Дата и час: 22 Яну 2026, 22:14

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 252 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: изпит по немски КСК2008
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 16:13 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Дали амфибиите са най-много в Червената книга

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 16:13 
В началото бе словото

ооо да темата беше уникална :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 16:15 
В началото бе словото

53 tochki ne sa li mnogo?
ne trqbva li da e 50%+1% da e za 3?!
shtoto po taq logika za 9 verni otg na test a i 11-12 na test b ne bi trqbvalo da se pishe 4...
nai-malkoto zashtoto te nosqt samo 30 tochki i to pri polojenie che si otgovoril absolutno vqrno na vsichko...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 16:17 
В началото бе словото

ei az na tvurdenieto za amfibiite pisa nein,zashtoto to vkluchvashe samo tierarten a vuv teksta bqha tier und pflanzenarten..ne znam...a i taka mi se stori + tova si pomisih che moja bi ima ulovka :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 16:58 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Според мен за амфибиите е JA, защото се гледа процентно - беше казано, че 1/3 от всички застрашени видове са амфибии, 1/4 са бозайници, 1/8 не знам си какво - и от всички тия части 1/3 е най-голямата, около 33 процента. Колкото за уловката - няма уловка, в СУ често слагат двусмислици в лезето, но на курса по немски забелязах, че не са меродавни. За един филолог амфибиите са част от Pflanzen- und Tierarten, кой ще седне да го мисли животно ли е, растение ли е. Дано, дано е JA, аз това писах, а ми трябва над 5,50 :)

Равносметка - на тест А имам една грешка, на Б нямам никакви. Лезето май е ок, съчинението го писах през по-голямата част от времето с чернова и белова и съм доволна. Преводът беше лесен... вие какво го писахте, че е това Alliierten? Аз писах "страните от Алианца", а правилно е май "от алианса" или "съюзниците"... Друго не съм си засякла още. Като цяло беше лесно, пожелавам на всеки да го приемат на първо желание. А сега ш'се реанимираме :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:04 
Пишете, о, братя

Със "с" е доколкото аз знам и така го писах, ама не ми се вярва за това да ти смъкнат повече от половин точка.
А за амфибиите, и аз писах Я, точно заради едната трета :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:07 
Постоянно присъствие
Аватар

Да, със "с" е със сигурност. Оставяме се на професорската милост и преставаме да мислим. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:09 
В началото бе словото

Leseverstehen (по памет):

1)Текст: Генните разновидности на неоткритите видове също се считат за различни видове и представляват заровено съкровище за учените.
Въпрос: Представляват ли генните разновидности на неоткритите видове заровено съкровище за учените ( или нещо от сорта) ?
Отговор: Да

2)Текст: Повечето видове и др. са скупчени около екватора.
Въпрос: Всички видове ли са скупчени около екватора и т.н. ?
Отговор: Не

3)Текст: 30% от амфибиите са застрашени, всяка 8 птица, всеки 4 бозайник (+ още нещо).
Въпрос: Амфибиите ли имат най-много видове в червената книга?
Отговор: Не. Дава се само съотношение към целият вид, 30% от амфибиите на земята. Бозаийниците са всеки 4, това прави 25% от видовете, но на земята може да има много повече видове бозаийници отколкото амфибии и така 25% от бозаийниците да са повече отколкото 30% от амфибиите. Така че ако нямате данни за това че 30% от амфибиите са повече отколкото дяловете от другите видове отговорът е не.

4)Текст: Пренасянето на видове от един континент на друг понякога води до опустошителни резултати.
Въпрос: Пренасянето на видове от един континент на друг е много добра практика ( или нещо от сорта)?
Отговор: Не.

5) Текст: Преди видовете са били застрашавани от природни бедствия като метеорити, изригвания на вулкани и други, а сега от човешката дейност.
Въпрос: Подобно на горното: Преди видовете са били застрашавани от природни бедствия като метеорити, изригвания на вулкани и други, а сега от човешката дейност?
Отговор: Да.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:17 
В началото бе словото

Mnogo ti blagodarq za refresha :))
siguren li si za otgovorite?az na 1,3,5 sum pisala JA
na 2,4-NEIN...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:22 
В началото бе словото

5 години в Германия ме правят много сигурен + факта че почти никога не греша на Leseverstehen. Но все пак всичко може да се случи :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:31 
Постоянно присъствие
Аватар

userizpit написа:

3)Текст: 30% от амфибиите са застрашени, всяка 8 птица, всеки 4 бозайник (+ още нещо).
Въпрос: Амфибиите ли имат най-много видове в червената книга?
Отговор: Не. Дава се само съотношение към целият вид, 30% от амфибиите на земята. Бозаийниците са всеки 4, това прави 25% от видовете, но на земята може да има много повече видове бозаийници отколкото амфибии и така 25% от бозаийниците да са повече отколкото 30% от амфибиите. Така че ако нямате данни за това че 30% от амфибиите са повече отколкото дяловете от другите видове отговорът е не.

В текста беше "1/3 от амфибиите, 1/8 от птиците, 1/4 от бозайниците." Ти казваш "30% от амфибиите са застрашени, всяка 8 птица, всеки 4 бозайник". Т.е. същото.

всяка 8 птица=1/8 от птиците
всеки 4 бозайник=1/4 от бозайниците
А не съответно 1/4 и 1/8 от видовото разнообразие.

Казваш, че "Бозаийниците са всеки 4, това прави 25% от видовете." Това противоречи на маркираното в червено. Не виждам логика в твоето NEIN :?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:52 
В началото бе словото

Логиката е тази: 30% от амфибиите значи 1/3 от всички амфибии на земята, а не въобще от всички видове (животни + птици + др.) на земжята. Така 1/4 от бозайниците значи 1/4 от всички бозайници.
Примерно ако бозайниците на земята са 10000, а амфибиите 5000, 30% от 5000 е 1500 което е по-малко от 2500 което е 1/4 от 10000. Така че от информацията в текста не можеш да кажеш дали 30% от амфибиите са повече например от 25% от бозайниците. А в червената книга са вписани 30% от амфибиите и 25% от бозайниците.
И не разбирам защо толкова много дебати за 1 въпрос който носи само 1 точка? По-добре напишете превода на български да видим варианти ;)

Последна промяна userizpit на 21 Юли 2008, 17:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:53 
В началото бе словото

опа.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 18:07 
Постоянно присъствие
Аватар

По твоята логика отговорът е всъщност, че няма отговор на въпроса в текста. Кой преподавател ще зададе такъв отвлечен въпрос на най-лесната част... Нито са биолози или математици, нито им се мисли толкова. Дават очевидни неща. Очевидно е, че 1/3 е по-голямо от 1/8 и от 1/4. Толкоз. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 20:01 
В началото бе словото

Отговорът на въпроса с амфибиите е nein 100% , защото се казва, че са застрашени 1/3 от всички амфибии, а не, че амфибиите са 1/3 от всички застрашени видове.
Иначе изпитът беше супер лесен, а предвода направо елементарен - аз като го видях не знаех дали да вярвам. Иначе на люкетата имам общо 3 грешки и се изяждам от яд , защото и на трите се колебаех между отговора, който написах, и верния. Само от съчинението не съм доволна, защото не харесах темата и писах пълни глупости.
Успех на всички.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 252 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Следваща