Дата и час: 16 Яну 2026, 22:46

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос относно медицината в СУ
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2008, 18:32 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
искам да ви попитам какви са предимствата на медицината в СУ , пред тази в МУ? и изобщо защо да я запиша , защото смятам да се запиша в СУ,вместо в МУ?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос относно медицината в СУ
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2008, 07:40 
Легендарен флуудър

Не съм медик, но ми се струва, че основното предимство на СУ пред МУ в момента е болничната материална база - Правителствена болница! :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2008, 09:34 
В началото бе словото

ами аз и за това съм чувал доста неща.да, това е предимство от една страна,но от друга се чудя дали дават тежки случаи на обучаващи се,както е например в александровска... затова зададох и въпроса,защото се колебая,и искам да разбера какво мислите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2008, 11:46 
Легендарен флуудър

Бъди сигурен, че няма да ти дадат в първи курс да оперираш Първанов, ако това те притеснява.... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2008, 12:59 
В началото бе словото

:D :D не това имах предвид,но си прав... въпросът все още остава!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2008, 18:47 
В началото бе словото
Аватар

Здравей. Ще ти отговоря от името на студент по медицина 2-ри курс в СУ. Съревнованието е огромно между двата медицински факултета. От гледна точка на традициите - в МУ съществуват отдавна. От друга пък - МА ( бившата мед. академия - МУ в момента) е "дете" на СУ. Друго сравнение е броят на студентите - МУ - 100, СУ - 30. Колкото са по-малко, толкова по-голямо внимание ви обръщат. Познават ви, знаят качествата ви поотделно. В МУ не е така. Не мога да не кажа, че от МУ са излезнали големи имена в областта на медицината и е много уважаван от мен университет. Както казах, някои от тези лекари са излезнали още като студенти на СУ - преди 74-та година (ако не се лъжа тогава се отделя МА от СУ). По отношение на базата - МУ има огромна база, но неподдържана. При нас всичко е ново както можеш да се досетиш. Дисекционни, препарати,микроскопи - всичко е сега направено. За дипломите няма какво да ти казвам - и на двата университета са признати в Европа. По мое мнение СУ тепърва започва да расте с мед. си факултет. Преподавателите - каквито в МУ такива и в СУ ;-) Така съм чул, не знам дали е истина, но май се обмисля вариант болница Токуда да се използва като база на МФ-СУ, което е чудесно. Не знам до колко е вярно обаче (мисля, че ще стане). Питай ако те интересува друго.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2008, 20:01 
В началото бе словото

ами това ме интересува,ако може да ми дадеш съвет къде да запиша медицина.в СУ би трябвало да ме приемат утре, а в МУ чакам 2ро класиране , защтото си оплесках изпита и съм 72-ри.честно казано клоня към СУ,защото виждам развитие и тепърва,най-накрая,някаква конкуренция на МУ.благодаря за отговора

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2008, 20:59 
В началото бе словото
Аватар

Е, то не бива да ти се казва 'запиши ТАМ!', защото в крайна сметка решението си е твое, не е на някой (не)познат, родител и т.н. Чудесно е обаче да имаш избор. Аз самата избирах между медицина в СУ и дентална медицина в МУ, но при мен беше лесно, защото е въпрос на специалност. Oт малка искам ДМ, затова записах МУ. Другото ми беше резервен вариант.

Вече имаш информация от горните мнения, направи това, което чувстваш за правилно и не обръщай внимание на тези колеги от МУ, които злобеят срещу СУ в стил 'няма традиции', 'тази медицина не е медицина', 'не знаят какво правят' - както от СУ ще излезнат блестящи лекари, така и от МУ ще има некадърници (и обратното!!! хехе). Учим по почти еднакви неща и опира до теб дали ще вземеш нещата присърце или 'ще отбиеш номера'. Ако имаше такава лъскава база за дентална медицина, аз лично бих се изкушила :wink: ! При нас просто това е много важен аспект, но ти си медицина, не е на първо място базата... и ВСЕ ПАК е много важно...

Май успях да те объркам :o Ако искаш си напиши на едно листче + и - и виж кои тежат повече лично за теб :P И после сподели какво е решението, защото дилемата хич не е лека :)

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2008, 22:11 
В началото бе словото

вече ме приеха черно на бяло и на 2те места и сега започвам да мисля. никаква идея нямам...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2008, 16:42 
В началото бе словото

ако си готов за предизвикателство-запиши в СУ, а ако предпочиташ традициите-Му. и в двата случая ще учиш медицина, но подхода, отношението и твоето място в учебния процес ще е различно : по-малко хора-по-лесно ще те забележат, или просто да си един от многото.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 17:51 
В началото бе словото

някой знае ли, колко е минималния бал на трето класиране за момчета и момичета в специалност медицина 2008 год?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 20:12 
В началото бе словото
Аватар

организират ли се някакви кандидат-студентски курсове в СУ към медицинския факултет?Просто няма ли повече информация относто специалностите и приема в този факултет?АЗ тази година ще кандидатствам за медицина в СУ,но си нямам нито най-малка представа за приема,балообразуването,класиранията и т.н. Затова няма ли да излезна някой по-компетентен по тези въпроси, че вече е кайно време да съм наясно с всички уславия, изисквания и всички останали екстри...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2008, 10:13 
В началото бе словото

за курсове не знам дали се организират но:
изпитите са изпитите по биология и химия за СУ, с тях можеш и в медицински и в съответния факултет да кандидатстваш;
за бала го има в сайта 2*изпит биология+2*изпит химия+биология и химия от дипломата или матураа класиранията излизат заедно с тези за др факултети

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2008, 10:39 
В началото бе словото

Курсов от МФ не се организират, защото се кандидатства с изпити по биология и по химия. Курсове по Биология се организират от БФ на СУ, а по химия - от ХФ. Аз лично бих ви препоръчал да си научите въпросите от учебника, това е напълно достатъчно за изпита, а от курсове имате нужда само ако не разбирате нещо, но за това ще ви свършат работа и няколко урока.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2008, 09:24 
В началото бе словото

А всъщност, в какво се състоят изпитите по биология и химия?Има ли някакви конспекти?И най-важното - има ли за тях предварителни изпити?
Много се извинявам, ако тези отговори ги има някъде, но в сайта не намерих нищо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща