Темата за грамотността според мен е твърде обемна като проблематика. до голяма степен Shockwave е прав, че когато човек пише във форум вероятно не отдава голямо значение на това дали мнението му е изрядно от гледна точка на българската правописна и пунктуационна норма. За това допринася и неадекватното обучение по информационни технологии. Не знам за вас, но аз съм учила този предмет само 2 срока и нямахме часове по текстообработка!!!За мен би било по-полезно да ни дадат време да се упражняваме по машинопис, да обеснят къде се слагат интервали и т.н. отколкото да ме карат да работа по информатика с програма Паскал
Иначе друг проблем на образователната система е, че основния материал по български език се предава в периода до 7 клас, когато някои неща децата няма как да схванат, защото нямат достатъчен езиков опит, и учителите им опростяват нещата до степен, че им пълнят главите с грешни правила. Аз най мразя правилото за това, че пред "че" винаги се пише запетая!!!е, това точно е измислица на учителите до 7 клас. майка ми е начална учителка и тя опростява нещата по този начин, но в тези класове няма друг начин - как да обесниш на детето какво е пълен и кратък член, когато още не са учили що е подлог

и нещата се натрупват. според мен идеята да се залага на литературата в горен курс е много грешно и нещата трябва да са обратни. малките деца трябва да четат повече и да не им се пълнят главите с информация, която няма как да разберат. А на големите ученици да им скъсат задниците (с извинение) от учене на граматика

И матурата трябва да е върху този вариант. Не е задължително един бъдещ математик да може да интерпретира дадено стихотворение, но е НАЛОЖИТЕЛНО да може да пише грамотно.
Аз самата имам много проблеми с правописа, защото нямам т.е. вроден усет към езика. Баба ми, която е учила за готвач, може да напише текст и да постави без грешка всички запетайки и пълни членове и не се замисля за правилата. Но ако аз не проверя поне 1 път текст, който съм писала - то той със сигурност ще е с грешки. Бях изключително щастлива, когато си проверих работата от изпита по БЕЛ и открих, че имам само 5 грешки (една запетайка и 4

пълни члена

). Предполагам не съм единствената, която има по някой проблем с правописа, който е неизлечим
И все пак mebbeth е права, че е срамота точно филолози да се излагат, пишейки неграмотно. Можем да сключим пакт за спазване на правописните норми - хем ще ни е полезно, хем ще даваме пример на другите колеги. (аз от миналата седмица вече имам Нов правописен речник на бълг. език и много му се радвам и правя разни справки

)
Желая лека вечер на всички колеги и дайте да обсъдим някоя по-весела тема от неграмотността,а?