Дата и час: 17 Яну 2026, 14:22

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Всичко за изпита по английски 2005
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2005, 10:24 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Здравейте :)

КСК '05 приключи, така че използвам да поздравя всички, които са се справили успешно. Новите кандидат-студенти вече сме под пара и се трудим. Но стига с уводните думи, а конкретно - разгледах постовете във връзка с изпита по английски и понеже не можах да си отговоря на някои въпроси пускам тази тема.
* Интересува ме дали знаете какви са точните критерии за оценяване с подробности или от къде могат да се разберат (под точки и особено за желаните от проверяващите особености, които есето трябва да има).
* Окончателно ли отпадна устният изпит за всички специалности ?
* Така наречените книжки на СУ това тестовете на Бистра Алексиева ли са ?
А книжката за есетата - ПОНС ?
* Няма ли конспект с това какво включва изпитът по английски като теми (както се знае например материалът по математика или литература)?
* Толкова притеснително ли е наистина, че времето е ограничено? Това не спестява ли чуденето и маянето, при което се допускат многото грешки?
* С каква трудност е диктовката? Advanced Vocabulary или повече?
* Могат ли да се намерят от някъде вече даваните изпити? Публикувани ли са?

Някъде се каза и за структури и за изисквания на СУ, които трябва строго да се спазват, а не просто да напишеш нещо - особено за есето. За какво точно става въпрос? Ясно ми е, че нещата, които ме интересуват ги казват на курсовете, които университетът прави, но все пак няма ли и друга алтернатива и да се вземе свободно тази информация предвид, че дори и да я знаеш по никакъв начин това не те прави финалист ? :)

Ще се радвам и на всякакви съвети за подготовката, вашите препъни камъни и наблюдения, въобще бъдете полезни на новите кандидат-студенти :).

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2005, 05:18 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Май доста си се шашнал с тоя изпит :) спокойно. Ето отговорите на някой от въпросите, които зададе:
Критериите за оценяване и да ги намериш трудно ще им схванеш логиката. Аз до последно така и не ги знаех, но мога да ти кажа, че имах 5.49 и ми казаха, че това отговаря на 10 грешки. Знам, че отначало на първите няколко грешки ти махат по 0.3 стотни, а после почват по 0.7 и колкото повече грешки правиш, толкова повече стотни ти махат. Виж есето... там вече е по-различно. За различни неща ти дават определен брой точки и в зависимост от това дали си използвал както те искат граматиката, структурите, дали си следвал съдържанието и още куп други неща ти махат съответните точки. В крайна сметка е хубаво да имаш някакъв ориентир като 5.49 = 10 грешки и да караш по него.
Устният изпит го няма, да, даже и за английска филология. И доколкото знам от няколко години е така.
На книжките пише SUATEFL и 10 или 5 practice tests with key (може и real tests или без key). Пише, че авторите са К. Рангелова, С. Димитрова, В. Кацарова и още куп други. А editors вече е Бистра Алексиева и още 2ма.
Конспект по английски?? Освен да си знаеш граматиката, да имаш по-богат речник и да умееш да се изразяваш добре не виждам какво друго може да се иска от теб.
Не се притеснявай за времето, то е достатъчно стига да си знаеш нещата. На мен лично за всичко ми стигна, та даже можех да си проверя по втори път отговорите. Има един такъв момент обаче, че ако се притесняваш и всичк да си знаеш нищо няма да направиш. И после времето наистина не стига. За това бъди си спокоен и всичко ще е ок.
Трудност на диктовката? Тя сигурно е най-лесната част от изпита. Даже не май, а наистина е така. Като си вземеш книжките и ще се увериш сам. Важното е само да не загубиш тренинг в писането на английски, т.е. прави си често диктовки.
Давани теми има в real тестовете, за които ти казах, но не знам от кога са. Има курс в СУ някъде месец преди изпита, на който дават теми от предишните 5 години, както и се опитват да обяснят как става оценяването, но както казах трудо се разбира.
това е, успех!!!!! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2005, 06:07 
В началото бе словото
Аватар

Само едно мъничко нещо да добавя - книжката на ПОНС за есетата е наистина доста полезна и всъщност би ти свършила работа като един вид конспект за темите за есе. Те всъщност са в няколко области и си се въртят от години. Та ако си написал по едно есенце от всяка област - повече не ти трябва, само да работиш върху стила и лексиката.

Изпитът не е страшен :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2005, 08:36 
Batcaver
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Искам да попитам дали някой има точната система за оценяване, т.е. колко точки на каква оценка съответстват? (btw, нали максималният брой точки е 90 (15 за диктовката, 50 за теста и 25 за есето) ? ). Също така, за есето, строго ли се санкционира ако е да кажем 250-300 думи, а не 300-350? И всъщност някой брой ли ги тези думи (и предлозите, съюзите и т.н. броят ли се за думи?) или се гледа обема като цяло? Защото пише 300-350 думи или страница-страница и половина. Пък на мен страница и половина ми е между 250 и 300 думи, въпреки че не пиша широко или едро.

Колкото до диктовката - по-дълга е от тази в УНСС, но за сметка на това е по-лесна като лексика. Но аз лично винаги правя по две-три елементартни технически грешки от невнимание. Надявам се, че на изпита няма да ми случи :)

Исканата структура на есето е следната:
1. Увод - няколко изречения, които въвеждат в темата. Последното изречение от увода трябва да представлява тезата.
2. Доказателствена част - обикновено се състой от няколко параграфа, като всеки започва с някакво твърдение (Topic Sentence), обясняващо защо сме заели такава позиция по-горе (в увода). След това твърдението се доказва с примери или разсъждения. Започва се първо с най-слабия аргумент, а последен е най-силният.
3. Заключение - състой се от повторение на тезата, обобщение и последни заключителни думи.

Темите за есетата обикновено са от Agree/Disagree тип, като не е препоръчително да се взема средна позиция - или си съгласен или не :)

За времето за решаване на теста - лично на мен ми се струва малко недостатъчно. Reading-a го правя без грешка и ми остава време, но за сметка на това за останалите упражнения обикновено не ми достигат минутка-две, което ще рече, че ми се налага на едно-две места да отговарям почти наслука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ...
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2005, 22:44 
В началото бе словото

а възможно ли е темата за есето да бъде цитат???

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2005, 23:00 
В началото бе словото
Аватар

Броят думите в есето една по една. Особено ако е добро и си търсят за какво да се хванат. Моето на един пробен беше 297 (без майтап!) и ми свалиха 2 точки, което си е доста както и да го гледаш. Така 4е внимавайте, да не се пре**те по глупавия начин! :lol:

А за Деси - по принцип няма практика да дават цитати.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2005, 17:30 
В началото бе словото
Аватар

Ами всъщност броят само ако есето е видимо по-късо от необходимото...(а те сравняват с диктовката, която е определен брой думи, и гледат горе-долу колко е есето)...малко нереално ми се струва на не знам колко хиляди кандидат-студенти да броят дума по дума... :roll: така резултатите щяха да излизят към септември... :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ...
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2005, 18:49 
В началото бе словото

а някой случайно да знае каква е вероятността темата за есето д се повтори с някоя от предните години ,нопример??? :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2005, 14:48 
В началото бе словото
Аватар

Дума по дума - никаква! :wink: идейно - има теоритична възможност да се падне нещо близко до вече давани

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2005, 20:27 
В началото бе словото
Аватар

И аз мога да се включа с малко помощ тук :D
Ето и моята допълнителна информация...
Има една много добра книжчица, издадена от преподаватели от катедра "Англицистика и американистика" на СУ за писане на есета и тяхното оценяване - ESSAY Writing A Practical Guide, издателство Просвета, автори Евгения Панчева и Любомир Терзиев. Това би ти помогнало възможно най-много мисля. А за броенето на думите (ако изобщо стигат до там) - броят по колко думи средно на ред ти се връзват и умножават това по броя на редовете. "Не е желателно" есето ти да надхвърля 350 думи.. Брои се всичко, включително a и an.
Диктовките действително са много лесни, но трябва много да внимаваш за малките грешчици... колкото и незначителни и абсурдни да са, те си остават грешки. И не се панирай! Най-лошата стратегия. Аз изгорях на граматиката заради нея. Най-добре е домашен тренинг за време :)
Успех! :thumbleft:

Децата, които си играят на живот, съзират неговите истински закони и отношения по-ясно, отколкото възрастните, които мислят, че са по-разумни поради опита си, тоест поради провалите си. Великият човек запазва ума на дете.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2006, 13:50 
От дъжд на вятър
Аватар

А някой знае ли откъде може да се намери тази книжка - 'SUATEFL - 5 real tests''?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2006, 23:53 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Има ги по книжарниците.
Аз съм от Пловдив и ще кажа, че ги има в книжарница "Хермес" (оттам съм си взела някои), а съм ги виждала и по павилионите около ПУ. Иначе мисля, че могат да се поръчат в коя да е книжарница (която приема поръчки обаче).
Издателството им е - "Летера".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2006, 10:11 
Писаружяк
Аватар

Хайде и аз да дам няколко съвета за есето,макар че сигурно са ви
извесни тези неща:
1)не трябва да използваш I,дори и когато даваш лични примери;
2)на всеки 2-3 изречения е добре да използваш link words(ако искате мога да напиша тези,които моята учителка ми даде-повече от 1 лист малък формат са);
3)не трябва от they да преминаваш към you и обратното;
4)няма нужда да се стараеш да пишеш оригинално есе(даже съм чувала,4е намалят оценката,ако е такова).Целта е есето да е добре оформено,да няма лексикални грешки и най-важното-никакви граматични :!:
Успех на всички с КСК и дано на есен да сме колеги :D .
П.П:cloud_9,за кои специалности ще кандидатстваш?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2006, 12:19 
В началото бе словото
Аватар

Cloud_9 виж ето този link,това не е конспект по английски,но е програма ,по която може да се ръководиш(поне аз така правя донякъде) :roll: .Има и учебниците,който е желателно да си изял .Надявам се да ти помогне с нещо!!!! :lol: :wink:
http://www.uni-sofia.bg/students+bg/adm ... ex+bg.html

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2006, 18:08 
блондинка по душа
Аватар

Кой на какви частни уроци ходи по Английски?(споменете имена) От колко време ходите? На какво наблягате?

особено вашите момичета се едни... 99% всяка нощ се сънуват как изкачват стълбите на съдебната палата на високи токчета и костюми на шанел.:twisted:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Темата е заключена, не можете да променяте мнения. ПРЕДИ и ПО ВРЕМЕ НА изпита - всичко за кандидатстването

[ Отиди на страница: 1 ... 10, 11, 12 ]

в КСК 2010-2011

Pisobella

178

13009

01 Юли 2010, 22:28

brooks Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. ПРЕДИ и ПО ВРЕМЕ НА изпита - всичко за кандидатстването

[ Отиди на страница: 1 ... 15, 16, 17 ]

в Кандидатстудентска кампания 2013-2014

Pisobella

247

33857

05 Юли 2013, 17:12

Gerriie_ Преглежда последните мнения