Здравейте! Отдавна не бях влизала във форума и съответно не бях запозната с възникналия спор за специалност Културология. Не искам да събуждам отново духовете, но и не искам да стоя безучастно. Уча тази специалност и сега завърших 1 курс. Приеха ме Културология на 1во класиране. Мислех доста дали да се пускам на 2ро, при което гаранция влизах Социология. Бях много объркана. Започнах да събирам информация и се натъкнах на много противоречиви мнения, сред които и такива, че Културологията е безсмислена, че няма реализация бла бла и разни ми такива неща. Аз също съм се чудила каква точно мога да стана с тази специалност, но въпросът е в това, че не ставаш точно еди-какъв-си, не си като кон с капаци. Моето лично мнение е, че реализацията ти зависи от самия теб, от собствените ти нагласи и амбиции. Да, вярно е, че Културологията е широкопрофилна специалност, че не ти предоставя точно определена професия, но тя ти предлага един широк спектър от знания, развива мисленето ти, насочва интересите ти и според мен именно в това й е чара. Тя в никакъв случаи не е „всичкология”. Адски интересно е и ако знаеш как да използваш придобитите знания и умения, можеш да постигнеш много. Да не говорим, че сферата на културата има достатъчно работа. Културологията отваря много вратички, а ти сам си избираш в коя да влезеш.

И наистина смятам, че би било по-добре всеки да споделя мнение за специалността, която учи, а не например психолози, социолози и пр. да пишат за Културологията. Вярно е, че всеки има право на мнение, но все пак е много по-различно да го изказваш като външностоящ, отколкото наистина да знаеш, да си присъствал на лекции, да си се задълбочил в проблематиката, да си „в кюпа”. Желая успех на всички!