Дата и час: 21 Яну 2026, 18:44

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Може ли да се влезе в престижна специалност без частни уроци
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 22:31 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Всички сте генийчета, само се чудя от къде тоя бум на частните уроци. Много ми е чудно, като не мое да решиш една задача кво праиш. Блъскаш си главата 2-3 дни, за да решиш само нея? Еми така едва ли ше ти стигне цял живот, за да влезеш в унито. Не вярвам, че масово хората се справят без уроци. Съдя по околните и въпреки че уж с бях в елитна гимназия, ВСИЧКИ ходеха по уроци....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 22:48 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Ами не е толкова навъзможно всъщност...
Ако се сблъскаш с 'нерешима' задача търсиш подобна по сборници, ако така не стане, мъкнеш я на даскало. Там себеподобните, кандидатстващи със същото може да я решат. Или я даваш на учителя, ако е добър (моята беше прекрасна).
Обаче по принцип си прав, масово се ходи на уроци. Работата е, че които не ходим, сега се хвалим в тази тема 8) Които ходят си мълчат, да не изглеждат с нещо по-зле.
Аз съм за уроците, ако има нужда. Просто мисля, че в масовия случай, няма нужда..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 09:07 
В началото бе словото

И каква е тайната ви за успешно влизане в СУ без уроци???четете готови теми,преписвате от учебника и сглобявате темите от 10 места и след това как горе долеее ще знаете на какво ниво са темите който сте чели и писали :?: :idea: :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 09:09 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Можеш и без, но трябва да обичаш да четеш книги, защото само с четене става.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 10:01 
От дъжд на вятър
Аватар

Аз не съм ходила на уроци по литература.Но ако не можеш едно изречение САМ да измислиш къде си тръгнал с литература?Трябва да се забранят частните уроци за да влизат талантливи хора,а не такива които назубрят на готово.Аз не съм чела никакви,ама никакви теми.Всички произведения прочетох,всичко разбрах.Е,разбира се имаше и такива,които не ми харесаха и то пък баш той се падна.:(Нужно е да вникнеш в смисъла.Не се надявам на висока оценка.Просто съм показала какво мога аз,а не учителят ми.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 10:06 
От дъжд на вятър

Според мен до голяма степен зависи от преподавателя ти в училище. Аз кандидатствам с математика и завърших МГ, но преподавателя не го биваше. Ходя на уроци от 11 клас и веднага се усети разликата. Според мен не частните уроци са най-важното, а самите преподаватели. Освен това преди 3-4 години с математика в СУ са кандидатствали над 5,000 човека, а на 10.07.2008 на математика 1 заявилите желание за участие бяха 1,700 ?! След 3-4 години ще влизат всички предполагам. А за престижна специалност - зависи какво разбираш под това. Ако разбираш специалността с най-високия бал(в моя случай Компютърни науки и близо до нея Софтуерно инженерство), тогава все още са ти необходими частни уроци. Но ако си амбициозен можеш да получиш доста добра реализация и от специалности с по-нисък входящ бал. Всичко зависи от човека :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 10:20 
В началото бе словото
Аватар

emotioN написа:
Аз кандидатствам с математика и завърших МГ, но преподавателя не го биваше.

Какво му беше на учителя? Имам чувството, че съм единственият човек в цялото ни МГ, който да харесва стила му на преподаване. Но всичо зависи от ученика. Ако е достатъчно мотивиран и обича това, с което се занимава, дори и маймуна да му преподава, пак ще успее.

PEOPLE ARE NOT PERFECT (EXCEPT WHEN THEY SMILE)!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 10:31 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 35 пъти.
Ами факт е, че образованието не е на такова ниво, че частните уроци да са излишни. Факт е, че университетите имат много високи изисквания, иска се материал, който не се изучава в училище...Това е и причината да се прибягва до друга помощ. А и по история примерно-някои казват, че нямат нужда от частни уроци, само си взимат темите и ги учат. Ама от къде взимат темите? От приятели или познати, които са ходели на уроци :bounce: Така че всичко е взаимно свързано. Системата е такава, че в повечето случаи трябва да се прибегне до помощ извън училище. Не е хубаво това, ама се налага. Да не говорим за различията в училищата и методите на преподаване на различните педагози. Ако приемем, че едно момиче учи в Хуманитарна гимназия например, че има някаква много добра учителка, която преподава сериозно и имат много часове, това може да помогне на момичето да кандидатства литература и без уроци. Ама да е в обикновено училище това момиче, да й преподава учителка, чийто глас да не може да се чуе, в класа да е анархия и да имат малко часове, как да стане?! Да не говорим, че повечето(особено от по-малките градове) не знаят за изискванията в университетите. В даскало си пишем теми по 3-4 странички, рядко се позоваваме на критиката.

