повече и повече сфери на живота ставаме свидетели как едни хора, които прекрасно осъзнават, че Силата не съществува (или дори и да съществува не може да бъде възприета по никакъв начин, т.е. де факто тя не съществува за хората), знаят че Йода и Дарт Вейдър не са истински а са измислени, при това не от някой бог, не от някой пророк, никой който претендира да е комуникирал по някакъв начин с каквито и да е по-висши създания, а от един обикновен човек обожествяват идеите, които той е измислил. Тоест те изкуствено придават на нещо което определено не е религиозно, няма никакъв мистицизъм в него един религиозен статут. Реално това може да се възприеме и по следния начин: те казват, че не съществува силата и го осъзнават. Те твърдят, че няма Бог или някаква друга сила, която да движи нещата. Но въпреки това те смятат, че трябва да се живее според постулатите на джедаите, въпреки че те не съществуват, защото така трябва, защото ако се живее така ще се живее по-добре. Не е ли това някакво своеобразно бъдеще на религията, еволюция на атеизма? Една безбожествена религия
Разбира се това, което написах горе е твърде хубаво за да е истина и си е чиста фантастика - тези хора са се обявили за джедаи поради толкова високи нива на гийкщина, че има опасност да имплодират. Но пък е забавно да си помечтаеш малко

Относно моята религиозна ориентация: смятам за твърде глупаво и гръмко да твърдя нещо със сигурност. Не знам дали има карма или няма, не знам дали има някакви по-висши сили или няма. Като му дойде времето ще разбера. Също толкова глупаво е обаче да отричам която и да е религия по света, която е доказала, че може да издържи the tests of time. Освен това, макар да не изпълнявам ритуалите на никоя религия особено съвестно, съм склонен да допусна, че в тях може и да има някакъв смисъл, отвъд този, който повечето хора допускат. С две думи - смятам, че е глупаво да вярваш в нещо със сигурност, но е още по-глупаво да отричаш всичко с по-голяма сигурност.