Дата и час: 18 Яну 2026, 21:05

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Opera Contest 3 - Eri tu... ("Un Ballo in Maschera", Verdi)
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008, 16:09 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Знам, че феновете на операта са малко, нооооо... качествени.
За да погъделичкам техния интерес, предлагам следната поредица от теми. Всяка седмица ще има 2 "състезания" между най-големите имена в бранша в изпълнение на популярна ария/дует (до дуетите ще стигнем, ако има интерес от ваша страна).
Темата ще бъде важна в продължение на седмица, след което ще се заключва и ще бъде замествана от ново предложение за ария.
Новото предложение за тази седмица е "Eri tu..." (Verdi, "Un Ballo in Maschera"). Няма да има анкета, ще приложим номера от предишния контест - точки от 1 до 4 за баритоните, които сте харесали най-много (ужасно ми е интересно какво ще бъде класирането и какви са предпочитанията ви тук, признавам - затова и ще гласувам по-късно).

Ето ги и тях:
Дмитри Хворостовски
Роландо Панераи
Леонард Уорън
Еторе Бастианини
Лео Нучи
Джузепе Тадеи
Пиетро Капучили
Лорънс Тибет
Тито Гоби
Ренато Брузон

Това са. Този път са "само" 10, защото и арията е по-дългичка (иначе има още 2-3 интересни изпълнения в тюба - Tita Ruffo, Gino Bechi, Lubomir Videnov (тоя път не включих българската следа). Има малки разлики в момента, от който почват клиповете, да знаете. :D Уви, не намерих записи на Херлеа и Терфел, които с абсолютна сигурност заслужават да се чуят... но нищо - и двамата ще ги пусна в друго надпяване.
Този контест ще бъде до вторник, когато пускам меЧосопрани, вероятно Кармен, защото не може само Верди. И отсега давам бойна задача на Боромир да мисли за басовия контест, защото той ще има честта да избере арията (да заложа ли на Филип, или...?).

Победители от надпреварите досега:
Opera Contest 1 - Di quella pira, "Il Trovatore" - Mario Del Monaco, следван от Краус и Бергонци.
Opera Contest 2 - Addio del passato, "La Traviata" - Elena Mosuc, следвана от Френи и Девия.

РЕДАКЦИЯ: Контестите наистина ще остават по цяла седмица (особено когато подбраните неща надхвърлят 4 минути), за да може да чуете ариите, когато ви е възможно - в рамките на 3-4 дни е значително по-трудно. Мецосопраните идват следващия петък, дотогава ще си правим компания с баритоните.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Opera Contest 3 - Eri tu... ("Un Ballo in Maschera", Verdi)
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008, 18:00 
Proud and Noble Man
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Търговецът на кристал написа:
И отсега давам бойна задача на Боромир да мисли за басовия контест, защото той ще има честта да избере арията (да заложа ли на Филип, или...?).

Това е висока чест и аз ще се отнеса с прилежащо внимание :)
Безсъмнено пристрастията ми са ти ясни, Ели, НО... не бързай да залагаш на Филип - ариите му не са най-незабравимите в оперното изкуство, просто мен много ме докосват... не знам защо. Но още утре ще започна да мисля по задачата...

Както и за джентълмените от по-горе - сега отивам да спя, но като се върна на земята, ще се отдам на сетивата и на ариите :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2008, 18:08 
My kinda heaven
Аватар

Арията на Филип и на мен ми е любима. :) Не би могло да бъде другояче - колкото и да обожавам Родриго, не мога да отрека силата й.
Мисли, спейки, защото наистина ти ще си човека, предвид пристрастията ти. :) Аз смятах да пускам Vieni! La mia vendetta, но в тюба има само един читав запис (айде, да кажем два, ако броим Рогача Раймонди :)). И, да ти кажа, за Infelice! E tuo credevi (арията и каватината на Да Силва от "Ернани") също няма записи, което автоматично означава още една разкошна ария аут.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008, 00:28 
SentineL
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
Чух само първото изпълнение на...Хворостовски...и освен, че много ми допадна смея да твърдя, че този човек прилича повече на актьор - плейбой (от сорта на Брад Пит), отколкото на оперен певец. :shock:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008, 00:35 
My kinda heaven
Аватар

Оф, моля ти се, в момента маса девойки (че и по-зрели жени) припадат по него. Ужас... Аз си имам друг... тип... сред изброените певци - човекът с глас от бронз и кадифе, както го описва неговият биограф... но за него ще гласувам по-късно. Този път вие сте на ход. :D
Сега осъзнавам, че това е бая материал за слушане, особено в сесийно време, затова и ще ги оставя цяла седмица. Аз им се наслушах тия дни, докато ги подбирах - много се колебах между тази ария и "Il balen..." от "Трубадур", но, първо, не исках в рамките на 3 контеста да има 2 "Трубадура", а и не намерих изпълненията, които търсих, така че... ще се задоволите с Ренато. Аз поне... бих се задоволила... с него. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008, 00:40 
SentineL
Аватар

Готин си е човекът. Не отричай. 8) Иначе може и да не е твой тип. Както и аз НЕ харесвам Джоли и не намирам абсолютно НИЩО в нея...хора всякакви. Иначе останалите изпълнение ще чуя утре и ще наредя класацията ми. :)

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008, 00:48 
My kinda heaven
Аватар

Не, честно, наистина не мога да кажа, че е "готин", защото на мен ми прилича на някаква порода маймуна, само дето не знам на каква точно. И много категорично не е мой тип (както и Джоли, впрочем).
Да не говорим, че истерията около пеенето му е преувеличена - точно както става с Нетребко и, донякъде, с Георгиу. Абе... Шарапова на операта. В мъжки род. :lol:
Айде, да не съм толкова лоша - не пее толкова зле човекът, просто на мен не ми харесва. Далеч е от онези стандарти на недосегаемите баритони от 50те и 60те години. Днес всички са далеч от тях, уви.
*Впрочем, Тони, добре, че беше ти - пуснах пак Митето да видя какво толкова си му харесал и установих, че съм качила записа с половината ария, т.е. само с втората част. Видеото е подменено, да знаете - вече е цялата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008, 16:48 
Proud and Noble Man
Аватар

Най-много ми хареса Джузепе Тадеи. Просто го чувам как е влязъл в ролята... и в тази връзка изпълнението на Панераи не ми хареса - пее отлично, но преиграва като... италианец :lol: :lol:

На второ място (след известно мислене) слагам Уорън заради плътното басово звучене на гласа му - в първите трийсетина секунди неговото пеене си е чист бас - красота! :D

Трети е Гоби... който можеше и първи да е, но не и след като чух горните двама господа по още веднъж след неговото изпълнение :)

И четвърти за мен е Лео Нучи, когото, подбно и на Гоби, чувам за пръв път и много ми хареса. Изобщо - прекрасни :drunken: :drunken: :drunken:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008, 23:30 
SentineL
Аватар

Първи е Уорън. Втори - Хворостовски. Трети - Гоби. Четвърти - Тибет.

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2008, 23:48 
My kinda heaven
Аватар

Хора, сигурни ли сте, че сте ги чули всички? :mrgreen:
Давам и моя глас, че утре съвсем няма да мога да се появя.
Ако можеше вместо 4 точки, да дам 10, щях да го направя с удоволствие - за Бастианини. Музикалната любов на моя живот, колкото и странно да звучи - най-любимият ми глас в оперното изкуство и един от двамата ми любими по принцип. Един от най-големите баритони след ВСВ (по мнението на мнозина, най-големият), много... италиански, със страхотна дикция, невероятен тембър (минути за реклама :)), много трагична съдба. Вердиев глас, откъдето и да го погледнеш. Но да не се отплесвам. Гласът от кадифе и бронз - според мен наистина е перфектният Ренато във всяко едно отношение. Казано съвсем накратко, обичам го.
След него идва Тадеи - друг любим глас. Жалко, че в тюба има много малко записи - ако някой някога се поинтересува, да свирне. Впрочем, само да вметна, че преди 2 дни, на 26-ти, дядо Тадеи навърши 92 години, да е жив и здрав! :) Италианците често казват, че са дали Тито Гоби на света, но са запазили за себе си Джузепе Тадеи (по повод факта, че основно се е изявявал по италианските сцени).
Трети... тук вече се колебая между Панераи и Гоби, защото и двамата пеят разкошно, но не мисля, че усещат ролята. В името на интригата, нека Панерай е трети, а Гоби - четвърти.
Хворостовски ми е много далеч от идеята за Вердиев глас, да не говорим, че все си мисля, че няма и идея какво пее... но това си е лично мнение де - аз, все пак, обожавам Бастианини, а дотук съм единствения човек, удостоил го с точки. :)
---
Временно класиране (след трима гласували) - ако имам грешка някъде, поправяйте, моля ви, че математиката не ми е нито сила, нито слабост:

Тадеи - 7
Уорън - 7
Гоби - 5
Бастианини - 4
Хворостовски - 3
Панераи - 2
Нучи - 1
Тибет - 1

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2008, 19:56 
Легендарен флуудър

Три пъти се опитвам да постна това и не ми го приема! Защото сигурно правя много тъпа класация, но все пак:
Бастианини / Тадеи / Хворостоски / Тибет, май...
Не мога да обясня, а и не искам, защото ще си разваля удоволствието! :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2008, 20:07 
My kinda heaven
Аватар

Тадеи - 10
Бастианини - 8
Уорън - 7
Гоби - 5
Хворостовски - 5
Панераи - 2
Тибет - 2
Нучи - 1

Guys, тази класация наистина ми харесва. :D Като говоря само за себе си, разбира се.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 11 - "La ci darem la mano" ("Don Giovanni")

в Театър, кино и телевизия

Търговецът на кристал

2

251

19 Мар 2009, 01:06

Търговецът на кристал Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 15 - "Je Veux Vivre" ("Romeo et Juliette")

Търговецът на кристал

8

553

17 Дек 2011, 18:29

alter ego Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Opera Contest 13 - "La calunnia è un venticello"

Търговецът на кристал

12

372

12 Май 2010, 15:34

Няма непрочетени мнения в тази тема. Opera Contest 5 - "Non so piu..." (Le nozze di Figaro)

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

Търговецът на кристал

18

657

09 Юли 2008, 20:42

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Opera Contest 12 - "Cortigiani vil razza dannata"

Търговецът на кристал

14

696

04 Мар 2009, 22:45