Дата и час: 17 Яну 2026, 21:41

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Препоръчайте четиво
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 15:28 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте,
Ами честно да ви кажа, завършил съм друг факултет на университета (ФКНФ), но както знаете, филологията е близка до известна степен с журналистиката, та вятърът ме отвя натам ;)

И в тази връзка... тъй като уви не съм имал досег/допир с вашия факултет, реших да ви попитам нещо.. защото в ежедневието си трябва :(

Кое е (има ли) основополагащото четиво при вас - книжка, учебник, който да разяснява най-основните "чалъми", успешни практики в журналистическата професия?

Например... как да измислим/съчиним атрактивно заглавие (дължина, части на речта); какви са основните особености на различните видове текст, в зависимост от "типа медия" (дължина на изречения, параграфи, друго...)

Има и разни "забранени" думички, като например от руски с "-ейки" и пр. .. Просто не всичко е достигнало до мен, а искам да знам. БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!! Надявам се, че можете да ми помогнете ;)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Препоръчайте четиво
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 20:23 
В началото бе словото

Трябва да ти кажа, че докато учех и после практикувах журналистика, никак не гледах с добро око на всички "специалисти" в други области, които се опитваха да стават "журналисти" в някакъв момент от живота си.
Защото, ако се замислиш, няма журналисти, които се опитват да бъдат учители, лекари, адвокати...
Сега мисля по-различно, но пак ще трябва да ти кажа - ти очакваш да намериш и научиш бързо всичко, което студентите във ФЖМК учат 4-5 години...
Най-доброто, което можеш да направиш за себе си, е да посещаваш лекции в Журналистическия - няма нищо написано, което може да се сравни с лекция на Монова или Лозанов!
Независимо какво се говори или пише за ФЖМК, този факултет е различен от всички останали в СУ. Там ще се научиш да мислиш като журналист. А това е по-важно от всичко, което си прочел.
Надявам се, че не звуча твърде сурово, но ти очакваш да станеш журналист като прочетеш 1-2 неща!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 21:09 
В началото бе словото

Е виж, то и на мен ми е ясно с моята специалност, че никой не може да стане филолог от 2-3 прочетени книжки, но това не ми пречи да искам да свърша работата си по-добре, нали ;) Не претендирам, че ще съм най-добрият журналист, освен това и в моя факултет съм посещавал някои курсове, просто искам да стана по-добър.

P.S. Искам да ти кажа (все пак имам някакъв стаж в някаква медия), че по мои ЛИЧНИ наблюдения, ако имаш интерес в някаква област, както и сравнително добра езикова култура, можеш да си достатъчно добър. Например имам една колежка, която е учила-недоучила филология, но по цял ден (и нощ едва ли не) следи всякакви светски събития, сериали, филми... е искам да ти кажа, че нейните материали за мен са едва ли не произведение на изкуството - защото лъхат на компетентност, най-малкото. Та това, което искам да кажа е, че просто човек може да потърси по-добра опаковка, чисто "технически" знания, чрез които да "облече" труда си по-добре. В края на краищата, ясно ми е и ти какво говориш, но по-добре ще ми е да знам още неща като тези за "-ейки", как е добре заглавието да е максимално кратко, да съдържа сказуемо.. ясно е, че "духът" на специалността ти няма да прихвана, но.. просто говоря за чисто ТЕХНИЧЕСКИ познания, които е добре човек да приложи, ако така и така е седнал да пише нещо.

Последна промяна labaling на 17 Авг 2008, 21:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 21:14 
Драскач
Аватар

labaling аз съм ЗА идеята ти.аз също сам филолог от тази есен с претенции за журналистка за в бъдеще .мисля ,че няма нищо невъзможно и определено не мисля да се отказвам ,само защото не съм в ФЖМК... :roll:

http://music-bg.eu/forums/viewtopic.php?t=18943

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 11:45 
В началото бе словото

charming написа:
labaling аз съм ЗА идеята ти.аз също сам филолог от тази есен с претенции за журналистка за в бъдеще .мисля ,че няма нищо невъзможно и определено не мисля да се отказвам ,само защото не съм в ФЖМК... :roll:

Charming, ако обичаш, остани си "сАм филолог"!!!Може би там ще научиш поне правописа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 15:32 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Грешката й е неволна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 16:46 
В началото бе словото

proUSA написа:
Грешката й е неволна.

Знам, но ако ще става журналист, трябва да чете написаното преди да го пусне.
Освен това, както казваха колежките от книгоиздаване, изприщвам се от такива с неосъществени мечти и мания за всякакви способности.Нека първо влязат във ФЖМК, после да говорят.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 17:28 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 35 пъти.
Хм, много мразя тия категории. Защо човек трябва да се вписва задължително в някакви рамки? Защо журналистът трябва да е завършил Журналистика? Или го можеш и си амбициозен, или не.
Аз разгледах близо 20 обяви в jobs.bg за журналисти. Пишеше, че търсят хора, които са завършили Журналистика или Българска филология. Това трябва да ви говори нещо.

и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:01 
В началото бе словото

svetleto89 написа:
Хм, много мразя тия категории. Защо човек трябва да се вписва задължително в някакви рамки? Защо журналистът трябва да е завършил Журналистика? Или го можеш и си амбициозен, или не.
Аз разгледах близо 20 обяви в jobs.bg за журналисти. Пишеше, че търсят хора, които са завършили Журналистика или Българска филология. Това трябва да ви говори нещо.

Аз работя в редакция и знам какво е отношението към незавършилите специалността.Що се отнася до наистина талантливите, да, мога да приема.Защо ли имам чувството, че пишещите тук са все от тая категория!!??
Относно обявите знаеш ли колко още неща пише, ама дали са верни.Хайде, потърси работа по тези обяви и като намериш ми се обади.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 18:20 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 35 пъти.
Ами не знам, може да си прав, но не е ли също така вярно, че в различните редакции отношението към незавършилите е различно? А и между човек и човек има огромна разлика. Аз съм на мнение, че талантливият и упорит човек ще се справи винаги в това, което иска. Е, късметът също е важен, но според мен няма невъзможни неща.

и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 19:04 
В началото бе словото

Мисля, че се изразих много ясно.Не говоря за талантливите и упоритите,а за всички,които си мислят, че са такива.Всеки втори кандидат-студент, неуспял да влезе журналистика, си прави тънки сметки как ще работи като журналист.Може!Ама не всеки!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 20:35 
Драскач
Аватар

felino написа:
charming написа:

Charming, ако обичаш, остани си "сАм филолог"!!!Може би там ще научиш поне правописа.

Пфффф мразя заядливите критики .мерси ,че ме светна за правописната ми ГРУБА И НЕПРОСТИМА ГРЕШКА :idea: .А може би сега ще ме линчуваш и замеряш с камъни ??? :cry: :lol: Незнам защо ,ако някой филолог или някой друг ,който не е приет непременно журналистика , е приеман от журналистите в ФЖМК по такъв начин .Все едно е невъзможна реализациата за НАС във ВАШАТА специалнист .За мен е важно какъв ще станеш след университета ,а не дали си в престижната специалност.Харесвам си специалността , но мисля един ден да опитам в журналистиката .нищо не губя и не търся съвети от евентуалните журналисти.Просто дадох мнението си на labaling.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 23:54 
В началото бе словото

charming написа:
Пфффф мразя заядливите критики .мерси ,че ме светна за правописната ми ГРУБА И НЕПРОСТИМА ГРЕШКА :idea: .А може би сега ще ме линчуваш и замеряш с камъни ??? :cry: :lol: Незнам защо ,ако някой филолог или някой друг ,който не е приет непременно журналистика , е приеман от журналистите в ФЖМК по такъв начин .Все едно е невъзможна реализациата за НАС във ВАШАТА специалнист .За мен е важно какъв ще станеш след университета ,а не дали си в престижната специалност.Харесвам си специалността , но мисля един ден да опитам в журналистиката .нищо не губя и не търся съвети от евентуалните журналисти.Просто дадох мнението си на labaling.

Колко много злъч се излива!!Не се чувствам евентуален журналист, тъй като работя в доста престижна медия.Далеч съм от мисълта да ти давам съвети, само поправих грешката ти и изказах мнение - всяка жаба да си знае гьола.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2008, 00:02 
Драскач
Аватар

абе радвам се ,че работиш в престижна медия,даже мисля някой ден и аз да си пробвам късмета.... .иначе за гьола...по принцип си прав ,но само по принцип ...просто аз не се отказвам лесно.и като искам нещо то или става или .... пак става :) радвам се ,че поправяш грешките ми .даже ,ако имам проблем от такова естество ,кой знае...може да потърся съвет от теб ? :roll: :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2008, 20:02 
Дръменбейсонафт
Аватар

Успех на всеки, който има амбиция и способности...пазарът на труд е либерален...
...но не се сърдете на работодател, който не Ви вземе, защото не сте от ФЖМК...сърдете се на Вас си...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща