marula написа:
В момента много се чудя какво да правя - да пробвам с прехвърляне или да се явя на кандидат-студентстки изпит догодина отново. Но май ще е с прехвърляне, тъй като няма ме оставят една година да не правя нищо, а не знам дали е възможно да прекъсна вече започнатата специалност и да се запиша веднага след това японистистика, след като държа отново приемен изпит.

До колкото знам специално, за да се прехвърлиш японистика е важен НЕ само успехът ти от 1ви (или 2ри курс - можеш да пробваш да се преместиш или след 1 или 2, но само веднъж, а не и 2те години) но и оценката от кандидат-студентския изипит, с който си кандидатствала (западен език). Имах една позната, която искаше японистика, изкара успех около 5.85, но на кандидатстудентския изпит имаше 4 и нещо, а те искаха над 4,5 и така тя не успя да се премести точно японистика... Тази година не знам ще изискват ли някакъв минимум за оценката от канд.-студ. изпит (освен да е издържан), но честно казано се съмнявам, че ще го махнат като условие, защото това си стои вече поне няколко поредни години...
Що се отнася до възможността да се запишеш каквото те приемат и следващата година да кандидатстваш пак - мисля че е възможно! Приятелка тази година завърши 1 курс немска, но и тя бленува за японистика. Тъй като обаче има по-ниска оценка на изпита от изискващия се минимум, отново си подаде документите и се яви наново на кандидатстудентските изпити. И до колкото разбрах, може да си запази немската филология, ако не успее... Та така
Съветвам те като излезат таз годишните условия за преместване - да им хвърлиш поглед, за да видш как вървят нещата.
Но иначе както казаха и другите - преместването в японистика макар и не много лесно е НАПЪЛНО реално

Познавам и жив човек, който се е преместил!
Късмет!