Това, че от въздуха се учи не е точно така. По тая логика никой нямаше да го учи в училище, в университета, по разни курсове и с разни самоучители, нали? Не е много енергоспестяващо, ако можеш за два дни да го научиш на базата на друг език. И английският си има доста тънкости, но както и да е. Виждам, че като типичен представител на френскоговорящите друг език освен френския не признаваш и френският е над всичко. Няма лошо, хубаво е да си харесваш езика, както и аз си харесвам румънския и не бих го сменила. Но това, което ти правиш, е да обиждаш наляво-надясно и хората, които учат английски и то далеч не за да "превземат света", и по твоите думи всичките, които сме завършили английска гимназия, сме "селски моми" едва ли не, с болни амбиции за световно господство, а това въобще не е така. Просто английският дава една много добра основа за по-нататъшно образование и е доста полезен в много отношения, но вече се повтарям. Аз пък съм чувала доста подобни отзиви към френския (аз лично не съм съгласна с тях), но така както ти величаеш френския, за много хора той е гаден език и ги дразни да го слушат даже. На мен френският ми харесва много като език и наистина евала на хората, които го учат, защото доколкото знам, никак не е лесен. Пич, нямам абсолютно нищо против теб, само понякога не съм съгласна с крайните ти изказвания и когато е така, си го казвам.
ADeLL

Ами при мен винаги е било ясно, че е уча филология, и когато се спрях на румънския, за да го сложа на първо желание, бях страшно ентусиазирана. Реално погледната очаквах скоро да се появи някакво разочарование, но за момента още не е станало. А чувството, когато усетиш, че навлизаш в даден език, че той става все по-разбираем и когато започнеш все по-уверено да го използваш, е прекрасно. Добиваш и някакво самочувствие. Аз наското прочетох първата си книгана румънски и съм много горда от този факт.

Тези емоционални мигове, за които говорех, със сигурност всеки филолог, който е записал с по-малко или по-голямо желание дадена филология, ги е усетил.