Това, което истински ме удивлява в американците е, че те се припознават като американци въпреки, че ясно знаят от къде произхождат.
Бившият ми учител по английски беше американец и той веднъж заяви съвсем ясно, че е наполовина ирландец, наполовина французин, но е
американец. А за консуматорите си прав - ясно е, че една държава без консуматори никога не би могла да развие голямо икономическо могъщество. Трябва да ти е ясно обаче, че ТИ си този, който решава дали ще се превърне в обикновен консуматор. Кой е по -глупав? Глупакът, или този, който му подражава? Друг е въпросът, че в САЩ интелектуалният труд е защитен и пребогато платен. Нещо, което не се наблюдава в повечето държави от ЕС, особено в България.
А що се отнася до интересите на България. То ако визираш само тези двете то определено те се припокриват с тези на ЕС. Икономическото развитие е заложено в Лисабонската стратегия, която набляга също така на ограничаването на социалната маргинализация, свиване на безработицата и развиване на информационното общество. В същото време отвореният метод на координация не цели държавите да загубят своята идентичност, а да почерпят интересни идеи за реформаторския процес от по - опитни страни членки.
И пак стигаме до основния въпрос? Къде е фалшът в Лисабонската стратегия? Защо не успя тя? Дали може да се приеме като утопичен стремежът на ЕС да догони икономически САЩ?
п.п. Песента на Рамщайн съм я слушал. Доста известна е. Кока - кола - ВУНДАБАР!

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...