|
На 25 март 2008 Христо Фотев щеше да навърши 74 години.Спомнихме си за него след смъртта му - на онзи ден, в средата на лятото, когато въздухът беше топъл, но на хората им беше студено в сърцата, а в гробищата имаше повече хора, отколкото на плажа. За разлика от обикновените хора, поетите продължават да живеят чрез думите си, затова:
Кълна ви се - аз всичко бих повторил. Аз всичко бих отново изживял, излюбил, изпътувал, изговорил, измолил и изплакал, и изсмял. Аз бих повторил целия си дивен и кратък, кратък свой живот до днес със същия безмилостно наивен и въпреки това измерен жест. Не съжалявам - както съм заставал, пак бих застанал, малък и велик и с яростен замах бих защитавал най-пустия си ден и час, и миг... Над всеки свой изгубен ден със вопъл бих паднал аз по гръцки ритуал и както върху мъртвия Патрокъл - Ахил, сина Пелеев - бих ридал.
И съм ридал... Самотен и незнаен. И пак. И пак във същия Бургас до ужас съм се чувствал осезаем и изумен съм викал - жив съм аз. Но аз съм жив - на гарата съм в девет. Под златния луминесцентен диск... Локомотивът е пробуден лебед... Приемам възхитителния риск да бъда жив, не някакъв излишен и мъртъв Христо Фотев да съм аз: Но българин. И жител на Бургас...
_________________ you have to keep breaking your heart until it opens
|