и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 10:36 
От дъжд на вятър

Нона - МГ Плевен ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 14:34 
potato heart
Аватар

да образованието не е на никакво ниво - университетите почти не се съобразяват с това, което се учи в училищата...да не говорим, че специално литературата много трудно се насмогва, когато имаш само 3 часа седмично...ние например последните автори ги взехме на тъгъдък и то като се има предвид, че госпожата по литература ни беше класна и ни взимаше часа на класа за литература и дори ни даваше извънреден час...да не говорим, че в 11. клас не си бяхме взели авторите...
аз на английски ходих на уроци и там правех единствено и само диктовки...които се оказаха хиляда пъти по-трудни от днешната, ноо...нищо :wink:
това е моите уроци бяха доста фиктивни...само дано и резултатът да не е фиктивен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 14:53 
падна Маца в каца
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Прави сте, че изискванията на университетите са несравними с преподаденото в училище. Ако знам дословно учебника по история например, не виждам начин да ми пишат повече о 3:50-4 :wink:
В случая не става въпрос дали даваме пари за уроци или минаваме тънко, учейки същите (преснимани) теми сами: училището е недостатъчно.
Все пак е възможно да се влезе без частни уроци, но за това е необходим много труд, който учителите биха спестили; няма защо да преоткриваме топлата вода, закърпвайки информацията от 5 учебника, за да се доближим (съзнателно стремейки се към това) до готовите и утвърдени разработки. Обстоятелството, че сме селектирали информацията сами не ни прави по-добри историци (предметът е само илюстративен). Зубренето го има при всички положения - за което е виновна "системата",- обаче в единия случай учиш концентрирано, а в другия четеш 5 пъти едно и също, мъчиш се да се абстрахираш от празните приказки, не знаеш дали си направил правилен избор на фактологически материал (нормално за ученик от 12 клас; все пак не сме историци) и в крайна сметка усилието е безсмислено.
---------------
При литературата, както каза един съфорумец, е по-сложно. Успехът на самостоятелната подготовка зависи от много неща, но все пак е по-възможен, сравнен с историята, защото в литературата се изисква собствена интерпретация. Критическата литература може да замести уроците, ако кандидатът е що-годе грамотен.
---------------
Смятам, че същото е възможно и при езиците. Трябва обаче стабилна подготовка в училище или на курсове (несвързани пряко с изпита в СУ), при което кандидатите си решават сами изпитни варианти.
----------------
За математика и др съм пас, защото ако аз се изкажа компетентно в тази област, със същото право може Камата да говори за Вагнер :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 15:02 
Паисий
Аватар

За английския съм съгласна, че може без частни уроци. Обичам езика, не съм си давала никога много зор, но просто вярвам, че ако ти е интересно да го учиш, става някак от самосебе си. Е, ние бяхме в езикова паралелка, 8 клас си имахме по 20 часа на седмица английски, май от тогава е основата. После просто дипълвахме знанията си с по-сложни учебници и упражнения. Яд ме е, че не слушах постоянно в час, че не винаги внимавах(особено в 12 клас), иначе щях да съм по-добре сега и можех да си кандидатствам направо с наученото. Тъпото е, че диктовките ми куцат, иначе другите компононети не ми се виждат така трудни.

и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.

Емили Дикинсън

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 15:24 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Може.
Предмети като Биология,Математика,Език могат да се подготвят самостоятелно.
Разбира се-яко труд в училище,в къщи,за езиците е малко по-различно.
Иначе не виждам проблем,даже по история да си намериш темите и да ги назубриш.
Изобщо всичко дето сляпо се зубри може да бъде назубрено без частни уроци :bounce:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 15:30 
падна Маца в каца
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
О-о-о биологията, да.
На медиците им искат учебника със запетаите. Учител няма какво да ти помогне - сядаш и учиш мо-та-мо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2008, 16:24 
Паисий
Аватар

Имам 4 съученика, които кандидатстват с Биология и Химия за Медицина. Всички хорят на уроци. Защото се учи наизуст, ама няма от къде да си намерят темите, нито пък знаят какви задачи трябва да решават по химия. С тея неща трябва да ги ориентира учител, който е запознат.

и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.

Емили Дикинсън

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Образователни технологии, други курсове и частни уроци

[ Отиди на страница: 1 ... 22, 23, 24 ]

в КСК 2011-2012

squadron

346

41225

03 Дек 2011, 17:13

Laxus Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Консултации/ частни уроци по бизнес английски език

в Работа, стаж и кариера

Sigro

0

489

15 Апр 2011, 15:55

Sigro Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Наказват доцентка в СУ за частни уроци

в Новини

Creed

11

2033

14 Фев 2008, 19:56