Дата и час: 16 Яну 2026, 21:32

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Обществено съзнание или "смяна на чипа"
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2005, 13:39 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Отваряш очи пускаш си телевизора - "Гласуувай , аз върша работа и ръката ми е силна. Ще оправя нещата"

Поглеждаш вестника - "ГЕНЕРАЛ-на промяна - само ме изберете. Да му мислят престъпниците в администрацията."

Поглеждаш стените на сградите - "Аз ще ви оправя понеже ми носите подписа"

Отваряш си вечер пощенската кутия и всичките тези симпатяги те очакват на куп. Каква приятна изненада. Цял ден "само за тях си мислиш" и за лека нощ пак те. :)

Истината или може би изводът се крие някъде между редовете. Научи ли се човек да отсява информацията вероятността да се самоубие от претоварване на RAM-a е минимална. И без това гигахерците ни са ограничени, така че в наша полза е да умеем да отсяваме и подбираме това, което ще ни е полезно и това, което са само празни приказки.

В случая обещанията са ясни , но трябва не само да изберем едно от тях, ами трябва да си направим един малък анализ на ситуацията.
Едва ли някой се самозалъгва , че този избор е съдбоносен за столицата и че едва ли не ако си останем по домовете в изборния ден ще провалим бъдещето на София.

Ако има такива , които вярват в подобна развръзка , то те или са малко , или са наивни. Ситуацията , уважаеми читатели, няма да се промени съществено , а да с изключение, че табелката в офиса на кмета ще е с ново име.

Да вярваме на обещанията , които ни заливат от всякъде и по всяко време е като да вярваме в приказките за Снежанка , Дядо "мраз" и Кумчо вълчо.

Независимо кой ще е "новият стар управник" ситуацията ще е същата.
Докога - пита се в задачката
:?:

Дотогава, докато стоим скрити зад завесата на домашните си проблеми и чакаме някой друг да решава глобалните въпроси.
Разбирам, че това ни е в кръвта - да чакаме някой друг да се справя с проблемите вместо да вземем дейно участие в решаването им - но не мислите ли , че е време за "смяна на чипа" или "RAM паметта"

Докато стоим безучастно статуквото ще е все същото.
Демокрацията това не е текст изразяващ философията на някой мислител. Демокрацията , това е когато аз - Иван и ти Петкан се вземем в ръце и започнем да отстояваме правата си (своите и на чуждите).

Ако мислите, че правата ви могат да бъдат отстоявани от някой , който обещава "здрава ръка" или "ГЕНЕРАЛна промяна" , чудесно. Но не збравяйте , че нищо не свършва с това. Всичко тепърва започва, така че до голяма степен от нас зависи , като граждани, какво ще се подобри и какво не.

Симион Патеев (alhimikat)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2005, 15:01 
Легендарен флуудър
Аватар

Харесва ми рекламата (как звучи само) на Велчев.
Първия кмет на София изчистил боклуците само 4 месеца.
1 - Тогава София е била доста по - малка.
2 - Нямало е техниката, с която разполагаме сега
3 - България над всичко

А сега:
1 - Сега е доста по - голяма
2 - Сега трябва да изчисти боклуците максимум за месец
3 - Първо моя джоб, после...пак моя джоб

Не ни трябват генрали, не ни трябват икономисти.Смяната на RAM - a и чипа изискват средства.Това ще се реши...уж...Има много хора, които могат да допринесат с възможностите, които имат.Проблема е, че тези хора отново ще гледат да оправят първо себе си...и после пак себе си.

