Ivelinka написа:
Как се готвите да пишете този толкова сложен компонент за мен - есето?
Чувала съм, че има курсове, които готвят кандидат-студенти да пишат есета. Някой от вас да ходи или да има информация да такъв курс?
PS: Ще кандидатствам в СУ с английски и в ПУ с английски и български език ( и за двете трябва да мога да пиша есе)
Та, да помогнем на момичето все пак...Първо, есетата на английски и на български са коренно различни като тип. По английски трябва да се вместиш в определения обем думи, да имаш ясно разграфени части(това важи и за българския)-увод, по един абзац за всяка теза и извод. А и на английски трябва да си перфектна откъм грамотност, не се обръща особено внимание на това КАКВО, а КАК си го написала. Е, все пак трябва да е смислено.
По български си има правила, които са в учебниците. Оригинални примери, общ поглед върху проблема и фокусиране върху отделни аспекти. Грамотността отново е от голяма важност, но тук пък няма да пропуснат да следят доколко си вникнала в темата и какви изводи си си направила. При българското есе трябва да имаш увод(който обаче не е задължителен), теза(задължителна; ако нямаш увод започваш директно с нея), доказателствена част и извод, като в извода можеш да повториш нещо, което си написала по-рано в есето.
И за курсовете последно. На този в СУ, мисля, подготвят за ЛИС-а повече, защото диктуват лекции за авторите. По английски курс няма. За ПУ нищо не мога да ти кажа, защото не съм търсил нищо за там. Така че си разучи в самия университет. Надявам се поне малко да съм бил от полза.