Дичоу написа:
Копи/Пейст от друг форум:
Цитат:
Ние, пушещите граждани на планета Земя, настояваме за нормално човешко отношение, каквото всеки представител на вида би трябвало да получава по подразбиране.
Настояваме за равни права, да бъдем себе си и да разполагаме със собствения си живот както искаме и намерим за добре!
Обявяваме се категорично против натиска, който обществото, формирано от непушачи ни оказва! Правото да пушим, дишаме, тичаме, пием вода е право на живота, което всеки сам за себе си би трябвало да избира и определя.
Свободата - да пуша или не - трябва да бъде право на личния избор на индивида, а не някаква законово формирана идиотщина на хора, които не познават това удоволствие.
Ние, представителите на малцинството - пушачи, настояваме за всички права които имат малцинствените общности по света!
Обявяваме се против дискриминацията, неразбирането и натиска, които явно ни се оказват в обществените сгради, заведенията, а скоро сигурно и по улиците на родната ни планета!
Пушачите също са хора!
Ние сме едни от вас, ваши братя, сестри, ваши родители, ваши деца, ваши приятели.
С явната дискриминация и погазването на човешките ни права, вие ограничавате и собствената си свобода! Свободата да бъдете хора!
Човек, това звучи гордо ли!?
Този манифест ще бъде преведен на петдесет и два езика и ще бъде изпратен до всички правителствени сайтове по света.
Кажете Не на дискриминацията!!!
Бъдете хора!
Вие сами сте си виновни... Хората измислиха в заведенията да е разделено за пушачи и за непушачи, за да не се накърняват правата и свободите на едните и на другите. НО този закон не се спазва и в 99% от случаите (макар че не зная да съществува обратното...) правата и свободите на непушачите биват накърнени. Също и на обществените места (примерно спирките на градския транспорт) много рядко може да се срещне пушач, който се съобразява с тълпата и отива да пуши по-настрани и там, където няма да пречи на никого и вятърът няма да му разнася цигарения дим към тълпата. Кажете ми, правилно ли е аз да чакам на спирката от 5-20 минути примерно и изведнъж да довтаса един „съобразителен“ пушач и да почне да ме опушва?! Или пък да съм си седнала преспокойно навън на една маса при еди-кое си заведение и да си пия преспокойно напитката на чист въздух (явно съм гледала да е далече от пушачите). И пак един такъв пушач да довтаса и да ми развали не само чистия въздух, но и удоволствието от хубавото време и удоволствието от напитката -> оттук и да ми развали доброто настроение... Не е приятно, най-вече когато едва издържаш цигарения дим... Заради тези „своеволия“ от страна на пушачите са се решили да приложат драконови мерки... А не защото непушачите почват да стават все повече и почват да „дискриминират“ пушачите... Статистически погледнато, хората, които въобще не понасят цигарения дим, са истинското малцинство в случая... Зная, че пушачите „обичат“ цигарения дим (едва ли биха пушили, ако не можеха да го понасят...), зная също, че повечето непушачи не ги интересува дали има цигарен дим, защото това уж не им пречи... Остават хората, които не могат да търпят цигарения дим... Колко, мислите, са те? При положение, че почти на всяко забранено за пушене място се усеща цигарен дим и никой нищо не прави по този въпрос... Явно са доста малко...
Прави сте, че ние, непушачите (може би с изключение на бившите пушачи), не знаем какво удоволствие е да пушиш... Вашето удоволствие е неудоволствие за едва издържащите цигарения дим... Не смятам, че е редно да си натрапвате „фалшивото“ удоволствие на другите хора. Така както не е редно да караш насила човек, който не обича газирано, да пие газирана напитка - нарушава му се правото на избор (най-малкото)... Колкото ние не разбираме „що за удоволствие е пушенето“, така и вие не разбирате „що за отвращение е пушенето/цигареният дим“...
Живеем в демократична държава. Това означава, че всеки е свободен да прави каквото си иска стига това да НЕ НАКЪРНЯВА чуждата свобода. От примерите, които дадох, следва, че правата и свободите на непушачите са накърнени, а не правата и свободите на пушачите. Иначе нямаше да се взимат мерки срещу тютюна и цигарения дим, ако те не бяха „натрапвани“ на хора, които не ги желаят...
И още нещо - никой не ви казва: „Забранено ви е да пушите ВЪОБЩЕ!“, а ви казва: „Не пушете ТУК, защото тук има и непушачи.“
(Все още... Но това зависи от вас!)