Изнервям се, когато някой каже "това е от манталитета на българина", "онова е от манталитета на българина"...глупости на таркалета.Това, че ние сме по - особен народ не се дължи на нашия манталитет.Сякаш нещо е убило желанието за "живот" на българина.А той иска да "живее".А също така може да го прави.Дали вината трябва да се търси в един човек или в двама, или в мнозинството.Където и да е отговора, той е еднакво страшен и опасен.Опасен е не само за "единия", опасен е за "многото".
Не можем да се сравняваме с българите от преди 1000 години.Не можем дори да се сравняваме с българите от преди 50 години.Трябва по нов начин да се отговаря на проблемите.Естествено всяко начало е трудно, накрая се вижда резултатът.И определено ще си заслужава да се мине през този труден период.
Естествено винаги е имало хора, които се страхуват да "живеят".Ще ги има и за вбъдеще.Само че смелите трябва да показват що е то "животът".Трябва да има желание за "живот".
Трябва да скъсаме нишката на "живота" на паразитите в нашата страна.Защото тази страна е наша, а не тяхна.Едва ли има човек, който вкъщи не си повтаря това; не го мосли в колата на път за работа; не говори по този въпрос с познатия в автобуса, докато пътува към пазара....Защо тогава не прави нищо?!Страх го е, че никой не ще застане до него когато му е нужна подкрепа...Или просто не иска да го направи....Няма воля, може би....А може би просто толкова го е страх от този паразит....Паразит...просто трябва да го напръскаш,
за да се освободиш от него.

Е, явно ти харесва да те "убиват" бавно, явно ти харесва да се подчиняваш на стари и нови предрасъдъци.Това е твоя избор, но знай...един ден ти ще си виновника за това което е.А новия човек ще си мисли същото, което и ти...И пак няма да направи нищо, защото....
Защо ли...ами просто защото така!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2005, 11:03 
В началото бе словото
Аватар

Тва ти е най-якото мнение досега,човек.Напълни ме отвсякъде.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2005, 00:09 
Летописец Виртуоз
Аватар

Мисля, че хората са уморени от всичко: избори, тъпи реклами, проблеми и т.н. Ето защо те предпочитат да не обръщат внимание на случващото се. Например аз изобщо не чета предизборните реклами! Забелязала съм,че рекламите,каквито ида са те, само ни затъпяват. В ума ни проникват песни като - "Пършевица", "Рама Маргарин", сентенции като - "Защото така ми харесва", изрази като " Това е матафора" и т.н., примерите могат да бъдат много! НАРОДЪТ Е УМОРЕН ОТ ГЛУПОСТИ! Как да отстоява правата си човек, когато е пробвал няколко пъти, дал е всичко от себе си, но без ефект? Как да бъдем силни, когато непрекъснато някой ни смачква? Питаме се, защо да изхабяваме всичките тези нерви, след като всеки се е затворил в черупката си, минава и заминава? Човек не е вечен, изхабява се да дава от себе си!
Една птичка пролет не прави! Аз тепърва ще се опитвам да оправям нещата в моя университет като пиша във форума на преподавателя ни по Информатика. Но дали 1 човек може да направи нещо? Много трудно! Та, този мой преподавател ту иска да пишем, ту после изразява думите ни иронично пред всички студенти! Е, какво искат от нас? Да бъдем машини заобиколени от такива! Е, и после?
В интерес на истината, знанията ми носят само болка! Човек измислил компютъра, дай сега да имаме домашни по информатика, които да ни измъчват, понеже често нямаме упражнения и няма кой да ни обясни,какво да правим! Дай да внедрим техниката навсякъде,за да нис е подуват и развалят очите, да ни боли глава и др. Да, всяко нещо си има и предимства, които сега янма да изброявам!
Хм, сега следват избори! После ще се дадат пари и за балотаж, понеже хората не знаят,за кого да гласуват! Объркани са! А като си помисля,че всички тези материални средства могат да отида за изхранването на толкова много гладуващи, за лекарства и т.н. !
Как да намерим вратичка, през която да излезем от този омагьосан кръг?
Хм, четох веднъж във вестника, за едно семйство пострадало то дъждовете! То изобщо не се интересуваше от изборите, защото търсенето на Дом и Препитания им бяха от първа необходимост! За да можем да оправим държавата не трябва ли първо да се погрижим за себе си? Не трябва ли да имаме поне малко време за размисъл, за проучване на по-добрия избор?
Но времето е пари! Всичко е пари, пари, пари, купчина кал, която ще ни погребе!
П.С. Сега като се замисля - "Съединението прави силата! ", май и на самото Народно събрание го пишеше, но защо почти никой не се вслушва в думите на поколенията преди нас? Макар и епохите да се менят, хората ще си останат все същите с : навиците си, желанията си, мислите си и т.н.!
Паган, колкото ида не обичашд а го чуваш, според мен, самата ни психика трябва да се промени! Трябва да се внимава, какво се говори пред младото поколение, какви мисли им насаждаме ние - вече порасналите деца! Били сме под робство 500години, но защо? Защото хората са се страхували, младите са ги плашели с турците ( спомнете си първа глава от "Под Игото")! Всичко е в нас самите! От нас и от другите зависи целият свят!
Ако трябва за нещод а помагам, викнете ме и мен! :) Не ми се стои като страничен наблюдател, който само критикува!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2005, 01:29 
Легендарен флуудър
Аватар

Не мисля, че трябва да се внимава какво се говори.Точно защото до сега всички внимавт какво говорят сме на това дередже......
Тогава турците са били съвсем непознати за познатия свят.Идват от някъде с различна религия, нецивилизована сган, носеща само и единствено смърт.Тогава напредналите държави се сблъскват с нещо напознато и изостанало в развитието си.Сега ни представят хората от близкия изток като откачени зомбирани типове, готови на всичко, за да постигнат своето.Еми представи си 100 хил такива преди 600 години.Само че много по - надъхани и жадни за кръв.
Колкото и да е странно европейските държави винаги са водели интелигентни войни.Когато се изправяш пред враг, който не познаваш...враг, който води собствен начин на война, нещо съвсем различно от познатото...ти се стряскаш.Плашиш се, не знаеш какво може да се очаква от такъв враг.
Изтока винаги е бил по - силен от Запада.Хуни, българи, авари, турци....Ето защо САЩ толкова се страхуват от арабите.
Защо тогава ще кажеш българите са победили арабите...Ами защото тези два народа са сходни по характер.Не са чак толкова непознати.7 - 800 години по - късно с тях успяват да се справят и западноевропейските държави.Когато ги опознават.Когато разбират как могат да ги бият.Не съм запознат добре с Реконкистата на иберийците, но тя просължава от 718 до ?1492?.Когато не познаваш нещо трудно можеш да се бориш с него...
Малко са примерите на историята когато Запада побеждава Изтока...

Та всъщност исках да кажа, че западноевропейските държави са в това положение, защото никой не внимава какво казва.Англия само е изключение, тя е това което е благодарение на колониите си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2005, 10:59 
Летописец Виртуоз
Аватар

Може Изтокът да е бил по-силен от Запада, но я ми кажи, кой управлява света в този момент?
Ти самият? - грешен отговор! Навсякъде си окован във вериги!
Политиците? - те са само пионки в ръцете на богатите!
Бог? - този пък кой е? Измослен за манипулация на човечеството!
Америка? - може би! Но нека да не забравяме,че тя е била колония на Англия!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2005, 11:49 
най-голем
Аватар

Не на изборите! Не на кметовете!
Да живеят чичковците на ксерокса и пазачите в университетската библиотека!

Аз съм ЗА безучастност. Мен ме интересува да има жито. Всичко друго...бошлаф! :wink:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2005, 14:11 
Легендарен флуудър
Аватар

Химера, както вече казах, историята
познава няколко изключения....

Америка - не!САЩ...

Винтерсорг - Много оригинално, ха - ха! :evil:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2005, 14:23 
Летописец Виртуоз
Аватар

Vintersorg написа:
Не на изборите! Не на кметовете!
Да живеят чичковците на ксерокса и пазачите в университетската библиотека!

Аз съм ЗА безучастност. Мен ме интересува да има жито. Всичко друго...бошлаф! :wink:

Ей,тебе това жито ще те погребе бе!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2005, 03:12 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
Паган написа:
Не мисля, че трябва да се внимава какво се говори.Точно защото до сега всички внимавт какво говорят сме на това дередже......
Тогава турците са били съвсем непознати за познатия свят.Идват от някъде с различна религия, нецивилизована сган, носеща само и единствено смърт.Тогава напредналите държави се сблъскват с нещо напознато и изостанало в развитието си.Сега ни представят хората от близкия изток като откачени зомбирани типове, готови на всичко, за да постигнат своето.Еми представи си 100 хил такива преди 600 години.Само че много по - надъхани и жадни за кръв.
Колкото и да е странно европейските държави винаги са водели интелигентни войни.Когато се изправяш пред враг, който не познаваш...враг, който води собствен начин на война, нещо съвсем различно от познатото...ти се стряскаш.Плашиш се, не знаеш какво може да се очаква от такъв враг.
Колега, извинявам се предварително за това, което ще напиша, но хм... имам мнооого резерви спрямо този пасаж. Първо ах как обичам разни ГЕНЕРАЛни изводи, плод на дългогодишни проучвания и наблюдения от рода на "Точно защото до сега всички внимавт какво говорят сме на това дередже......"

Съгласен съм с Химера, че трябва да се внимава с какво се пълнят главите на младите. Първо защото те са изключително податливи на всякакви видове манипулация (особено учениците). При положение, че те всеки ден слушат от родителите си и въобще от всички как няма никакъв смисъл да се гласува, как положението ще си остане все същото, желанието за борба на тези млади хора бива убито в зародиш. Казвам борба, защото това е много характерна черта на демокрацията - ако искаш да получиш някакви облаги от нея трябва да се бориш, а системата позволява това. Очевидната липса на гражданско съзнание сред по-старите поколения, смятам, е плод на досегашните управленски режими в България, като последният, който има интерес обществото да е пасивно, е комунистическия (противно на първоначалните утопични лозунги на социалистите, "диктатурата на пролетариата" се превръща в "диктатура над пролетариата" - извинявам се за клишето, но в момента не ми хрумва по-илюстративен израз). [Тук искам да вметна една малка вметка - с горното изречение не искам да кажа, че никой представител на властта след промените през 89-та не е имал интерес от пасивността на гражданите, просто оригиналната концепция на този строй не толерира политическата пасивност.]
Естествено комунистическият режим не би могъл да промени трайно народопсихологията на българина - 45 години не са чак толкова дълго време. Всъщност българският народ никога не е имал особено дълъг период на гражданска активност просто защото държавният строй не го е позволявал. Феодализмът е властващият строй от времето на средновековна България до Освобождението от Османска власт, после имаме около 66г. Конституционна монархия, като много от по-демократичните клаузи на Търновската конституция с течение на времето са ревизирани в консервативен дух, има и суспендирания и диктатури. Като прибавим и всичките войни, по време на които демокрацията в чист вид е невъзможна, можем да заключим (както правя аз мапример :P ), че българският народ няма демократични традиции и все още не притежава необходимата политическа зрелост, за да се превърне наистина в основен източник на властта (както се води в Конституцията). Няколко поколения трябва да се сменят, за да се усети съществена промяна в мисленето на масите. Ето защо смятам, че младите не бива да бъдат възпитавани в дух на пасивност и аполитичност, нито на нихилизъм и анархизъм. Те трябва да осъзнаят, че единствено от тях зависи каква роля ще играят в отношенията между върховната власт (народа) и временната власт (законодателна, изпълнителна, съдебна).

Частта за турците не искам да я коментирам, искам само да кажа, че повечето неща, които си написал за тях не отговарят на истината. А това за интелигентните войни, които водели западните държави честно не го разбрах

уфф ама и аз се отплеснах, в случай, че изреченията ви се сторят излишно дълги - моля отбележете го (обичам конструктивната критика) абе то в 3 през нощта мозъкът ми не работи на пълен капацитет - айде отивам да спя и да сънувам либерали (тва веднъж наистина ми се случи :shock: :roll: )

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2005, 11:28 
Легендарен флуудър
Аватар

pora_e_priqtel написа:
Частта за турците не искам да я коментирам, искам само да кажа, че повечето неща, които си написал за тях не отговарят на истината. А това за интелигентните войни, които водели западните държави честно не го разбрах

Щом не си разбрал това, значи не си разбрал и
останалата част от текста ми.Точно поради тая
причина няма да кажа нищо повече.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2005, 18:17 
Летящите Пръсти
Аватар

pora_e_priqtel написа:
Няколко поколения трябва да се сменят, за да се усети съществена промяна в мисленето на масите. Ето защо смятам, че младите не бива да бъдат възпитавани в дух на пасивност и аполитичност, нито на нихилизъм и анархизъм. Те трябва да осъзнаят, че единствено от тях зависи каква роля ще играят

разсъжденията ти Отговарят на действителността и на истината.
Аз пледирам за абсолютно същото.
Затова - време е да се вземем в ръце.
Младите сме наред и нека не се подценяваме, а напротив , нека променим нещо и някого.

pora_e_priqtel написа:

За Турците нека не коментираме. (наистина колегата не е прав) Обективен анализ и коментар се дава ако се разсъждава от позициата на двете страни.
Както и да е

Всичко хубаво!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2005, 23:32 
Proud and Noble Man
Аватар

Не е толкова просто - взимаме се в ръце и хоп!
Години трябва да минат (в случая с България - векове :lol: )... ама рано или късно ще тръгнат нещата... вече са тръгнали даже 8)

И едно малко лично мненийце:
Паган е абсолютно и категорично прав, подкрепям го с две ръце :wink: - предците на нашите уважаеми югоизточни съседи представляват най-ужасяващата сган на средновековието! Защо, за Бога, мислите, че са ги заселили по границите на Византия - защото самите им единоверци - селджуците - са ги мразели и презирали и са ги пратили на християните да им берат грижата. Съдба... :roll:

Безумията на турската жестокост наистина нямат граници... Сегашните турци са по-културни - все пак са влезли в досег с велики цивилизации като нашата и ромейската... А добре знаем, че дори най-големите варвари и главорези (каквито така наречените "османци" са) неизбежно се култивират при общуване с по-висши тям цивилизации. Съдба...

Като заключение ще добавя само едно - помнете миналото, колеги - нищо ново няма, всичко вече се е случвало - просто да си вадим правилни изводи за бъдещето и всичко ще литне :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2005, 00:03 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
Паган написа:
pora_e_priqtel написа:

Щом не си разбрал това, значи не си разбрал и
останалата част от текста ми.Точно поради тая
причина няма да кажа нищо повече.
Поради тая причина може да обясниш какво аджеба имаш предвид с тия интелигентни войни, вместо да напускаш залата с високо вдигнат нос :evil:

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2005, 12:17 
Легендарен флуудър
Аватар

Е, не съм искал да се надувам, може би малко :P
Но виж, Боромир ме е разбрал.

Интелигентна война...
Застават двете армии една срещу друга.Следва евентуален опит за преговори.И тогава започва истинския екшън.Дори когато "византийците нападат неочаквано българите" не е чак толкова неочаквано.Разбираш ли, войната в Европа има определени правила.В Азия тя има други правила и т.н.....

Българите са...как да кажа...опитомени след като се заселват
в Европа.Започват да водят война така, както се води в Европа.

В Средновековна Европа воюващите страни толкова добре се познават, че никоя от тях не може да надделее.Сега ще кажеш, че Византия покорява България, или че българите много пъти са побеждавали византийците.Виж само в какви моменти за двете страни се е случвало това.

Ако приемем, че България и Византия са в апогея на своето развитие.Нямат реални съперници.Две силни държави, враждуващи помежду си.Коя според теб ще надделее?Никоя естествено, защото се познават толкова добре и са привикнали към военната тактика на
дадената държава.Една вечна борба, без победители.Едните ще спечелят битката сега, но следващата ще я загубят.И така се получава един порочен кръг.

Така, да се върна към турците...
Идват едни азиатци със своята желязна дисциплина и устремена напред, към победа на всяка цена, орда.Изправя се срещу българите със тактика различна от тази на Византия, Унгария и т.н.Българите не знаят какво да очакват.Нещо непознато и диво връхлитащо върху тях.

Нека сега си спомним победата над арабите и дивите българи, следва опитомяването на този див народ българите и приемането на християнството...Сега идва ред на турците, които носят смъртта, разрухата и "новото" старо, забравено от българите.

И тук ще цитирам нещо, написано от Боромир, като ще си позволя да променя нещо :
Boromir написа:
А добре знаем, че дори най-големите варвари и главорези неизбежно се култивират при общуване с по - развити тям цивилизации.

П.П.Боромир, промених малко поста ти, защото според мен,
да си по - развит не означава да си по - висш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща