|
Абе хора, вие сте се побъркали! Какво толкова ви е направила тази Културология? Да не би гаджето, дето ви е зарязало, да учи това?! Моля ви, не се излагайте така! Как може да плюете така по специалности без повечето от вас въобще да са наясно какво точно се учи там. Значи, аз уча Културология вече втора година. Да, не е най-страхотната специалност на този свят, не ми е била и първо желание. Има предподаватели, които имат остарели методи на преподаване или пък такива, които незнаят точно за какво са на този свят. Призовавам тези колеги от СУ, които нямат такива преподаватели в специалността си, да се обадят! Съмнявам се, че ще има такива. Ама е трудно да си кажеш, че да, в моята специалност не е стархотно и великолепно. По-добре е да си изкривиш душата и да тръбиш наляво-надясно колко ти е гениална специалността, как после те чакат работодатели с отворени обятия и т.н. По този въпрос - толкова. Относно самата специалност. Прочетох някъде сред мненията (не ми се занимава да търся къде точно), че било много лесно, не ни занимавали с нищо, приятеля-на-някой-си си живеел живота в тази специалност. Да, ама не:) Програмата ни не е от най-тежката, не смея да твърдя такова нещо, сигурна съм, че на колегите прависти им е доста по-трудно. Но това не прави нашия материал за учене по-лек. Имайки предвид досегашния ми опит, мога да кажа, че изпитите са доста тежки и искат много сериозно учене. Предподавателите държат да им се посещават занятията. Естествено, сега може да се появи някой, и да каже "Ама не, еди-кой-си ходил 2 пъти и си взел изпита.". Факт. Има и такива хора. Навсякъде. Такива, които пръста не си мърдат цяла година, после преснимат на поразия от колеги, учат като зомбита за 1 ден, и имат късмета да им се падне темата, която знаят. Късмет, уважаеми колеги! Днес може да има, ама утре - не. И тогава си получава заслужената оценка. За реализацията - баща ми не е петролен магнат, нито арабски шейх. Въпреки това уча Културология с удоволствие и нямам желание да се местя. Специалността е изключително интересна. Какво ще работя после - незнам. Нямах мама-адвокат или татко-лекар, за да имам осигурена работа:) Никой не може да ме убеди, че има специалност на този свят, която да ти дава 100% реализация с добри доходи, за каквато всеки мечтае. А от описанието - ако мислите, че реализация в културната сфера или в неправителствени организации и т.н. не е реализация, огледайте се в кой свят живеете. И, хайде да не се лъжем, ако човек е пробивен и има късмет, ще има хубава работа, ако не е, ще чопли семки пред блока. И последно, тъй като стана малко дългичко, към кандидат-студентите, ако искате да не учите, но да имате хубави оценки, изберете си друга специалност. В Културологията може да се избута и с 3-ка, но все пак всеки има поставени по-високи цели. А тук постигането им не е никак лесно. Съвет към останалите форумци - не плюйте специалностите, без да сте запознати в подробности за какво става въпрос. Не е етично просто.
|