MERCES_LETIFER написа:
От филология до филология -- балкан разлика, смея да твърдя аз, циклеща вече втора година в една от най-абсурдните, отегчителни със своите неподновявани от 100 години учебни планове и смачкващи със злобни, непенсионирани от поне 30 години професорки, ненужно натоварващи, необосновано трудни специалности. И моля ви, не ми казвайте, че навсякъде е така! Поради сравнителната елементарност на английския език, както и достъпността до тонове сензационни материали of "the latest" лингвистични шитни, ние имаме честта да бъдем повече от всички останали обременявани със знания от дълбините на синтаксиса и морфологията, докато другите филологии кротко си зубкат странознание, културка, историйка... И за сравнение: въпросните курсове синтаксис/морфология са приятно разтеглени двусеместриални дисциплини на ниво 'introductory'.
Но какво друго ми остава, освен да стискам зъби, когато ме питат "въй ко ши я праиш тъз филология", и да чакам светлата сутрин след кошмарния си държавен, когато ще съм получила заветната учителска правоспособност и с кеф ще изляза от ФъКъНъФъ (който успя да ме отврати от СУ фурева) и никога, ама никога няма да се стъпя в студения Гълъбарник или в проклетия АВК, и никога няма да се сещам за изпитите по "практически" английски, провеждани с касетофонче в (от) 65та зала (година), и никога, никога няма да видя мазните физиономии на хомосексуалните си преподаватели, и всички цербери, които асоциирам с четворките в студентската си книжка, ще са просто лош спомен... Ах... И всичко това, с опцията да стана учителка.... Мда, това е черешката на тортата.
И така, споменах ли, че мразя английска филология? Първата година се утешавах 'кво пък, поне ще науча английския' -- лъжа и измама; в подготвителния клас знаех по-добре езика!... Не, тук от първата лекция по лингвистичен дебат ти се дава да разбереш, че те готвят за 'специалист по всичко'... страхотно, нали?...
Дали ако ме бяха приели по първо желание (японистика... ееех...) щях да мисля така?
Мога само да се подпиша с две ръце под поста на Иринкс! - не бих могла да го кажа по-добре ... въпреки че вероятно бих могла да го кажа по-злобно