Дата и час: 19 Яну 2026, 21:17

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Форумна приказна съкровищница
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2008, 21:28 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
Имам следната идея (не мога да заспя, а няма кой да ми разкаже приказка)
И така мили деца, постнете тук любимите си приказки.
Започвам аз със :

Вампирова булка

edit: Ето го на линк

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Форумна приказна съкровищница
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 02:50 
Hate mode
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
SORRY, малко съм пил, ама сериозно мислиш ли, че някой ще прочете това?1

[00:18:27] GaVrosH каза: ше трябва така да ти гледам учите
Приложната не е за хора :(
Respect is earned, not given

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 03:46 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
И аз съм като колегата горе подпийнал,та ... същият въпрос и от мен. :)
Иначе като приказка за приспиване сигурно върши работа,на 2-рия параграф ще съм откъртил. :P

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 09:23 
In Place Of Hope
Аватар

Цитат:
Вампирова булка

:D една от любимите ми приказки!!! :D Специално нея и "Три самовилски коня" пак на Николай Райнов ги знаех дословно като бях на около 4 :) (съответно на майка ми и баща ми ги бяха намразили от да ми ги четат :lol: ).

И приказките трябва да са дълги и заплетени, с много препятствия. :!: Иначе всичко приказно се губи и остават просто тъпи истории с говорещи животни и евентуална поука :? .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 10:43 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Е да,ама изглежда прекалено огромно във форума,иначе сигурно бих се зачел,ако очите не ме заболят.

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 10:48 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Аз чета, аз чета... пускайте и още.
Ще се задоволя само с четене, щото моите (повечето) ги няма в нета.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 13:35 
In Place Of Hope
Аватар

КУШКУНДАЛЕВО

Имало едно време един сиромах момък. Той ходел по градовете да търси работа. Стигнал веднъж в един далечен град да обикаля, да види няма ли работа за него. Като вървял по пазара, срещнал го един хубаво облечен мъж и го попитал:
- Къде си тръгнал бе, момко?
- Работа диря – отвърнал момъкът. – С чужда работа се прехранвам.
- Върви с мене – рекъл му богаташът. – Ако можеш да ми свършиш една работа, ще ти дам една жълтица.
- Добре – казал момъкът и тръгнал с него.
Непознатият го отвел у дома си, нахранил го, напоил го, а сетне извел от обора три коня на двора и рекъл на момъка:
- Хайде сега яхни едния кон, а другия завържи за него да го водиш със себе си; аз ще се кача на третия.
Така и сторили. Яхнал момъкът единия кон, богаташът се качил на другия, а третия вързали за оня, що яздел момъкът и потеглили. Яздили, яздили – три дни и три нощи път изминали; стигнали най-сетне всред някаква висока и гъста гора, минали и нея и спрели пред едни скали. Ама какви скали! Много високи, стръмни – никой не може да се изкачи по тях нагоре. Додето могло човешко око да погледне нашир и нависоко – все скали се виждали, едни над други, като отвесни стълби, по които се стига чак до облаците.
- Хайде тука да си починем малко – рекъл богаташът, - па сетне ще се заловим за работа.
Слезли от конете и седнали да ядат. Наоколо нямало жива душа: мъртвило; само понякога се виждали големи орли да прелитат над скалите и да се губят в небесната вис. Като се наяли и си починали, богаташът заклал единия кон. Момъкът се почудил ли попитал:
- Защо колиш коня, господарю?
- Ти сега гледай и мълчи! – рекъл богаташът. – Конете са си мои, ако ми е воля и трите ще заколя. Ти недей ми се бърка!
Заклал коня, одрал го, обърнал му кожата с кървавата страна навън, па рекъл на момъка:
- Аз свърших своята работа; сега ти ще почнеш. Ето ти една жълтица; вземи я, да не мислиш, че ще ти изям заплатата! А сега се наври под конската кожа и се дръж здраво за нея. Ако дойде нещо и те понесе нагоре, недей се плаши: аз съм тука; нищо лошо няма да ти се случи. Лежи си под кожата и чакай.
Момъкът наметнал конската кожа и се хванал за нея с две ръце. Минало малко време и ето, че се задал откъм скалите един много голям орел. Той полетял право към прясната кожа, грабнал я с нозете си и я понесъл нагоре заедно с човека. Летял с нея, летял и я изнесъл навръх скалите. Там я оставил и почнал да я кълве. Субрали се и други орли, накацали по кожата, сбили се за нея. Най-сетно оня, който я бил донесъл, грабнал кожата и я повлякъл нанякъде, а след него полетели и другите орли. Момъкът останал навръх скалите. След малко чул глас отдолу – гласа на богаташа:
- Хей, момко, чуваш ли?
- Чувам, чувам – обадил се момъкът.
- Потърси се по скалите хубаво: там ще намериш елмази; събери най-едрите и ми ги хвърли долу, а аз ще ти кажа после отде да слезеш. Чу ли?
- Чух, чух – рекъл момъкът.
Той се озърнал наоколо по скалите. Походил насам, походил натам, гледа: цели купища от конски и човешки кости, но елмази не видял.
- Няма елмази – извикал той отгоре на богаташа – Само кости се виждат.
- Потърси, потърси! – викал му оня отдолу. – Разрови костите, виж под тях.
Момъкът разровил с нозе костите и наистина под тях намерил много елмази и други безценни камъни. Той насъбрал най-едрите и ги търкулнал. Така момъкът събирал и пускал, а оня под скалите товарел, докато си натоварил и двата коня и ги повел да си върви.
- Хей, човече! – викнал отгоре момъкът. – Чакай бе, къде тръгваш без мене? Нали щеше да ми кажеш отде да сляза?
А богаташът спрял, па му рекъл:
- Отде да слезеш ли? Питай тия човешки глаи, които лежат навръх скалите: те ще ти кажат!
И си отишъл, а момъкът останал на скалите да се чуди какво да прави, Обикалял отсам-оттатък – да види не ще ли може да слезе отнякъде; накъдето и да погледнел все бил отвесна стръмнина, отникъде се не виждал пролез надолу. Той си помислил:
“Оттука не може да се слезе, а да остана тук, ще ме изядат орлите, както са изяли толкова хора преди мене. Трябва да се махна от тия скали, колкото мога по-скоро.”
И той тръгнал по скалистия гребен – накъдето му видят очите. Вървял, вървял, а гребенът се не изхожда: все скали и скали. На едно място замръкнал; от тъмнина не можел да види вече накъде да върви. Намерил една пещера и влязъл вътре да преспи. За да се запази от сверове, той затулил входа на пещерата с няколко едри камъка и легнал в дъното да спи. Посред нощ се чуло силно пърхане пред пещерата и момъкът се събудил. В тая пещера живеели от ония едри орли, които летели през деня по скалите. През деня те ходели нагоре-надолу да си дирят храна, а среднощ се прибирали там да спят. И тая нощ прелетели до пещерата, но намерили входа затворен. Те блъскали с крили, драли с нозе, удряли с кълвуни, но камъните били така здраво заглавени в дупката, че се не поклащали. Момъкът се уплашил да не би орлите да гътнат камъните и да влязат, та да го разкъсат; той стоял в пещерата като на тръни. По едно време единият орел казал:
- Хайде, братя, да идем другаде да дирим място за нощуване. А утре рано ще дойдем да чакаме оня, който е вътре, да му извадим очите и да му изпием кръвта.
Друг орел казал с отпаднал глас:
- Не мога, брате, да мръдна по-нататък. Оня проклет старец ме удари с брадвата си толкова силно, че ми пресече крилото. По целия път оттам дтокум е текла кръвта ми. Тука ще се мре. Вие вървете, мене ме оставете.
- Не може, не може – рекли другите орли. – Дето вървим ние, там и ти. Ще те дигнем на крилата си и ще те понесем, но тука няма да те оставим.
След малко, момъкът чул отново силно пърхане пред пещерата; шумът затихнал; орлите отлетели. Тогава той махнал камъните и избягал из пещерата. По скалите лъщяла на лунната светлина кръвта на убития орел и момъкът тръгнал по нея. По кръвта, по кръвта – той стигнал до една скалиста паднина. Там вече не се виждала кръв. Съмнало се и момъкът видял една стръмна пътека, която се виела по скалите надолу. Той тръгнал по пътеката, а тя все вървяла между скалите и сякаш край нямала. Цял ден въвял момъкът по пътеката, а надвечер излязъл в една камениста котловина. Там видял една кула от черен камък.
- Ще вляза тук – рекъл си той, - че каквото ще да става. Толкова време вече не съм ял нищо, нито съм пил вода; от глад и жажда ще умрал. Който и да живее в тази кула, ще му се примоля да ме нахрани и напои, та макар и цял живот да му слугувам.
Той влязъл в кулата. Там седял един старец и дерял орел. Насред стаята пламтяло голямо огнище.
- Добър вечер, дядо – рекъл момъкът.
- Добър вечер, синко – отговорил старецът. – Седни де! Отде идеш? Как си попаднал в тия пусти места? Тук човешка стъпка никога не е стъпвала.
Момъкът приседнал до огнището и разказал всичко на стареца.
- Ами имаш ли, дядо, нещо за ядене? – запитал го той. – Па и вода ми се пие. От глад и жажда умирам.
- Ще се намери – казал старецът. – За добри хора всичко има. Вземи тоя ключ и отвори с него ей оная стая, първата: там има и за ядене, и за пиене.
Старецът бръкнал в прадата си и извадил оттам четири ключа. Дал единия на момъка и му посочил в тъмното някаква врата, която едва се виждала. Момъкът отключил вратата, взел една главня да си свети и влязъл в стаята. Там имало наистина какви ли не ястия и питиета. Той се нахранил. Заключил пак стаята и се върнал при стареца. Оня бил вече одрал орела и закачил кожата му с перата на една греда до огъня; там висели много орлови кожи.
От тая вечер момъкът останал да живее при стареца. Той му шътал из къщи, помагал му да бие орли и да ги дере, а оня го хранел. Старецът му дал трите ключа – да отключва и заключва с тях стаите на кулата. Но четвъртия не му давал. Една вечер момъкът му се примолил да му даде и на него.
- Моля ти се, дядо – рекъл той, - дай ми и ключа от оная стая да видя какво има там. Само ще погледна и пак ще ти го дам.
- Не може – казал старецът. – Не ти е работа да влизаш там. В онази стая има два страшни орела: щом влезеш ще ти изкълват очите. Ако ти трябва ядене и пиене или нещо друго – в трите стаи ще намериш: ключовете са у тебе. А пък ако ти трябва да ходиш цял живот без очи – отключи четвъртата стая и влез!
Момъкът се уплашил от тия думи и вече не повторил молбата си. Тъй минало много време. Когато старецът излезел нанякъде, момъкът си турял ухото на ключалката – да чуе пърхат ли в стаята орлите. Но нищо се не чувало. Турял ли око на дупката – нищо се не виждало. Тъй дне, тъй утре – един ден решил да влезе и да види що има в стаята. Старецът бил заспал; той бръкнал в брадата и взел ключа. Старецът усетил и му рекъл в просъница:
- Злото си дириш, синко. Хайде, отключи – щом не ти дава мира любопитството!
Момъкът взел ключа, престрашил се и отворил четвъртата стая. Вътре видял голям извор с бистра вода; в извора се къпела една хубава мома. Тя била толкова хубава, че момъкът останал на мястото си като вкаменен, щом я видял: не можал дъха да си поеме. А тя си дигнала ризата и полетяла нагоре; стаята имала отгоре свод; момата долетяла до свода и почнала да удря стъклата с ръка – да ги счупи и да избяга; но те били дебели, та не могла да ги счупи. Момъкът я погледнал, па като се уплашил да я не изпусне да побегне из вратата, бързо излязъл и заключил стаята. Старецът се събудил от трясъка на вратата и го попитал:
- Е, синко, видя ли какво има в стаята?
- Видях, дядо. Една мома се къпеше във водата на извора. Хубава, хубава, не може да се намери друга като нея. Само слънцето е негли по-хубаво от тая мома.
- Добре си я видял, сине – казал му старецът. – Ами тя що направи, като те видя?
- Побягна. Искаше да разбие прозорците и да избяга оттам.
- Да не бе ходил, сине, лошо си направил.
- Рекох да видя що има, дядо.
- Е, като видя, каква полза?
- Полза никаква, дядо. Тая мома ми е още в ума. Накъдето погледна, все нея виждам. Ума ми взе.
- Тъй е, синко, аз нали ти казах? Все нея ще виждаш и за всичко друго сляп ще ходиш, додето се не задомиш с нея. Но и после няма добро да видиш.
Минало се що се минало, момъкът паднал болен от мисъл по момата. Все тя му в ума, все тя му пред очите. Не може работа да залови като света. Час по час отивал, отключвал вратата – да види момата. А тя все си грабвала ризата и отлитала. Веднъж той рекъл на стареца:
- Това не може тъй да върви, дядо. Нали ме видиш, че се топя? Болест ме налегна, смърт ще ме довърши. Искам да взема тая мома, дето се къпе в стаята, и да си я отведа у дома, при нашите хора.
- Не си намислил добро – казал старецът. – И да я вземеш, тя няма да седи при тебе: ще отлети, ще избяга. Полсе ще трябва накрая света да я дириш.
- Ти ми кажи как да я хвана, дядо – рекъл момъкът, - па после нека бяга, ако може. Няма да я пускам никъде; дето се казва, в клетка ще я държа.
- Да ти кажа, синко – рекъл старецът. – Ти влез през нощта в стаята, докато момата спи, па се скрий в някой ъгъл. На заранта рано-рано тя става и отива да се къпе. Щом се съблече и си просне ризата, ти скочи, та и я вземи. Ако ризата е у тебе, момата не ще има сила да хвръкне и да избяга. Като агне ще тръгне подире ти. Тя не е мома като всяка мома: самодива е. Само пази добре ризата: вземе ли я, ще хвръкне, па не можеш я стигна вече.
- Добре, дядо, жив да си! – рекъл зарадван момъкът. – Ще направя както ме учиш.
Вечерта, когато се мръкнало добре, той поискал от стареца ключа.
- Недей бърза! – рекъл му оня. – Чакай да се навечеряме, па сетне влез в оная стая, та вземи едни хубави женски дрехи, един самун хляб и малко сол, па в полунощ отключи тихо вратата и се промъкни! Като вземеш на заранта ризата, подай на момата сол и хляб, да разбере, че я искаш за жена – в мир да живеете, да и тя да те обикне. А сетне и дай дрехите да ги облече, та недей я води гола – за срам на хората.
Момъкът послушал. Повечеряли със стареца, сетне взел хляб, сол и един кат хубави женски дрехи, па в среднощ се вмъкнал и притаил в стаята. Момата спяла. Русите и коси светели като слънце в тъмнината, а като дишала – стаята се пълнела с благоухание, сякаш там са цъфнали хиляди кринове. На зарантя тя се съблякла да се къпе, а той и взел ризата. Момата почнала да плаче и да се крие по ъглите.
- Дай ми ризата – думала тя плачешком на момъка. – Дай ми я, че ще се стопя от срам!
А той и рекъл:
- Недей плака, хубава моме. Аз те искам да ми станеш невяста: затова съм дошъл. Вземи, та хапни с мене сол и хляб – в мир и обич да си живеем. Аз ще те отведа далече от тия пущинаци, при баща ми и майка ми; там е по-добре оттука.
Самодивата хапнала с момъка хляб и сол, па почнала да му дума:
- Не ща да бягам от тебе: ти ще си ми от днес нататъ мъж; обикнах те и без тебе не мога. Дай ми сега ризата да се облека, па ме води, където щеш: дето отидеш ти, там ще вървя и аз.
- Не може, не може – рекъл той. – Ризата ти не давам. Ето тия дрехи, за тебе съм ги приготвил: вземи, да се облечи. Те са по-хубави от ризата ти.
- Хубава била, лоша била, дай ми я! – завикала момата. – Без нея не мога.
- Не тия давам. Облечи тия дрехи, па да вървим
Нямало що самодивата облякла дрехите и тръгнала след момъка. Той я отведл при стареца и и казал:
- Целуни на тоя старец ръка. Той ми е като баща.
И тя му целунала ръка. Тогава старецът станал, та извел из обора най-силния си кон, напълнил дисагите му с пари и рекъл на момъка:
- Качете се сега с момата на тоя кон: той ще ви отведе право у вас.
А момата казала:
- Дядо, ти си ми като баща, а тоя момък ми е мъж. Нека си върви той с коня вкъщи, а на мене да върне ризата, за да отида до Кушкундалево да се простя с баща, майка и сестри. И нему и тебе давам дума, че сетне ще се върна и ще го намеря. Той ми е вече мъж: за мъж го зная и за мъж ще го имам; пред мъж и пред баща лъжа не бива. Кажи му да ми даде ризата.
А старецът рекъл:
- Синко, виж я как ти се моли; дай и ризата, па ако ви е късмет да се водите като мъж и жена, тя ще дойде. Ако ли не и дадеш ризата, утре може сама да си я вземе, да побегне – и тогава не можеш вече я намери. Къде е Кушкундалево, и аз не знам, но съм чувал, че било някъде накрай света: дотам ти не можеш отиде да я гониш. А тя се е от сума години разлъчила с домашните си, та и е жал да отиде на сватба без да им се обади.
Но момъкът се уплашил, че самодивата може да избяга и вече да се не върне, та рекъл:
- Не може. Хайде качвай се на коня, да тръгваме. Няма сега време за прощаване с роднини.
Самодивата поплакала, поплакала, па яхнала коня, качил се и момъкът и поели пътеката за надолу. Конят бил як, та за няколко дена ги отнесъл в момковото село. Щом влезли в къщата, дето живеел момъкът, баща му и майка му излезли да ги посрещнат.
- Татко – рекъл момъкът, - ида си от чужбина и ви водя снаха-самодива. От нея по-хубава никъде няма. Сега ще ни гостите, че сме прегладнели и уморени. Па и пари ви нося; видиш ли тия дисаги на коня: все с пари са пълни!
- Добре, синко, добре – зарадвали се бащата и майката. – Всичко ще нагласим. Седнете и си починете.
Разшетали се баща и майка на стари години – син и снаха да гощават. Стъкмили вкусна вечеря, нагостили ги. Още след вечерята бащата рекъл на сина си:
- Всичко това добре, сине. И снахата хубава – от хубава по-хубава, но нямаме къща като за нея. Как ще живее тя в тая грозна къща? Я ти утре рано повикай майстори да дигнат всред градината нова къща, красива и голяма, та чак тогава ще правим сватба. Инак, който дойде, ще ни се смее; всички ще викат: “Бива ли такава булка кат ослънце да живее в тая съборена къща?” За подбив ще станем.
- Бива, татко, бива – съгласил се синът. – Още утре ще извикам майстори.
На другия ден дошли най-добрите майстори и почнали да градят къщата. За да скрие самодивската риза, та да я не намери момата, момъкът я зазидал в стената: само един конец от нея се подавал навън, колкото да се вижда, че е там. Той стоял при зидарите, докато изкарат цялата стена, за да бъде сигурен, че ще зазидат ризата вътре. Минали месец-два, къщата била готова, изградена и измазана. На другия ден щели вече да правят сватба в новата къща. През нощта самодивата станала, когато всички били заспали и отишла в градината. Намерила конеца, що висел извън стената и го хванала. Като уловила конеца от ризата, върнала и се предишната самодивска сила и изкъртила зида, та извадила оттам ризата, облякла я и полетяла. В това време момъкът бил станал да пие вода. Като чул, че новата къща се събаря с голям шум, затекъл се в градината и видял самодивата, че полита нагоре. Тя му махнала с ръка и рекла:
- Ако си мъж, ще дойдеш да ме намериш, където и да отида.
След това хвръкнала и се загубила.
Тръгнал момъкът да я търси. Но къде ще я намери? Не знаел. Ходил насам, ходил натам; по едно време му дошло наум, че тя още в кулата на стареца споменавала името на мястото, дето живеели баща и и майка и. Помъчил се момъкът да си спомни това име, но не можал. Въртяло се в ума му нещо като “Кушкун...”, но по-натам не спомнял. Решил да отиде да пита стареца в кулата, но не знаел пътя дотам. Въртял, лутал се, търсил пътя, не можал да го намери. Тогава му хрумнало да отиде отново в града, дето се били срещнали с оня жесток богаташ. Запътил се момъкът натам. Ходил, ходил, стигнал в града и на заранта тръгнал по пазара. Пак срещнал богаташа, но онзи не го познал.
- Чакай бе, лудо-младо! – рекъл му богаташът. – Накъде си тръгнал?
- Работа търся, господарю – отвърнал момъкът. – С чужда работа се прехранвам. Диря някого да му стана ратай.
- Тъй ли? Ами и аз търся човек за ратай: ела с мене! Ако ми свършиш една работа, ще ти дам една жълтица за три дена.
- Не може – рекъл момъкът. – За една жълтица три дена не шетам. Искам по жълтица на ден.
- Как тъй бе, момко? – зачудил се оня. Че къде ще намриш ти господар, да ти плати и за десет дена една жълтица, та искаш по жълтица на ден?
- Тъй се главявам – рекъл момъкът, - навсякъде тъй са ми плащали, тъй ще ми платиш и ти; ако щеш, ако ли не – търси си друг човек.
Богаташът знаел, че не ще намери другиго, защото всички в оня град били забелязали, че който се глави ратай у него, след два-три дена изчезва някъде, та и следата му не може да се намери. Той гледал да му се мерне чужденец, та него да глави. Затова се съгласил.
- Хубаво – рекъл, по жълтица на ден ще ти давам.
Отвел го пак у дома си, нахранил го, напоил го. На другия ден рано-рано тръгнали с други три коня. Момъкът яхнал единия, богаташът – другия, а третия повели. Стигнали пак под скалите, отвъд гората. Починали си, а господарят заклал коня и се запретнал да го дере.
- Защи закла тоя кон? – попитал и сега момъкът, за да не го познаяе оня, че е същият, който е идвал вече с него. – Конят хубаво вървеше, не беше ни болен, ни куц.
- То не е твоя работа – рекъл богаташът. – Ти гледай, па си мълчи.
Одрал коня и накарал момъка да се пъхне в кожата и да се държи здраво за нея. Влязъл момъкът в кожата и полежал известно време. Долетял един голям орел и дигнал кожата заедно с човека, тая отнесъл навръх скалите.
Онзи отдолу се провикнал:
- Хей, момко! Хвърли ми безценните камъни, за да натоваря конете, а сетне ще ти кажа отде да слезеш и ще ти дам трите жълтици.
А момъкът му отвърнал от скалите:
- Два пъти се не лъже човек. Помниш ли оня път колко вика оттук, а ти как си натовари конете и си тръгна? Тогава бях глупак, но сега няма за тебе елмази: и аз мога да си набера, а ти ще си вървиш празен.
Богаташът се ядосал, че оня го е изиграл, но нямало що да прави; постоял, повъртял се, па си повел конете празни. А момъкът бил взел две торби и ги бил препасал на кръста си. Той ги извадил, напълнил ги с най-едри скъшпоценни камъни, нарамил ги и си тръгнал. Оттам той знаел пътя за кулата. Ходил, ходил, стигнал д окотловината, дето била кулата. Влязъл вътре. Старецът пак дерял един орел.
- Добър вечер, дядо – рекъл момъкът.
- Добър вечер, синко – отвърнал старецът. – Защо ми идеш сам? Де ти се дяна жената?
- Ох, недей пита, дядо! Голяма е моята жалба.
- Ами като поведе момата за към ваше село, да не би да си и дал ризата, че да е избягала?
- Не съм, дядо. Но щом стигнах къщи, хванах майстори да ми сградят нова къща. В стената взидах самодивската риза, но една нощ женами я измъкна, срути къщата и отлетя, та се не видя. Какво да правя сега?
- Рече ли ти нещо, като хвръкна?
- Рече ми, дядо. “Ако си мъж, рече, където и да съм, ще ме намериш”. А мене ми дойде наум, че като ни изпращаше ти оттук с коня, тя спомена мястото, дето живеели нейните родители; забравих му името, та дойдох да те питам не го ли помниш.
- Помня го – рекъл старецът. – Кушкундалево.
- Тъй зер, Кушкундалево. Там ще ида да я подиря. От жал по своите ще е избягала жена ми. Накъде е това място?
- Не знам, сине. Накрай света ще да е.
- Ами как ще го намеря, дядо?
- Ще питаш и ще го търсиш. С питане хората навсякъде отиват.
- Кого да питам?
- Тръгни по тоя път надоло и когото срещнеш, питай; все ще ти каже някой.
Макар да било вече мръкнало, момъкът поел пътя през скалите. Цяла нощ вървял. На съмване стигнал до едно село. Видял моми на извора.
- Тука ли е, моми, Кушкундалево?
- Не е, брате, Кушкундалево. Друго село е.
- Ами Кушкундалево накъде е?
- Не знаем такова село. Не сме го чували. Върви питай по-натам.
И той тръгнал. Когото срещнел, все питал, но хората се чудели на името: никой не бил чувал село с такова чудно име. Обходил момъкът сума села: никой не му казал де е Кушкундалево. Тръгнал из хори и пущинаци, дето нямало човешка душа. Вървял, вървял, стигнал до един извор навръх планината. Там видял един старец, че стои до една бука с патерици в ръка.
- Къде си тръгнало бе, момче, по тия пущинаци, дето петел не пее и човек не смее да мине? – запитал го старецът.
- От мъка съм тръгнал, дядо – рекъл момъкът. – Моята жалба е голяма. Мъката ме е подгонила по тия пущинаци. Ако знаеш, дядо, къде е Кушкундалево, кажи ми. Да не е някъде по тия места?
- Такова село, момче, не съм чул тук, по тия места. Ето вече двеста години живея тъдява, а никой не ми е казал да има някъде такова село. Защо ти е Кушкундалево?
Момъкът му разказал жалбата си.
- Не знам къде ще това село – рекъл старецът. – Но като походиш няколко дни из планината, ще срещнеш друг старец като мене. Той ми е брат, по-стар е от мене: на триста години е. Ще го поздравиш от мене и ще го запиташ. Той може да знае.
Момъкът тръгнал из планината. Вървял няколко дена и срещнал втория старец. Поздравил го от брат му, разказал и нему мъката си и го запитал дали не знае къде е Кушкундалево.
- Не знам и аз – рекъл старецът. – Триста години вече живея в тия пущинаци, дето човек не стъпва, не съм чул такова село. То ще да е някъде накрай света. Но имаме трети брат: той е на петстотин години; като походиш около една неделя все по тоя път в планината ще го видиш. Той е цар на всички зверове – и сигурно знае къде е Кушкундалево. Поздрави го от мене и го питай.
Момъкът поел отново пътя из планината; вървял ден, вървял два, три, та цяла седмица. Срещнал и третия брат. И нему разказал всичко, поздравил го от братята му и го запитал не знае ли къде е Кушкундалево.
- Не знам, синко – рекъл старецът. – Но което не знаем ние хората, зверовете го знаят. Поседни малко тука, край извора, нахрани се и си почини, а пък аз ще събера зверовете да ги питам.
И той извадил една свирка, свринал с нея и след малко почнали да прииждат разни зверове: мечки, вълци, лисици, вепри, какви ли не. Събрали се, наредили се и всички опулили очи в стареца – да видят защо ги е събрал. А той им рекъл:
- Слушайте вие, мечки, и вие, вълци, и вие, по-дребни зверове, какво ще ви запитам! Имало някъде едно село по име Кушкундалево: чули ли сте къде е?
- Не сме чули, царю честити, не сме чули такова име – отговорили всички в един глас.
- Видиш ли, момче, няма такова село! – рекъл старецът. – Недей го и търси! Ти си криво чул името.
- Как да няма! – казал отчаяно момъкът. – Аз добре чух, че старецът рече “Кушкундалево”! Може зверовете да не знаят. Събери птиците: тях попитай. Те леятат навсякъде; може да знаят къде е Кушкундалево.
- Не мога – рекъл царят на зверовете. – Птиците си имат друг цар. Ако те не мързи, тръгни все по тоя път; ще вървиш още десет дена и още стигнеш до един висок връх, остър като шило. Там живее птичият цар, който е по-стар от мене: на хиляда години е. Ще го поздравиш от мене и ще го питаш. Може той да знае.
Тръгнал пак момъкът. Вървял цели десет дена и стигнал до шилестия връх. Там намерил птичия цар, комуто разказал тъгата си. Старецът на часа разпратил вест до всички птици – да се съберат за двадесет и четири часа. Що имало птица, все дошла: сбрали се всички, накацали коя дето свари, цялата планина се покрила с птици. Старецът станал и им рекъл:
- Слушайте вие, орли, гарвани и вие, по-дребни птици! Има ли някой от вас да е чул някъде село на име Кушкундалево?
- Не сме чули, царю честити – отвърнали в един глас птиците, - не сме чули такова име.
- Е, момче – рекъл старецът, - трябва наистина да няма такова село. Аз живея вече хиляда години тук, не съм чул такова име. А ето, че и птиците го не знаят. Който ти го е казал, излъгал те е.
Тъкмо издумал птичият цар тия думи, ето, че се задала една куца сврайа.
- Защо си се забавила, сврако? – запитал я царят. – Защо идеш от всички най-подир?
- Забавих се, царю честити, едно, че съм куца, а друго – че ида от много далече: чак открай света, от село Кушкундалево, дето живеят самодивите. Когато ми дойде вест от тебе, царю честити, бях впрегната да вършея смил и като вършех една самодива ме перна по ногата, та окуцях. От силна болка не можех да летя бързо, та затова закъснях.
Старецът се обърнал тогава към момъка и му казал:
- Чу ли, момче, какво рече свраката? Тя била от онова село, което търсиш ти. Хайде приготви се да вървиш с нея. Аз ще ти дам един орел, да му се яхнеш, та да те отнесе чак в Кушкундалево.
- Ако ми направиш това добро – рекъл зарадвано момъкът, - цял живот ще те помня и поменувам.
Царят начаса заповядал на един от най-едрите орли да отнесе момъка в Кушкундалево. Свраката напред, орелът по нея – летели, летели и стигнали до едно високо бърдо. Там момъкът слязъл, а приците се изгубили. Влязъл той в самодивското село и почнал да пита за жена си. Една баба му рекла:
- Иди всред селото. Там има висока кула. В нея живеят три сестри. Едната беше от дълги години изгубена някъде; тя ще е оная, за която питаш.
Отишъл момъкът всред селото и влязъл в кулата. Самодивата се зарадвала, като го видяла, повикала домашните си и им рекла:
- Дойде си моят момък. Елате и го вижте!
Всички се затекли да го видят и поздравят. Приели го добре, нагостили го, напоили го със самодивско вино, от което човек се подмладява и болест го не лови. Бащата на самодивата бил цар на самодивите. Голяма сватба направили; дванадесет дена и дванадесет нощи траяла веселбата, с богати трапези, хора и песни. След сватбата момъкът казал, че иска да си отведе невястата вкъщи.
- Не може – рекъл баща и. – По-добре идете доведете вашите тук: от нашето село по-хубаво няма да намерите. Тука никой не боледува и не умира. Тука никой не знае жалба и скръб; тука елата, да си живеем заедно! Ние се много карахме на дъщерята, че те е напуснала, та се е върнала при нас: при тебе е трябвало да стои. Но като си дошъл и ти, сега не те пускаме. Заедно ще си живеем.
На другия ден царят на самодивите пратил една колесница с крилати коне в селото, където живеели родителите на момъка – да ги вземе и докара. Те разбрали, че ги вика син им, качили се на колесницата и отишли в Кушкундалево. Там пили от самодивското вино и се подмладили, останали да живеят при самодивския цар. А дали и досега още са живи, не знам, защото не съм ходил в Кушкундалево, да питам, а и оттам никой не е дошъл – да ми каже.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 13:40 
Cthulhu fhtagn
Аватар

Имам предложение към колежките, ако може да пускат линкове към приказките, щот става голяма бозъ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2008, 20:18 
От дъжд на вятър
Аватар

Мила, евала за хубавата идея :!: :D :bounce: :idea: А иначе, чисто практически, предложението за линкове също не е лошо :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2008, 17:38 
Неебателна.
Аватар

Тъй като не намерих приказката на Faith в нета, няма да едитвам мнението й.

SixkilleR написа:
SORRY, малко съм пил, ама сериозно мислиш ли, че някой ще прочете това?1

HeyGod написа:
И аз съм като колегата горе подпийнал,та ... същият въпрос и от мен. :)

И на двамата ви отговарям: Да, сигурна съм за поне 2 души, които ще го прочетат. А вас никой не ви кара насила, нали?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2008, 21:21 
От дъжд на вятър
Аватар

Брой ги трима ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2008, 22:06 
In Place Of Hope
Аватар

Мила написа:
Тъй като не намерих приказката на Faith в нета, няма да едитвам мнението й.

Защото я няма...
Като видях темата се ентусиазирах и... взех, че я преписах :oops:

И за да не съм офф-топик : Рибарят и неговата душа

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2008, 08:03 
Неебателна.
Аватар

Бравооо! И след като ще Уайлд, да е Уайлд - Славеят и розата

И ей това, което е кратичко, затова го поствам цялото:

ПРИТЧА ЗА ЛЮБОВТА

Преди векове,даже няколко ери, събрали се качествата човешки всички и решили да играят на криеница: Паднало се на Любовта да жуми. Почнала да брои, стигнала до 1 милион и тръгнала да ги търси. Първа съзряла Мързела, който се бил скрил зад нея. Гордостта, пък се криела извисена в планинските върхове отсреща, Измамата се виждала в реката,но всъщност била на дървото отгоре, Тъгата се реела тъжно над люляковите клони, и тъй нататък, докато Любовта не могла да намери само Лудостта. Най-накарая,съзирайки храсти от рози в далечината, Любовта се втурнала и .....откривайки Лудостта сред тях ослепяла от бодлите на розите...
Разплакала се горко Любовта,а Лудостта я прегърнала и заплакала заедно с нея,извинявайки й се: "Прости ми,Любов,моля ти се, Прости ми! Обещавам,че ще бъда вечно до теб и ще те водя навсякъде , ще ти помагам във всичко и няма да те оставя никога... "
Та затова ,оттогава, до наши дни, че и за вбъдеще- Любовта е сляпа, а Лудостта я води за ръка...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2008, 08:07 
Resurrected
Аватар

Благодарил (а): 39 пъти.
Може ли някой да намери в превод "Синята брада" на Шарл Перо? Любима ми е, но търсенията ми не пожънаха успех :( .

I swear I'm not the devil though you think I am...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2008, 01:23 
Tick Tick Tick
Аватар

Благодарил (а): 423 пъти.
Blood Countess написа:
Може ли някой да намери в превод "Синята брада" на Шарл Перо? Любима ми е, но търсенията ми не пожънаха успех :( .

Имам я в книжле с приказки :bounce: някъде нейде по шкафовете

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща