|
Казаха, но и аз ще повторя - спортът за специалност БФ НЕ Е задължителен. Който иска, може да се занимава и поддъжра форма или трупа кредити за незнам си какво.
Преди две години мои колеги вдигнаха голям шум в секретариата на факултета и департамента по чужди езици, защото се оказа, че не можем да записваме никакъв западен език, въпреки че се води факултативна дисциплина. Тоест се откажи от идеята, че ще учиш нещо друго освен това в плана... или поне безплатно. Все пак питай в секретариата, защото нещата може да са се променили.
Отделно се говореше за забрана от декана първи и втори курс да учат какъвто и да било западен език, за да не им пречи в обучението. Все пак в първия семестър има старогръцки, руски, втория започва старобългарски, а в трети някакъв славянски. Отделно Сравнителна граматика на СЕ, което си е мъчение само по себе си.
Славянски език ще можеш да избереш в началото на втори курс, някъде през първия месец ще пуснат листове за евентуални групи. При нас се събраха хора за чешки, полски и сърбо-хърватски (македонски няма).
Иий, всеки се оплаква от организацията. Била калпава, сложна, досадна и никой не си вършил работата. Повечето такива изказвания са от колеги, които също не си вършат работата, а само крънкат от лекции, недоволстват и когато дойдат изпитите припкат при Ники за лекции. Да, и после се оплакват, че "всичко си знаели, но ги прецакали". Странно е как аз не съм имал проблеми с "ужаса на организацията", а вече ще съм 4-ти курс. Случват се недоразумения - оправянето на програмата месец след започване на семестъра, дублиране на стаи и часове, но това не са чак такива болки за умиране. Особено в сравнение с информацията и знанията, които СУ предлага. Поне за Българска филология.
Така че колеги, стягайте се и взимайте това, което ви предлагат, защото от другите специалности само си мечтаят за преподаватели като нашите. Успех на всички през бъдещата учебна година!
_________________ Non nobis, Domine, non nobis sed nomini tuo da gloriam.
|